Innehållspublicerare

Mina Kanta-sidors popularitet ökar – hur används Mina Kanta-sidor på olika håll i Finland?

Artikel - Medborgare Skrivet 26.4.2021 Alla artiklar

På Mina Kanta-sidor har du alltid tillgång till dina uppgifter – oberoende av var i Finland du bor.

Mina Kanta-sidor används i proportion till kommunernas folkmängd mest i Norra Finland: till exempel i Rovaniemi har 58,9 procent av invånarna tagit till sig Mina Kanta-sidorna. Bland annat Rovaniemi, Kolari, Pelkosenniemi och Sodankylä hade en ökning på över 20 procent från år 2017 till förra året. 

​​​​​​– Kommunerna i Norra Finland har aktiverat sig över ett vidsträckt område. En orsak kan vara att det är enklare att uträtta ärenden på Mina Kanta-sidor än att besöka den egna hälsovårdscentralen, konstaterar kundansvarig för Mina Kanta-sidor Mirva Nättiaho-Rönnholm

Användningen av Mina Kanta-sidor ersätter även telefonsamtal till hälsovården eller väntan på att få hem uppgifter per post. På Mina Kanta-sidor ser man till exempel resultaten från laboratorieundersökningar och bilddiagnostiska undersökningar. 

Aktiva användare av Mina Kanta-sidor finns även på andra håll: I Joensuu i Östra Finland, Järvenpää och Kerava i Nyland samt Åbo i Sydvästra Finland. Geografiskt ligger kommunerna långt ifrån varandra. 

– I stora städer kan den logiska förklaringen vara att man under coronatiden inte vill besöka hälsovårdscentralen för att få svar på undersökningar när man kan se dem på Mina Kanta-sidor. Det finns även kommuner där läkarna aktivt styr kunderna till att använda Mina Kanta-sidor. 

I stora städer kan den logiska förklaringen vara att man under coronatiden inte vill besöka hälsovårdscentralen för att höra svar från undersökningar när man kan se dem på Mina Kanta-sidor.

Det finns regionala skillnader 

På Åland och i Österbotten används Mina Kanta-sidor minst. I ögruppens kommuner ligger antalet användare i huvudsak på båda sidorna om 20 procent. Av de svenskspråkiga invånarna i de österbottniska kommunerna använder cirka 40 procent Mina Kanta-sidor.  

I de svenskspråkiga kommunerna i Österbotten har användningen ökat cirka 10–15 procent sedan år 2017. På Åland har ökningen varit cirka 10 procentenheter. 

– Åland har inte ålagts att lagra patientuppgifter i Kanta, även om elektroniska recept används. 

Mina Kanta-sidor fungerar på båda inhemska språken på finska och svenska. Men även svenska används under besöket hos läkaren kan hälsovården registrera uppgifterna från besöket på finska.  

– Detta kan ha en inverkan på den svenskspråkiga befolkningens intresse av att använda Mina Kanta-sidor, funderar Nättiaho-Rönnholm. 

Ständig utveckling 

En fördel med Mina Kanta-sidor är också att hälsouppgifterna bevaras, även om personen skulle flytta till en annan ort. Uppgifterna som lagrats i Kanta-tjänsten är med patientens samtycke tillgängliga för såväl den offentliga som den privata hälsovården runtom i landet. 

Mina Kanta-sidorna utvecklas hela tiden. Som bäst (april 2021) förbereds ett elektroniskt coronavaccinbevis i tjänsten som kunde visas upp som en QR-kod på telefonen eller skrivas ut på papper. 

I framtiden kan även hälsouppgifter lagras på Mina Kanta-sidor från allt fler applikationer. Till exempel uppföljning av det egna blodsockret eller blodtrycket kan vara till nytta inom hälsovården. 

– På Mina Kanta-sidor ser du din egen sjukdomshistorik med några klick. Det är bra att användningen av tjänsten håller på att öka: majoriteten av alla finländare deltar i utvecklingen, konstaterar Nättiaho-Rönnholm. 

Läs mer