Puolesta asiointi

Puolesta asiointi

Kysymyksiä ja vastauksia aikuisen ja lapsen puolesta asioinnista Kanta-palveluissa.

Lääkärikäynnin yhteydessä saat lääkäriltä potilasohjeen eli paperitulosteen, jossa näkyvät lääkärin sinulle määräämät lääkkeet. Toinen henkilö voi hakea lääkkeet apteekista puolestasi, kun hänellä on mukanaan potilasohjeesi tai Kela-korttisi. Pelkästään Kela-kortilla asioidessaan hakijan tulee tietää noudettavien lääkkeiden tiedot. 

Lue lisää:

Toisen puolesta lääkkeiden hakeminen sähköisellä reseptillä ulkomaisesta apteekista ei ole mahdollista. Syy on tekninen, sillä tietoja asiasta ei pystytä välittämään sähköisesti maiden välillä. 

Tällä hetkellä et voi katsella toisen henkilönt tietoja Omakannassa, vaikka olisit edunvalvoja.

Mikäli sinut on valtuutettu hoitamaan henkilön terveyteen liittyviä asioita, sinun tulee asioida suoraan terveydenhuollon tai apteekin kanssa, joilta voit saada yhteenvedon resepteistä.

Lue lisää:

Tällä hetkellä Omakannasta on mahdollista nähdä omat tiedot ja alle 10-vuotiaan huollettavan lapsen tiedot. Muissa tapauksissa toisen henkilön tietoja ei voi katsella.

Lue lisää:

Huoltajat näkevät Omakannasta alle 10-vuotiaiden lasten tiedot. Yli 10-vuotiaiden alaikäisten lasten puolesta asiointi otetaan käyttöön vaiheittain 1.10.2020 alkaen.

Pääset lapsen tietoihin kirjautumalla omilla tunnuksillasi Omakantaan ja valitsemalla sivun yläreunasta Lapsen tiedot -linkin.

Lue lisää:

Omakannassa alaikäinen voi nähdä

  • katsella reseptejä ja terveystietoja, jotka on tallennettu Kanta-palveluihin 1.8.2016 alkaen
  • pyytää reseptin uusimista.

Omakantaan kirjautumista varten alaikäinen tarvitsee oman tunnistautumisvälineen. 

Lue lisää:

Yli 10-vuotiaiden puolesta asiointi Omakannassa otetaan käyttöön vaiheittain 1.10.2020 alkaen. Jos et näe yli 10-vuotiaan lapsesi tietoja, voi syynä olla jokin seuraavista:

  • lapsi on arvioitu päätöskykyiseksi ja on pyytänyt tietojensa piilottamista huoltajalta
  • tiedot on kirjattu ennen 1.10.2020
  • tietoihin ei ole kirjattu kyvykkyyden arviota, koska kyseisen terveydenhuollon organisaation potilastietojärjestelmässä se ei ole vielä mahdollista.

Potilaslaki säätelee vanhempien oikeutta saada alaikäisen tiedot siten, että samalla varmistetaan alaikäisen oikeus itsenäiseen ja luottamukselliseen asiointiin terveydenhuollossa. 

Potilaislain säädöksen mukaan alaikäisellä on aina oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoonsa liittyvien tietojen luovuttaminen huoltajalle, jos alaikäinen on arvioitu päätöskykyiseksi hoitokäynnillä. 

Lue lisää:

Huoltaja ei voi hakea alaikäisen lapsensa lääkkeitä ulkomaisesta apteekista sähköisellä reseptillä, koska alle 18-vuotias ei voi antaa suostumusta Omakannassa. Tämä ei ole vielä mahdollista, koska alaikäisen asiointia ei ole määritelty kansainvälisellä tasolla.

Jos alaikäinen tarvitsee kiireellisesti lääkkeitä ulkomailla, tulee kääntyä paikallisen terveydenhuollon puoleen.