Innehållspublicerare

Mina Kanta-sidorna följer med Katri Leino-Nzau även till Estland

Artikel - Medborgare Skrivet 26.4.2022 Alla artiklar

På Mina Kanta-sidorna kan man se sina egna hälsouppgifter och recept, men sidorna kan även användas för annat. Katri Leino-Nzau köper receptbelagda läkemedel med ett elektroniskt recept från Estland och sköter också sin äldre mammas ärenden.

Katri Leino-Nzau besöker Estland ofta. Coronapandemin har minskat resandet betydligt, men när situationen tillåter, reser Katri Leino-Nzau söder om Finska viken.


 

‒ Jag tänker inte ta några risker. Jag ger mig av när det känns säkert.
Trots att Leino-Nzaus huvudsakliga avsikt när hon är framme inte är att besöka apoteket, händer även det ibland. Ett läkemedel som hon använder kontinuerligt har inte omfattats av FPA-ersättningar i Finland.

‒ Därför har det varit betydligt förmånligare att skaffa läkemedlet från Estland. Man har inte behövt ansöka om FPA-ersättningar senare i Finland, eftersom man inte åtminstone inte fick sådana för en tid sedan.

Om ett läkemedel som skaffats från utlandet för behandling av en sjukdom omfattas av grund- eller specialersättning, kan ersättning ansökas i efterhand hos FPA. Då lönar det sig att spara dokumenten och kvittot i anslutning till läkemedelsköpet. 

Besök på grannlandets apotek

Med ett finländskt elektroniskt recept kan man köpa läkemedel från apoteken i Estland, Kroatien och Portugal. Stegvis kommer flera EU-länder med. Innan man köper läkemedlet ger man sitt samtycke på Mina Kanta-sidorna till att receptuppgifterna kan överlåtas till apoteket i ett annat europeiskt land. 

Med ett finländskt elektroniskt recept kan man köpa läkemedel från apoteken i Estland, Kroatien och Portugal. Stegvis kommer flera EU-länder med.

‒ Samtycket innebar att man kryssade i en ruta på Mina Kanta-sidorna, det var väldigt enkelt. Jag fick det läkemedel jag behövde i en mindre förpackning i Estland än i Finland, men det lönade sig ändå att köpa det, berättar Leino-Nzau.

På apoteket i Estland räckte det med att visa pass eller alternativt identitetsbevis. På så sätt kunde farmaceuten leta efter det recept som behövdes i Kanta-tjänsternas Receptcenter.

‒ Den första gången avbröts ärendehanteringen på grund av att läkaren hade antecknat som receptets läkemedelsmängd dosen för ett år. 

En vanlig orsak till att läkemedel inte kan köpas från utlandet är att läkaren har ordinerat läkemedelsmängden för en viss tidsperiod. Läkaren borde ordinera den totala läkemedelsmängden i förpackningar eller total mängd för att läkemedlet ska kunna expedieras i utlandet. 

Leino-Nzaus läkare ordinerade alltså ett nytt recept där läkemedlet uppgavs i antal. Efter ändringen lyckades läkemedelsköpet på det andra försöket utan problem. 

Ärendehantering för en nära anhörig med fullmakt

Mina Kanta-sidorna har blivit bekanta för Leino-Nzau även annars än på grund av samtycket. Hennes äldre mor har med sin dotters hjälp gjort en elektronisk fullmakt i Suomi.fi-webbtjänsten, som gör det möjligt för dottern att sköta ärenden som gäller hälso- och sjukvården för en nära anhörig.

‒ Jag kan se uppgifter om min över 80 år gamla mammas hälsotillstånd, såsom läkarens anteckningar om vården. Jag kan också förnya hennes recept och titta på laboratorieresultat. Mamma har nätbankskoder, med hjälp av vilka hon kunde göra fullmakten, men annars använder hon varken dator eller digitala tjänster. 

Jag kan se uppgifter om min över 80 år gamla mammas hälsotillstånd. Mamma har nätbankskoder, men annars använder hon varken dator eller digitala tjänster.

Leino-Nzau tycker det är behändigt att hon hela tiden kan hållas uppdaterad om sin mammas vård. 

‒ Jag har hela tiden Mina Kanta-sidorna med mig och det underlättar ärendehanteringen och läkemedelsköp.

Katri Leino-Nzaus Top 3 nyttor med Mina Kanta-sidorna:

1.    Uträtta ärenden för en äldre mammas räkning
2.    Utnyttjande av ett finländskt elektroniskt recept i Estland
3.    Förnyande av recept

Mer information

Läs också våra tidigare användarberättelser