Innehållspublicerare

Möjligheten att sköta ärenden för en närstående i MittKanta underlättar vardagen för många

Artikel - Medborgare Skrivet 30.1.2023 Alla artiklar

Myndiga personer som inte har nätbankskoder kan nu ge fullmakt åt en förtroendeperson att använda MittKanta för sin räkning till exempel för att förnya recept och för att läsa laboratorieresultat och uppgifter om läkarbesök.

Alla myndiga personer har inte nätbankskoder eller tillgång till Internet, och den som vill kan ge fullmakt åt en närstående med digitala färdigheter att använda MittKanta för sin räkning. Fullmakt kan också ges till flera personer.

En kvinna och en gammal man i en park.

Så här kan man ge fullmakt åt en förtroendeperson att sköta ärenden i MittKanta

Det finns många sätt att ge fullmakten, så var och en kan välja det som passar bäst.

  • Den som har digitala färdigheter kan ge fullmakten i webbtjänsten Suomi.fi. Man identifierar sig i tjänsten till exempel med nätbankskoder. Suomi.fi är en webbplats som hjälper och handleder medborgare och företag i skötseln av ärenden med myndigheter och allmännyttiga organisationer.
  • Med hjälp av en närstående med digitala färdigheter kan man i tjänsten Suomi.fi göra en fullmaktsansökan som sänds per post eller förs till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe. Det här alternativet kräver inte nätbankskoder.
  • En närstående med digitala färdigheter kan skicka en fullmaktsbegäran till en äldre närstående i avsnittet Fullmakter i tjänsten Suomi.fi. Den äldre närstående kan besöka Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe för att bekräfta begäran om fullmakt. Då behöver inte fullmaktsgivaren ha nätbankskoder. Om fullmaktsgivaren har nätbankskoder, kan han eller hon också bekräfta fullmaktsbegäran genom att själv logga in i avsnittet Fullmakter i tjänsten Suomi.fi.

Det går snabbt att ge fullmakt att använda MittKanta

När fullmakten har getts eller fullmaktsbegäran har godkänts i Suomi.fi kan den närstående omedelbart sköta ärenden i MittKanta. Det går att sköta ärenden för en annans räkning så fort ansökan har behandlats vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Man ger inte avkall på datasäkerheten när befogenheter för MittKanta beviljas

Det kan ibland kännas komplicerat att ge fullmakt, eftersom man vill hålla fast vid datasäkerheten.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata måste försäkra sig om fullmaktsgivarens identitet så att hans eller hennes uppgifter inte hamnar i fel händer. Därför måste autentiseringen vara stark.

Man kan välja ett av följande sätt att identifiera dig:

  • Fullmaktsgivaren använder tjänsten Suomi.fi starkt identifierad, till exempel med sina egna nätbankskoder.
  • Fullmaktsgivaren besöker Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe för att styrka sin identitet på plats.
  • Fullmaktsgivaren lämnar in en kopia av sitt identitetsbevis i samband med ansökan om fullmakt.
  • Fullmaktsgivaren identifierar sig genom ett telefonsamtal efter att ha lämnat in ansökan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

En intressebevakare kan inte vara fullmaktshavare

Av juridiska och tekniska skäl är det för närvarande ännu inte möjligt för en intressebevakare att sköta ärenden elektroniskt för en annan persons räkning i MittKanta. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har dock ett pågående projekt för att automatiskt göra det möjligt för en privat intressebevakare att sköta ärenden för någon annans räkning. Det här kommer att ta några år till.

Våren 2022 gjordes ett försök i Kajanaland med en servicemodell med assisterat bemyndigande för dem som inte har nätbankskoder. I den här modellen kan ansökningar om fullmakt registreras till exempel på hälsostationen.

På basis av de goda erfarenheterna i Kajanaland kan alla välfärdsområden nu börja erbjuda sina kunder en tjänst med assisterat bemyndigande. Det har redan väckt stort intresse: flera områden har inlett förberedelserna för att införa tjänsten.

Inlägget grundar sig på intervjuer med ledande expert Tuuli Krekelä vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata samt kundansvarig Satu Räsänen vid FPA.

Läs mer

Så här ger du fullmakter om du inte kan använda elektroniska tjänster (suomi.fi)

Sköta ärenden för en person som fyllt 18 år