Innehållspublicerare

På väg på resa – ta coronaintyget med!

Artikel Skrivet 17.5.2022 Alla artiklar

Även om pandemin ser ut att avta, kan coronaintyget vara lika viktigt på resan som passet. Läs tipsen för resenärer!

"-"

Hurdan är praxis i destinationslandet?

Ta reda på situationen i destinationslandet. Det är möjligt att coronaintyg krävs på plats. Praxis varierar från ett land till ett annat. De uppdaterade kraven för europeiska länder finns på webbsidan reopen.europa.eu.

Kontrollera inresebestämmelserna hos destinationslandets myndigheter, exempelvis hos landets representation om du ska resa till ett land utanför Europa. Före resan lönar det sig också att kontrollera flygbolagens och trafikidkarnas anvisningar samt begränsningarna i transitländerna.

Ha alltid intyget med

Under resor kan du använda ett vaccinationsintyg, ett intyg över tillfrisknande eller ett negativt testresultat. De olika intygen har olika giltighetstid. Ta alltid det nyaste intyget med dig. EU:s coronaintyg godkänns i EU och i ungefär 40 länder utanför EU.

Tills vidare är det bra att alltid ha ett coronaintyg med på resan, eftersom bestämmelserna också kan ändras plötsligt.

Coronaintygen och recepten hittar du på Mina Kanta-sidor

På Mina Kanta-sidor ser du giltighetstiden för dina intyg. Ett intyg över tre coronavaccinationer gäller tills vidare. För vuxna gäller ett intyg över två vaccinationer i 270 dagar, det vill säga nio månader och för personer under 18 år tills vidare.

Ett intyg över tillfrisknande från covid-19 gäller 180 dagar, det vill säga sex månader. Ett sådant intyg får man efter ett snabbtestresultat som har verifierats inom hälso- och sjukvården eller efter ett laboratoriebekräftat PCR-test.

På Mina Kanta-sidor kan du också kontrollera giltighetstiden för dina recept. Utomlands kan man köpa läkemedel med elektroniskt recept i Estland, Kroatien och Portugal.

Inför en utlandsresa kan du be läkemedelsförskrivaren eller apoteket om en undertecknad utskrift på engelska av sammandraget av dina recept. Med utskriften kan du vid behov intyga till exempel för tullen att du har rätt att ha med dig dina personliga läkemedel.

Ta test om det krävs

En del länder kan utöver ett vaccinationsintyg också kräva ett negativt coronatestresultat. Resultatet av ett negativt snabbtest som utförts inom hälso- och sjukvården gäller i 48 timmar och ett PCR-test i 72 timmar efter provtagningen. Ta testresultatet med dig på resan.

Ladda ner eller skriv ut intyget på Mina Kanta-sidor

Logga in på Mina Kanta-sidor och välj Coronaintyg i menyn till vänster. Öppna intyget genom att klicka på pdf-länken.

Spara pdf-filen i din telefon eller på någon annan enhet eller ta en skärmdump av den. Du kan också skriva ut intyget på papper.

Om intyget saknas på Mina Kanta-sidor eller om det är något fel i intyget ska du kontakta hälso- och sjukvården.  

Läs mer