Reseptit

Reseptit

Kysymyksiä ja vastauksia Resepti-palvelusta.

​​​​​​​

Lääkkeen määrääjä kirjoittaa sinulle sähköisen reseptin, kun hän määrää sinulle lääkettä. Resepti tallennetaan Reseptikeskukseen. Saat paperisen potilasohjeen, jossa on kerrottu sinulle määrättyjen lääkkeiden nimet ja annosteluohjeet.

Apteekissa katsotaan Reseptikeskuksesta, mitä lääkkeitä sinulle on määrätty. Kun näytät potilasohjeen, asiointisi nopeutuu. Saat lääkkeesi näyttämällä esimerkiksi Kela-kortin tai potilasohjeen.

Voit tulostaa yhteenvedon Omakannasta. Voit myös pyytää yhteenvedon terveydenhuollosta tai apteekista esimerkiksi lääkeostojen yhteydessä.

Yhteenvedosta näet kaikki reseptisi, jäljellä olevan lääkkeen määrän ja reseptin voimassaoloajan.

Lue lisää:

Voit pyytää reseptin uusimista omasta terveydenhuollostasi tai lähettää uusimispyynnön Omakannassa. Voit myös pyytää reseptin uusimista apteekista.

Omakannan ja apteekin kautta voi lähettää uusimispyynnön niitä vastaanottaviin terveydenhuollon yksiköihin. Kaikki terveydenhuollon yksiköt eivät vastaanota uusimispyyntöjä.

Lue lisää:

Tekstiviesti-ilmoitus reseptin uusimisesta lähetetään asiakkaalle, jos asiakas on antanut puhelinnumeronsa ilmoitusta varten.

Puhelinnumero kirjataan uusimispyynnölle terveydenhuollossa tai apteekissa uusimispyyntöä tehtäessä. Jos pyydät reseptin uusimista Omakannassa, voit antaa siellä puhelinnumeron itse. Jos matkapuhelinnumeroa ei ole kirjattu uusimispyyntöön tai jos se on kirjattu virheellisesti, tekstiviestiä ei tule asiakkaalle.

Lue lisää:

Tieto reseptin uusimisesta lähetetään numeroon, jonka asiakas on ilmoittanut uusimispyyntöä jättäessään terveydenhuollossa apteekissa tai Omakannassa.

Jos olet saanut sinulle kuulumattoman tekstiviestin, niin uusimispyyntöön on kirjattu vahingossa väärä puhelinnumero.

Asia on harmillinen, mutta viestin sisältö on sellainen, että siitä ei paljastu mitään asiakkaan henkilökohtaisia tietoja.

 

Suostumuksen voit antaa Omakannassa. Voit antaa suostumuksen reseptitietojen luovuttamiseksi 

  • kaikille Euroopan maiden apteekeille tai
  • yksittäisille maille.

Kun valitset ”Kaikki”, suostumuksesi koskee niitä maita, jotka ovat sillä hetkellä palvelun piirissä.  Tulevaisuudessa Rajat ylittävä resepti –palveluun liittyy lisää eurooppalaisia maita.

Lue Rajat ylittävä resepti –sivun informaatioteksti ennen suostumuksen antamista.

Lue lisää:

Tarvitsemasi asiakirjat riippuvat siitä, mitkä ovat kohdemaan laki- ja tullimääräykset, mitä lääkkeitä otat mukaasi sekä matkustatko Schengen-maihin.

Jos sinun on tarkoitus ostaa lääkettä ulkomailta, jossa suomalainen sähköinen resepti ei ole käytössä, tarvitset paperisen englanninkielisen reseptin. Lääkkeen määrääjä kirjoittaa sinulle paperisen reseptin.

Lue lisää:

Et voi ostaa ulkomailta sähköisellä reseptillä seuraavia lääkkeitä:

  • pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkevalmisteet (PKV-lääkkeet), jotka vaativat alkuperäisen reseptin (PKV-luokka, PA ta ZA)
    • voit tarkistaa PKV-luokan Fimean lääkehausta
  • huumausaineita
  • apteekissa valmistettavia lääkkeitä
  • itsehoitovalmisteita, jotka eivät ole lääkkeitä (esim. perusvoiteet, kliiniset ravintovalmisteet) 
  • hoitotarvikkeita, ravintolisiä ja sidetarpeita
  • potilaskohtaisia erityislupavalmisteita.

Lue lisää:

Ulkomaille luovutettavassa reseptissä jäljellä olevan toimitettavan määrän on oltava yhtenä selkeänä lukuarvona toimittamista varten. Ajalle määrätyistä ja myös määräajoin uusittaviksi määrätyistä resepteistä ei pystytä ohjelmallisesti laskemaan jäljellä olevaa toimitettavaa lääkkeen määrää. Tämän takia niitä ei voida toimittaa ulkomailla. 

Lääkäreitä ohjeistetaan kirjoittamaan lääkemääräykset pakkauksina tai kokonaismääränä, jolloin estettä ulkomailla toimittamiseen ei ole. Jos sinun on jatkossa tarkoitus ostaa lääkettä ulkomaalaisesta apteekista, mutta lääkäri on määrännyt reseptin ajalle tai määräajoin uusittavaksi, kannattaa lääkäriä jatkossa pyytää määräämään lääke siten, että ulkomailla osto on mahdollista.  

Et voi. Tarvitset siihen lääkäriltä paperisen englanninkielisen reseptin. Paperireseptin on oltava mukana apteekissa ulkomailla, vaikka resepti näkyy reseptitiedoissasi Omakannassa. 

Huomioithan, että kyseinen paperinen resepti ei kelpaa Suomessa eikä sitä voi toimittaa sähköisesti.

Lue lisää:

Tällä hetkellä sähköinen resepti-palvelu ulkomailla toimii Virossa, Kroatiassa ja Portugalissa. Sitä mukaa kun maita tulee lisää palvelun piiriin, niistä kerrotaan Kanta-palveluiden verkkosivuilla.

Lue lisää:

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, et voi ostaa sähköisellä reseptillä lääkkeitä ulkomaalaisesta apteekista.

Jos resepti on kirjoitettu suomalaisella henkilötunnuksella, voit ostaa lääkettä kyseisellä reseptillä oman maasi apteekista. Apteekilla tulee olla valmius toimittaa toisessa maassa määrättyjä sähköisiä reseptejä.

Ulkomailta ostetun lääkkeen korvaus haetaan jälkikäteen Kelasta täyttämällä lomake Ulkomailla syntyneet sairaanhoitokustannukset.

Lue lisää:

Sivua päivitetty 29.01.2021