Sisältöjulkaisija

Miksi lääkäri tarvitsee potilastietojasi hoidon yhteydessä?

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 11.5.2023 Kaikki artikkelit

Potilasturvallisuuden ja hoidon kannalta on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaisilla on käytössään kattavat tiedot asiakkaasta. Sillä varmistetaan jokaiselle paras mahdollinen hoito. Tietojen käyttöön terveydenhuollossa on tarkat säännöt.

Miksi on tärkeää, että ammattilainen näkee aiemman potilashistoriasi? 

  1. Potilasturvallisuus ja riskien minimointi – ammattilainen näkee tärkeät tiedot ja osaa arvioida, mikä tieto on relevanttia hoidon kannalta.
  2. Hoidon sujuvuus – ammattilainen näkee taustatiedot potilastietojärjestelmästä ja enemmän aikaa jää itse potilaan hoitoon.
  3. Aiemmasta tutkimuksesta tai diagnoosista voi olla merkittävä hyöty hoidon kannalta.
  4. Potilas ei aina muista esimerkiksi aiempia diagnooseja tai lääkityksiä tai pysty kertomaan kaikkia lääkärin tarvitsemia tietoja.

Lääkäri ja potilas keskustelevat.
 

Tietojen katselu edellyttää hoitosuhdetta

Tietojen katseluun ja hyödyntämiseen on tarkat säännöt. Ammattilainen saa katsoa potilastietojasi vain, jos hänellä on sinuun hoitosuhde ja tiedot ovat terveytesi kannalta tarpeellisia. Tietojen oikeanlainen hyödyntäminen on olennainen osa terveydenhuollon ammattilaisten ammattietiikkaa. 

Ammattilainen saa katsoa potilastietojasi vain, jos hänellä on sinuun hoitosuhde ja tiedot ovat terveytesi kannalta tarpeellisia.

Tietojen katselusta jää aina merkintä potilastietojärjestelmään. Jos ammattilainen katselisi tietoja ilman asianmukaista syytä, se voi täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.

Terveydenhuollon ammattilaisen työtehtävä vaikuttaa siihen, mitä tietoja hän voi katsoa. Potilastietojärjestelmissä on jo nyt useissa paikoissa rajattu tietojen näkymistä ammattihenkilön työtehtävän mukaan. Kesäkuussa 2023 tulee voimaan uusi asiakastietojen käsittelyä koskeva asetus. Sen jälkeen nämä työtehtävän mukaiset rajaukset ovat terveydenhuollossa pakollisia.

Terveydenhuollon organisaatiot valvovat potilastietojen käyttöä. Voit myös itse katsoa OmaKannasta, missä terveydenhuollon yksikössä tietojasi on käsitelty Kanta-palvelujen kautta. Tarkemmat lokitiedot tietojen katselusta voi pyytää terveydenhuollosta. 

Jos tietojen käyttöä rajaa luovutuskielloilla, hoidon kannalta tärkeä tieto voi jäädä pimentoon

Terveydenhuollon ammattilainen katsoo asiakkaansa tietoja käyttämästään potilastietojärjestelmästä. Jos hän tarvitsee tietoja, jotka sinusta on kirjattu toisella hyvinvointialueella, tiedot näkyvät Kanta-palvelujen kautta. Kannan kautta tiedot liikkuvat myös silloin, kun käyt hoidettavana sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa.

Tietojen näkyminen Kannan kautta edellyttää, että olet antanut potilastietojen luovutusluvan. Luovutusluvan voit antaa OmaKannassa tai terveydenhuollossa. OmaKannasta voit myös tarkistaa, oletko jo antanut luovutusluvan.

Halutessasi voit asettaa luovutuskieltoja esimerkiksi yksittäisiin käynti- tai reseptitietoihin. Tietoa, johon kielto on asetettu, ei voida luovuttaa mm. hyvinvointialueelta toiselle tai hyvinvointialueen ja yksityisen sektorin välillä. 

Jos olet esimerkiksi tehnyt kiellon hyvinvointialueen käynti- ja reseptitietoihin, yksityisen työterveyshuollon lääkäri ei voi nähdä näitä tietoja. Hyvinvointialueella työskentelevät ammattilaiset voivat kuitenkin katsoa edelleen tietoja omasta rekisteristään asettamistasi kielloista huolimatta. Palvelunantajan, esimerkiksi hyvinvointialueesi, rekisterin sisällä potilastietojen käyttöä ei ole mahdollista kieltää.

Luovutuskieltojen asettaminen voi merkitä sitä, ettei hoitavalla ammattilaisella ole mahdollisuutta nähdä kaikkia Kanta-palveluihin kirjattuja tietoja, kuten sairauksia ja lääkitystä, vaikka hoito sitä edellyttäisi. Tämä on hyvä tiedostaa, jos kieltoja tekee.

Lue lisää: