Innehållspublicerare

Sanna Kavén styr det snabba Kanta-utvecklingståget

Artikel - Systemutvecklare Skrivet 15.12.2020 Alla artiklar

Sanna Kavén arbetar på IT-enheten för social- och hälsovården på FPA och ser sig själv framför allt som en coach. Kanta-tjänsternas produktutveckling görs med hjälp av den smidiga SAFe-modellen.


 

SAFe är världens mest använda skalningsmetod, som används när man smidigt vill göra något stort. Modellen används för tillfället i den tekniska utvecklingen av Kanta-tjänsterna och för att försäkra produktutvecklingens kontinuitet.

Publikationsansvariga Sanna Kavén beskriver sitt eget arbete som ett ständigt stödjande av teamen. Antalet team som arbetar med SAFe-modellen i Kanta är sammanlagt 11 och omfattar ett hundratal personer.

Kavéns titel på engelska är Release Train Engineer dvs. RTE, som enligt sin bärare beskriver mer arbetets innehåll än det svenska publikationsansvarig. Inom IT-branschen talar man om utvecklingståg där bland annat team och centrala intressegrupper arbetar inom SAFe-modellens referensram för smidig utveckling. 

– Jag faciliterar tågets ceremonier och ansvarar för utvecklingstågets produktivitet, sammanfattar Kavén.

I praktiken innebär det bland annat utveckling av verksamhetsmodeller och hantering av helheten, vilket påverkar verksamheten på teamnivå. Nära samarbete görs med olika aktörer, till exempel med personer som ansvarar för Kantas kundarbete och intressegrupperna.

– Vid förändringar styr jag verksamheten mot total smidighet och stödjer teamen, affärsverksamheten och ledningen på vägen dit.

Corona har medfört egna utmaningar i arbetet när lanseringsplaneringen som gjorts gemensamt av alla har ordnats på distans.

– Det har krävt mer förhandsplanering. Jag upplever att coaching i utvecklingsarbete även skulle kräva att man träffas ansikte mot ansikte.

Stämningen är öppen och diskuterande

Kavén beskriver sig själv som en coach, stödperson och betjänande ledare. Kommunikationen med teamen och intressegrupperna är konstant och risker måste även kunna hanteras.

– Risker granskas på många olika nivåer. Tåget stoppas fyra gånger om året för att planera lanseringsperiodens mål och arbete. När åtgärderna vidtas, eskalerar riskerna inte.

När vi går mot en smidig verksamhetsmodell måste vi släppa taget om både det gamla och problemområdena.”
Enligt Kavén har hennes arbetsgemenskap en öppen och diskuterande stämning. Självstyrande team och en motiverad personal uppnår mål.

– Vi identifierar även de prioriterade utvecklingsområden i vår egen verksamhet som leder till åtgärder. Utvecklingstågen producerar värde för kunderna. Förutsägbarhet och verksamhetens transparens är viktiga saker.

Det lönar sig att inspirera kollegerna

Kavén har länge arbetat hos FPA. De dryga 20 åren i samma arbetsgivares tjänst har varit fulla av intressanta uppdrag.

– Jag har haft gott om olika roller: jag har bland annat varit programmerare, fastställare och ICT-serviceansvarig. I min nya roll har karriärutvecklingen varit till nytta. Jag har sett Kanta-tjänsternas utveckling från början; jag kom med för att utveckla verksamheten år 2006.

Enligt Kavén har det alltid varit klart åt vilket håll utvecklingen går, men tillväxten har varit snabbare än väntat.

– Jag är glad att Kanta-tjänsterna växer: de nya tjänsterna blir hela tiden fler. Bland annat Patientdataarkivet är ännu i utvecklingsfasen, men i framtiden får man ännu mer nytta av det. Fastän vi redan har uppnått mycket, avancerar vi ännu med fart.

Publikationsansvariga stöter inte på problem i sitt arbete.

– Vi har inte utmaningar eller problem, utan saker som ska lösas. När vi går mot en smidig verksamhetsmodell måste vi släppa taget om både det gamla och problemområdena.

Kavén håller med om att hon får inspiration varje dag.

– Det är fint att göra viktigt och effektivt arbete, utvecklas och utveckla kontinuerligt samt lära sig något nytt varje dag. Jag uppmuntrar teammedlemmarna att också berätta vidare vad allt de har lärt sig och provat. Det inspireras även andra av. Det är roligt att samarbeta med alla slags kolleger.

Kavén är även tacksam för nätverket av publikationsansvariga, mentorerna för smidiga metoder, samt organisationens stöd till förändring.

– Jag upplever inte att jag slåss mot väderkvarnar.