Sisältöjulkaisija

Omakanta kulkee Katri Leino-Nzaun mukana myös Viroon

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 26.4.2022 Kaikki artikkelit

Omakannasta voi nähdä omat terveystietonsa ja reseptinsä, mutta se taipuu myös muuhun. Katri Leino-Nzau ostaa sähköisellä reseptillä reseptilääkkeitä Virosta ja hoitaa myös iäkkään äitinsä asioita.

Katri Leino-Nzau on innokas Viron-kävijä. Koronapandemia on vähentänyt merkittävästi matkustamista, mutta kun tilanne sallii, Katri Leino-Nzau matkustaa Suomenlahden eteläpuolelle. 


 

‒ Mitään riskejä en aio ottaa. Lähden matkaan, kun se tuntuu turvalliselta.
Vaikka Leino-Nzaun päätarkoitus perillä ei ole apteekissa käynti, niin sielläkin tulee piipahdettua. Eräs vakituisessa käytössä oleva lääke ei ole ollut Suomessa Kela-korvattava.

‒ Siksi lääke on ollut huomattavasti edullisempaa hankkia Virosta. Kela-korvauksia ei ole tarvinnut hakea myöhemmin Suomesta, kun sellaisia ei saanut ainakaan vielä jonkin aikaa sitten.

Jos ulkomailta sairauden hoitoon hankittu lääke on perus- tai erityiskorvattava, siitä voi hakea jälkikäteen korvausta Kelasta. Tällöin kannattaa säilyttää lääkeostoon liittyvät dokumentit ja kuitti. 

Piipahdus naapurimaan apteekkiin

Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi ostaa lääkkeitä Viron, Kroatian ja Portugalin apteekeista. Vaiheittain mukaan tulee lisää EU-maita. Ennen lääkkeen ostamista Omakanta-palvelussa annetaan suostumus siihen, että reseptitiedot voidaan luovuttaa toisen Euroopan maan apteekille. 

Suomalaisella sähköisellä reseptillä lääkkeitä voi ostaa Viron, Kroatian ja Portugalin apteekeista. Vaiheittain mukaan tulee lisää EU-maita.

‒ Suostumus tarkoitti yhden ruudun ruksaamista Omakannassa, se oli todella helppoa. Tarvitsemaani lääkettä sai Virossa pienemmässä pakkauksessa kuin Suomessa, mutta silti sen ostaminen kannatti, kertoo Leino-Nzau.

Virolaisessa apteekissa riitti passin tai vaihtoehtoisesti henkilötodistuksen näyttäminen. Siten farmaseutti pääsi etsimään tarvittavaa lääkemääräystä Kanta-palvelujen Reseptikeskuksesta.

‒ Ensimmäisellä kerralla asiointi tyssäsi siihen, että lääkäri oli merkinnyt reseptiin lääkemääräksi yhden vuoden annoksen. 

Yleinen syy sille, ettei lääkettä saa ostettua ulkomailla on se, että lääkäri on määrännyt lääkemäärän tietylle ajanjaksolle. Lääkärin tulisi määrätä lääkkeen kokonaismäärä pakkauksina tai kokonaismääränä, jotta lääkkeen toimittaminen onnistuisi ulkomailla. 

Leino-Nzaun lääkäri määräsi siis uuden reseptin, jossa lääke oli kappalemäärinä. Muutoksen jälkeen toisella kerralla lääkkeen osto onnistui ongelmitta. 

Asiointia lähiomaisen valtuutuksella

Leino-Nzaulle Omakanta on tullut tutuksi muutenkin kuin suostumuksen takia. Hänen iäkäs äitinsä on tehnyt tyttärensä avustamana Suomi.fi-verkkopalvelussa sähköisen valtuutuksen, jonka ansiosta tytär voi hoitaa lähiomaisensa terveydenhuoltoon liittyviä asioita.

‒ Pääsen katsomaan yli 80-vuotiaan äitini terveydentilaa koskevia tietoja, kuten lääkärin kirjauksia hoidosta. Voin myös uusia hänen reseptejään ja vilkaista labratuloksia. Äidillä on verkkopankkitunnukset, joiden avulla hän pääsi tekemään valtuutuksen, mutta muutoin hän ei käytä tietokonetta eikä digipalveluja.

Pääsen katsomaan yli 80-vuotiaan äitini terveydentilaa koskevia tietoja. Äidillä on verkkopankkitunnukset, mutta muutoin hän ei käytä tietokonetta eikä digipalveluja.

Leino-Nzau pitää kätevänä, että hän pystyy olemaan koko ajan kärryillä äitinsä hoidosta. 

‒ Omakanta kulkee koko ajan mukana ja helpottaa asioiden hoitamista sekä lääkkeiden hankintaa.

Katri Leino-Nzaun Top 3 hyödyt Omakannassa:

1.    Iäkkään äidin puolesta asiointi
2.    Suomalaisen sähköisen reseptin hyödyntäminen Virossa
3.    Reseptien uusiminen

Lisätietoja

Lue myös aiemmat käyttäjätarinamme