Sisältöjulkaisija

Yhä useampi huoltaja pystyy asioimaan lapsensa puolesta OmaKannassa

Tiedote - Ammattilaiset Kirjoitettu 27.11.2023 Kaikki tiedotteet

Jo 67 prosenttia julkisen terveydenhuollon organisaatioista on ottanut käyttöön toiminnallisuuden, jonka avulla myös yli 10-vuotiaan lapsen tiedot voidaan näyttää huoltajille esimerkiksi OmaKannassa. Lapsen päätöskyvyn kirjaaminen terveydenhuollossa on myös kehittynyt positiiviseen suuntaan.

Iso osa terveydenhuollon organisaatioista on toteuttanut potilastietojärjestelmiinsä muutokset, jotka mahdollistavat sen, että huoltaja voi asioida OmaKannassa myös yli 10-vuotiaan alaikäisen puolesta. Hyvinvointialueilla on käytössä vielä useita potilastietojärjestelmiä, jonka vuoksi käyttöönottojen tilanne vaihtelee hyvinvointialueiden sisällä. Viimeiset käyttöönotot toteutuvat nykyisen arvion mukaan vuoden 2025 aikana.

Lasten päätöskyvyn kirjaaminen terveydenhuollossa on myös edistynyt oikeaan suuntaan viime kuukausien aikana. Kanta-palvelujen tietojen mukaan esimerkiksi lokakuussa 2023 alaikäisille laadituissa resepteissä enää alle 6 prosentilla oli merkintä "päätöskyky ei ole tiedossa, tietoja ei luovuteta huoltajille", kun vastaava osuus lokakuussa 2022 oli yli 18 prosenttia. Kyseisellä merkinnällä huoltaja ei pysty näkemään lapsensa tietoja esimerkiksi OmaKannassa.

Tulokset osoittavat, että lapsen päätöskyky arvioidaan ja kirjataan nyt aiempaa huolellisemmin, mikä on kaikkien kannalta erittäin hyvä asia.

Alaikäisen potilastietojen käsittelyssä lapsen päätöskyvyn arviointi ja sen huolellinen kirjaaminen on erittäin tärkeää, jotta lasten resepti- ja potilastiedot näkyvät huoltajille oikein OmaKannassa. Terveydenhuollon ammattilaisen pitää aina arvioida lapsen päätöskyky hoidettavassa asiassa ja merkitä arvio sovitun kirjaamismallin mukaisesti. Mikäli lapsen päätöskykyä ei ole arvioitu, tietoja ei pystytä näyttämään huoltajille. Lisäksi lapsen lääkkeiden toimittaminen ja uusiminen voivat vaikeutua.

Alaikäisen puolesta asiointiin kehitetty kirjaamismalli sujuvoittaa alaikäisten resepti- ja potilastietojen luovutusta huoltajille. Lisäksi malli tukee päätöskykyisten lasten mahdollisuutta päättää tietojensa luovutuksesta huoltajilleen.

Terveydenhuollossa on ollut myös huolta alaikäisen tekemistä luovutuskielloista. Lokakuun 2023 reseptitietojen perusteella vain 0,8 prosenttia tiedoista sisälsi päätöskykyisen alaikäisen tekemän luovutuskiellon huoltajilleen. Suurin osa resepteistä (94 prosenttia) oli luovutettavissa huoltajille ja näkyi siten heille myös OmaKannassa.

Lue lisää: