Suostumus ja kiellot

Suostumus ja kiellot

Kysymyksiä ja vastauksia suostumuksista ja kielloista.

Suostumuksella potilas voi vaikuttaa tietojensa käyttöön.

Jos annat suostumuksen potilastietojen käyttöön, Potilastiedon arkistoon tallennetut tietosi ovat käytettävissä hoitoasi varten terveydenhuollon eri palvelunantajien välillä. Tietoja voivat silloin hyödyntää kaikki ne terveydenhuollon palvelunantajat, joilla on käytössään Potilastiedon arkisto.

Suostumus kattaa myös suostumuksen antamisen jälkeen tallennettavat tiedot. 

Voit antaa tietojen luovutukseen liittyvän suostumuksen Omakannassa tai terveydenhuollon yksikössä, joka on jo liittynyt Potilastiedon arkistoon.

Jos haluat ostaa reseptilääkkeitä Euroopasta sähköisellä reseptillä, suostumuksen tietojesi luovutukseen toisten Euroopan maiden apteekeille voit antaa vain Omakannassa.

Voit perua suostumuksen milloin tahansa Omakannassa tai terveydenhuollossa.

Jos perut suostumuksen potilastietojesi luovuttamisesta, Potilastiedon arkistoon tallennettuja tietojasi ei voida käyttää hoidossasi eri palvelunantajien välillä. Tiedot näkyvät kuitenkin sinua hoitaneessa yksikössä.

Tietojen luovuttamiseen liittyvä suostumus ei vaikuta tietojen näkymiseen Omakannassa.

Käyntisi voi olla ajalta ennen terveydenhuollon yksikön liittymistä Kanta-palveluihin, jolloin tietoja ei  ole kirjattu Omakantaan. Vanhoja potilastietoja ei tallenneta arkistoon. 

Potilastietojen arkistointi laajenee vaiheittain, jolloin kaikki hoitotietosi eivät välttämättä ole nähtävissä Omakannassa.

Jos mitään tietoja ei näy, se voi johtua myös siitä, että tietoja ei ole ehditty vielä hyväksyä tai tallentaa terveydenhuollossa. Potilastietojen arkistoon tallentumisen viive vaihtelee organisaatioittain. 

Jos hoitotietoja ei näy Omakannassa kohtuullisen ajan kuluessa,  voit pyytää lisätietoa sinua hoitaneesta terveydenhuollon yksiköstä.

Omakanta-palvelun Suostumus ja kiellot -osiossa voit hallita terveystietojesi luovutuskieltoja.

Jos et käytä Omakantaa, voit tehdä kieltoja sellaisen terveydenhuollon palvelunantajan luona, joka on jo liittynyt Potilastiedon arkistoon.

Voit perua kiellon milloin tahansa Omakannassa tai terveydenhuollossa.

Omakanta-palvelussa Suostumus ja kiellot -osiossa voit kieltää reseptiesi näkymisen apteekissa ja terveydenhuollossa. Kiellosta huolimatta reseptin kirjoittanut henkilö näkee reseptin tiedot. 

Jos olet kieltänyt reseptin näkymisen, tarvitset apteekissa asioidessasi kyseisestä lääkkeestä potilasohjeen tai yhteenvedon. Ilman potilasohjetta tai yhteenvetoa apteekki ei voi toimittaa lääkettäsi.

Potilastiedon arkistoon tallennettuja tietoja ei voi poistaa, ellei kyseessä ole virheellinen tieto. 

Terveydenhuolto voi kuitenkin joissain tapauksissa potilaan pyynnöstä viivästää tiettyjen potilastietojen näyttämisen potilaalle itselleen Omakanta-palvelussa. Viivästetytkin tiedot kuitenkin tallentuvat Potilastiedon arkistoon ja näkyvät sitä kautta terveydenhuollon palvelunantajille, jos potilas on suostumuksensa antanut eikä ole tietojen luovuttamista kieltänyt. Viivästäminen estää tietojen näkymisen Omakannassa.
 

Sivua päivitetty 09.08.2021