Innehållspublicerare

Spara din donationsvilja i MittKanta

Artikel - Medborgare Skrivet 4.10.2022 Alla artiklar

I Finland är varje människa en potentiell organdonator, såvida man under sin livstid inte förbjudit detta. Med ett klick kan du enkelt spara din egen donationsvilja i MittKanta.

På bilden bevattnar kvinnan grönväxter.
 

Vad innebär donationsvilja? 

Donationsvilja innebär att personen vid sin död vill donera sina organ och vävnader för användning vid organtransplantation vid behandling av en annan människa. Organtransplantation är det bästa och ibland även det enda alternativet för att vårda långt framskriden njur-, lever-, hjärt-, bukspottkörtel- eller tarmsjukdom.

I Finland är varje människa en potentiell organdonator, såvida man under sin livstid inte förbjudit detta. Man försöker emellertid alltid reda ut donationsviljan. Registrerad donationsvilja påskyndar och underlättar organdonation och kan rädda andra människors liv. Donationsviljan kan uttryckas hos hälsovården, där den registreras på Kanta-sidorna, genom att spara den själv i MittKanta, med ett donationskort, donationskort-appen eller genom att berätta om den för en närstående. 

Hur sparas donationsviljan i MittKanta, och varför är det viktigt? 

Donationsviljan kan sparas med ett klick i MittKanta på fliken Donationsvilja. På sidan kan man även ange mer information om donationsviljan samt skriva ut en giltig donationsvilja. Om man vill kan man när som helst redigera och komplettera donationsviljan i MittKanta.  

Donationsviljan som registrerats i MittKanta sparas i Kanta-tjänsternas Patientdataarkiv, där den kan ses av sjuk- och hälsovårdspersonal. Registrering i MittKanta gör att hälsovården alltid har tillgång till patientens aktuella donationsvilja, vilket också påskyndar utredningen av donationsviljan.  

Hur många behöver donerade organ, och vilka organ behövs? 

I Finland finns ett ständigt behov av donerade organ – vid varje given tidpunkt väntar över 550 personer på organtransplantation. 

Organtransplantation görs när det egna organet slutat fungera eller patienten är i livsfara på grund av organets svaga funktion. I Finland görs njur-, lever-, hjärt-, bukspottskörtel- och tunntarmstransplantationer. År 2020 gjordes sammanlagt 408 organtransplantationer i Finland och av dessa var majoriteten njurtransplantationer (263 stycken).  

Hur många finländare har uttryckt sin donationsvilja och hur många har sparat sin vilja i MittKanta? 

Enligt gallupundersökningen Kansalaisten käsitykset elinluovutuksesta (2021) (Medborgarnas uppfattningar om organdonation) som beställts av Njur- och leverförbundet, har endast 36 procent av finländarna uttryckt sin donationsvilja. Enligt undersökningen har emellertid majoriteten av finländarna en positiv inställning till organdonation – upp till 83 procent av finländarna skulle vara redo att donera sina organ efter sin död.  

I Kanta-tjänsterna finns cirka 706 000 ikraftvarande donationsviljor sparade. I oktober 2020 var cirka 613 000 donationsviljor sparade i Kanta-tjänsterna.  

Kan donationsviljan sparas för en annan person i MittKanta?  

Numera kan du uträtta ärenden för en annan person i MittKanta med Suomi.fi-fullmakt. En befullmäktigad person kan till exempel förnya recept och se laboratoriesvar för en annan person. Däremot kan en befullmäktigad person inte se donationsviljan, vårdtestamentet och hälsouppgifter som sparats i MittKanta. Lagen om organdonation betonar människans egen vilja kring donation av sina egna organ för behandlingen av en annan människa.  

En anhörig kan inte heller förbjuda organdonation genom att vädja till sin egen vilja. Om den avlidne har uttryckt sin donationsvilja under sin livstid, ska den alltid iakttas. 

Källor och mer information: