Sisältöjulkaisija

Kannasta suun ja silmien kuvat ovat kaikkien hoitoon osallistuvien käytettävissä

Artikkeli - Ammattilaiset Kirjoitettu 25.10.2023 Kaikki artikkelit

Kantaan voi ensi vuodesta alkaen tallentaa ensimmäisiä silmän kuvia ja kaikki suun kuvantamistutkimukset. Kuvien arkistointi helpottaa hyvinvointialueiden ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyötä.

Kannan Kuva-aineistojen arkistoa kehitetään jatkuvasti terveydenhuollon tarpeet huomioiden. Kantaan tallennettavat kuvat monipuolistuvat lähivuosina, sillä asiakastietolaki velvoittaa uusien tietosisältöjen arkistointiin.

Suun terveydenhuollon intraoraalikuvia ja optometrian kuvia voi näillä näkymin alkaa tallentaa Kantaan ensi vuonna. Jatkossa Kannasta löytyvät siis kaikki hampaiden kuvantamistutkimukset. Optometrian kuvat taas ovat ensimmäinen näkyvän valon kuvien tutkimusryhmä, joita on mahdollista arkistoida Kantaan.

Kysyimme asiantuntijahammaslääkäri Anna Chainierilta Hammaslääkäriliitosta ja Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tastilta, mitä odotuksia kentällä on Kantaan tallennettavien kuvien laajenemisesta.

Hoitaja ja potilaat odotustilassa.
 

Kantaa tuo jatkuvuutta suun terveyden hoitoon

Suun terveydentila vaikuttaa kokonaisvaltaisesti potilaan hyvinvointiin. Hammashoitoon osallistuu usein monia tahoja.

– Suun kuvien arkistointi tulee helpottamaan julkisen suun terveydenhuollon ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä erityisesti ostopalvelu- ja palvelusetelitoiminnassa. Samalla hoidon laatu ja potilasturvallisuus paranevat, kun vertailukuvat ovat löydettävissä arkistosta, kertoo Chainier.

Suun kuvien arkistointi tulee helpottamaan julkisen suun terveydenhuollon ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä erityisesti ostopalvelu- ja palvelusetelitoiminnassa.

Chainierin mukaan on tärkeää, että Kantaan tallennetut suun kuvantamistutkimukset ovat hyödynnettävissä myös toisissa organisaatioissa, jos potilas on antanut siihen luvan. Näin lääkärin on helpompi arvioida kuvantamisen tarve, ja tarpeeton kuvantaminen vähenee.

Kuvat merkittävässä roolissa silmäterveyden arvioinnissa

Myös optometrian kuvissa korostuu tietojen sujuva liikkuminen, sillä asiakas voi käyttää usein eri terveydenhuollon toimintayksikköjä.

– Optikkoliikkeiden optometristi ja silmälääkärivastaanotoilla otetaan merkittävä määrä natiivi- ja OCT-kuvia joka vuosi. Kuvien pääasiallinen käyttötarkoitus on diagnosoitujen silmäsairauksien seuranta sekä silmän terveydentilan arviointi ja seuranta. Optometristit käyttävät usein kuvia myös silmälääkärikonsultaatioiden apuna, taustoittaa Tast.

Kun aiemmin tehdyt kuvantamistutkimukset voi tarkistaa Kannasta, ammattilainen saa lisää varmuutta löydösten arvioimiseen.

– Jos esimerkiksi silmänpohjan luomi löytyy tutkimuksissa, on helppo tarkistaa aikaisemmista kuvista, onko löydös uusi vai ei ja onko silmätautien erikoislääkäriä jo konsultoitu löydöksestä, havainnollistaa Tast.

Jos esimerkiksi silmänpohjan luomi löytyy tutkimuksissa, on helppo tarkistaa aikaisemmista kuvista, onko löydös uusi vai ei ja onko silmätautien erikoislääkäriä jo konsultoitu löydöksestä.

Pienten yksityisten liittymistä Kantaan helpotettava

Vielä on kuitenkin tehtävää, jotta kuvat saadaan täysimittaisesti Kannan kautta terveydenhuollon käyttöön. Hammashoitoa ja silmäterveyden palveluja tuottaa Suomessa suuri määrä pieniä yksityisiä toimijoita, joista moni ei vielä tallenna kuva-aineistoja Kantaan. Kentällä on oltu huolissaan käyttöönoton vaatimista resursseista.

– Hallinnollinen ja taloudellinen taakka ei saa lisääntyä kohtuuttomasti uusia Kanta-palveluja käyttöön otettaessa, pohtii Chainier.

Kela selvittää parhaillaan, miten pienten yksityisten palvelunantajien liittymistä Kantaan voisi helpottaa.

Kanta tehokkaammin käyttöön ostopalveluissa

Yksityisiltä palveluja ostavat hyvinvointialueet ovat myös tärkeässä roolissa, jotta yhteistyö saadaan sujuvaksi.

– Ymmärrystä ostopalvelun valtuutuksen käytön mahdollisuuksista tulisi lisätä hyvinvointialueilla, toivoo Tast.

Ostopalvelun valtuutuksen avulla kuvat saadaan siirrettyä helposti hyvinvointialueen rekisteriin. Ostopalvelun valtuutusta on juuri päivitetty asiakkaiden toiveiden pohjalta, jotta se toimii jatkossa paremmin esimerkiksi palvelusetelitoiminnassa. Tästä hyötyvät hyvinvointialueet sekä niille suun ja silmäterveyden palveluja tuottavat yritykset.

Lue lisää