Innehållspublicerare

Mina Kanta-sidorna motiverar Maritta Wacklin till hälsosammare levnadsvanor

Artikel - Medborgare Skrivet 15.2.2021 Alla artiklar

Mina Kanta-sidorna har gjort det lätt och behändigt att följa till exempel laboratorievärden, konstaterar Tammerforsbon Maritta Wacklin, 71.

Maritta Wacklin har en förhöjd genetisk risk att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar. Därför går hon regelbundet på laboratorieprov.  

– Mina värden har en benägenhet att stiga, men jag hoppas kunna klara mig så länge som möjligt utan läkemedel, säger Wacklin.  

Wacklin brukade ha sina laboratorievärden på listor i pappersformat, men numera kontrollerar hon sina värden på Mina Kanta-sidorna på nätet.  

– När jag kan se mina värden behändigt på nätet blir jag motiverad att fästa uppmärksamhet vid hälsosamma levnadsvanor, vilket hjälper till att hålla ordning på bland annat kolesterolen. 

En viktig del av det egna välbefinnandet för Wacklin är en hälsosam kost. Hon äter dagligen rikligt med frukt, och fisk är en del av kosten flera gånger i veckan.  

– För tillfället fäster jag särskild uppmärksamhet vid att jag får tillräckligt med goda fetter och jag har tillsatt till exempel nötter och oljor i min kost. Kött har jag inte ätit på åratal. 

Wacklin bor på sjunde våningen i ett flervåningshus och använder trapporna istället för hissen. Hon håller också på med i träning med hularing. Därtill inkluderar vardagsmotionen även skogspromenader. 
 

Maritta Wacklin

Att registrera ett eget vårdtestamente är viktigt 

Efter läkarbesök kontrollerar Wacklin ibland vad läkaren har skrivit om besöket i Mina Kanta-sidorna. Hon brukar jämföra läkarens text med sina egna anteckningar som hon har gjort på mottagningen. 

– Några få gånger har jag kontaktat läkaren när jag har upptäckt ett missförstånd. Ibland kontrollerar jag även i Mina Kanta-sidorna när vi hade kommit överens om att jag skulle på blodprov nästa gång. 

Mina Kanta-sidorna är en garanti för mitt eget välbefinnande. När jag kan se mina värden behändigt på nätet blir jag motiverad att fästa uppmärksamhet vid hälsosamma levnadsvanor. 

En viktig egenskap i Mina Kanta-sidorna för Wacklin är möjligheten att registrera ett eget vårdtestamente. Ärendet har skjutits upp på grund av coronan, eftersom Wacklin vill gå igenom sitt vårdtestamente med sina tre vuxna döttrar innan det registreras i tjänsten. Hon hoppas att det är möjligt att träffas säkert och registrera vårdtestamentet under innevarande år. 

– Jag tycker det är viktigt att till exempel patientens förbud mot återupplivning följer med i uppgifterna i Mina Kanta-sidorna oberoende av var patienten eventuellt vårdas. 

Mina Kanta-sidorna är tydliga och lätta att använda 

Maritta Wacklin uppmuntrar även äldre personer att lära sig att använda Mina Kanta-sidorna. 

– Tjänsten är ett utmärkt hjälpmedel för att ta hand om din egen hälsa och ditt eget välbefinnande. Det bästa är att Mina Kanta-sidorna är tydliga och lätta att använda. 

Wacklin säger att det är enklare att använda Mina Kanta-sidorna än nätbanken. Trots det anser hon att det är viktigt att äldre personer vid första användningstillfället vid behov får stöd och hjälp av till exempel familjens yngre medlemmar. 

– Ibland kan det vara avgörande att en annan person åtminstone en gång sitter bredvid och visar konkret hur man loggar in i Mina Kanta-sidorna och hurudana tjänster som finns där, säger Wacklin.  

Hon undrar om sådan rådgivning kunde finnas i större utsträckning på till exempel hälsovårdscentraler.  

Även på Mina Kanta-sidornas webbutbildning kan man bekanta sin med tjänstens funktioner och fördelar (på finska) (Omakanta tutuksi - Overview | Rise). 

– Det är också bra att vid behov våga be om hjälp. Jag tänker att Mina Kanta-sidorna är en garanti för mitt eget välbefinnande. 

Maritta Wacklins Top 3 nytta av Mina Kanta-sidorna: 

  • Följa laboratoriesvar 
  • Kontroll av texter i anknytning till läkarbesök 
  • Deponering av vårdtestamente 

Mer information:  

Mina Kanta-sidor
Mina Kanta-sidornas webbutbildning 

Läs också tidigare användarberättelser: