Innehållspublicerare

Orala bilder och ögonbilder blir tillgängliga i Kanta för alla som deltar i vården

Artikel - Vårdpersonal Skrivet 25.10.2023 Alla artiklar

Från och med nästa år kommer de första ögonbilderna och alla bildundersökningar från tand- och munvården att kunna sparas i Kanta. Arkiveringen av bilder underlättar samarbetet mellan välfärdsområdena och den privata hälso- och sjukvården.

Arkivet över bildmaterial i Kanta utvecklas kontinuerligt utifrån hälso- och sjukvårdssektorns behov. Under de närmaste åren kommer allt fler typer av bilder att kunna sparas i Kanta, eftersom lagen om kunduppgifter förpliktar till arkivering av nytt datainnehåll. 

Som det ser ut nu kommer intraorala bilder tagna inom mun- och tandvården samt optometribilder att kunna börja sparas i Kanta nästa år. I fortsättningen kommer alltså alla dentala bildundersökningar att finnas i Kanta. Optometribilderna är däremot den första gruppen bilder i synligt ljus som kan arkiveras i Kanta. 

Vi frågade experttandläkare Anna Chainier från Tandläkarförbundet och Näe ry:s VD Panu Tast vilka förväntningar som finns på fältet i samband med att det blir möjligt att spara nytt bildmaterial i Kanta.

Sjuksköterska och patienter i väntrummet.
 

Kanta bidrar till kontinuitet i munhälsovården

Munhälsan har en övergripande inverkan på en patients välbefinnande. Inom tandvården är ofta många aktörer involverade.

– Arkiveringen av orala bilder kommer att underlätta samarbetet mellan den offentliga mun- och tandvården och privata tjänsteproducenter, särskilt vid användning av köpta tjänster och servicesedlar. Samtidigt förbättras vårdens kvalitet och patientsäkerheten i och med att referensbilder finns tillgängliga i arkivet, säger Chainier.

Arkiveringen av orala bilder kommer att underlätta samarbetet mellan den offentliga mun- och tandvården och privata tjänsteproducenter, särskilt vid användning av köpta tjänster och servicesedlar.

Enligt Chainier är det viktigt att de orala bildundersökningar som sparats i Kanta kan användas även i andra organisationer om patienten har gett sitt samtycke till detta. På så sätt är det lättare för läkaren att bedöma behovet av bildtagning, vilket minskar förekomsten av onödig bildtagning. 

Bilder har en viktig roll vid bedömning av ögonhälsan

Även när det gäller optometribilder är det centralt att informationen överförs smidigt, eftersom kunden ofta kan använda olika verksamhetsenheter inom hälso- och sjukvården.

– På optometrist- och ögonläkarmottagningar hos optiker tas varje år ett betydande antal nativ- och OCT-bilder. Det huvudsakliga syftet med bilderna är att övervaka diagnostiserade ögonsjukdomar och att bedöma och övervaka ögonhälsan. Optometrister använder dessutom ofta bilderna som hjälp vid ögonläkarkonsultationer, säger Tast.

Tack vare att de tidigare bildundersökningarna kan kontrolleras i Kanta kan vårdpersonalen bedöma fynd med större säkerhet.

– Om man i en undersökning till exempel hittar ett födelsemärke på ögonbotten är det lätt att kontrollera mot tidigare bilder om fyndet är nytt eller inte och om en specialistläkare inom ögonsjukdomar redan har konsulterats om fyndet, förklarar Tast.

Om man i en undersökning till exempel hittar ett födelsemärke på ögonbotten är det lätt att kontrollera mot tidigare bilder om fyndet är nytt eller inte och om en specialistläkare inom ögonsjukdomar redan har konsulterats om fyndet.

Det behöver bli lättare för små privata tjänstetillhandahållare att ansluta sig till Kanta

Det krävs dock ännu en del arbete för bilderna ska bli fullständigt tillgängliga inom hälso- och sjukvården via Kanta. I Finland erbjuds tandvård och tjänster för ögonhälsa av ett stort antal små privata aktörer, av vilka många ännu inte sparar bildmaterial i Kanta. På fältet har det funnits farhågor över de resurser som krävs för införandet.

– Den administrativa och ekonomiska bördan får inte öka orimligt mycket när de nya Kanta-tjänsterna tas i bruk, påpekar Chainier.

FPA utreder för närvarande hur man kan göra det lättare för små privata tjänstetillhandahållare att ansluta sig till Kanta.

Bättre utnyttjande av Kanta i samband med köpta tjänster

Välfärdsområden som köper privata tjänster har också en viktig roll att spela när det gäller att skapa ett fungerande samarbete.

– Man borde öka förståelsen för möjligheterna att använda fullmakter för köpta tjänster i välfärdsområdena, önskar Tast.

Med hjälp av en fullmakt för köpta tjänster kan bilderna enkelt överföras till välfärdsområdets register. Fullmakten för köpta tjänster har nyligen uppdaterats utifrån kundernas önskemål för att den ska fungera bättre i fortsättningen, till exempel i samband med servicesedelverksamhet. Detta kommer att gynna välfärdsområdena och de företag som producerar tjänster för munhälsa och ögonhälsa. 

Läs mer