Innehållspublicerare

MittKanta har blivit bekant för finländarna

Artikel - Medborgare Skrivet 16.5.2023 Alla artiklar

År 2022 loggade hela 3,6 miljoner olika användare in i MittKanta. Tjänsten användes mest av invånarna i Mellersta Nyland med Västra Nyland som god tvåa. I kommunerna var det invånarna i Grankulla som oftast loggade in i MittKanta.

För två år sedan, år 2021, ökade antalet användare av MittKanta enormt. Orsaken till ökningen var coronaintygen, som kan laddas ner från MittKanta. Även om intygen inte längre används i samma utsträckning har antalet användare inte förändrats särskilt mycket sedan dess.

Användningsgraden av MittKanta per kommun 2022.

– MittKanta användes av totalt 3,6 miljoner olika personer 2022. Det är bara 300 000 mindre än under coronaåret. Mer än en miljon personer använder MittKanta varje månad och en liten ökning kan skönjas i antalet inloggningar. Användningen av MittKanta verkar ha etablerats som ett sätt att sköta egna hälso- och sjukvårdsärenden, konstaterar Tiia Shetty, som är praktikant vid Kanta-tjänsterna.

Mer än en miljon personer använder MittKanta varje månad.

Om man adderar alla inloggningar är besöken i tjänsten ännu fler. I mars 2022 var till exempel antalet inloggningar i MittKanta mer än 3,5 miljOm man adderar alla inloggningar är besöken i tjänsten ännu fler. I mars 2022 var till exempel antalet inloggningar i MittKanta mer än 3,5 miljoner på en månad. Många loggar in i tjänsten flera gånger under året bland annat för att förnya recept eller för att läsa sina hälso- och sjukvårdsuppgifter.

MittKanta används i hela Finland

Välfärdsområdena inledde sin verksamhet i början av 2023. När man granskar antalet användare efter välfärdsområde ligger Mellersta Nyland i topp: drygt 66 procent av befolkningen i området använder tjänsten. I området finns också de aktiva kommunerna Träskända och Hyvinge, som båda finns bland tio i topp av alla kommuner i Finland. Även under tidigare år har MittKanta varit populärt i dessa kommuner.

MittKanta används mest i Mellersta Nylands välfärdsområde.

Västra Nylands välfärdsområde placerar sig som god tvåa med en andel på cirka 66 procent. Där är Grankulla för andra året i rad statistiketta i Finland: drygt 70 procent av invånarna använder MittKanta. På de följande platserna ligger Esbo och Kyrkslätt.

I Vanda och Kervo välfärdsområde används MittKanta av drygt 65 procent av invånarna i området. På fjärde plats ligger Birkalands, Norra Karelens, Egentliga Finlands och Lapplands välfärdsområden, där tjänsten används av 64 procent av invånarna. Särskilt de stora städerna Tammerfors, Joensuu, Åbo och Rovaniemi bidrar till MittKantas popularitet.

De kommuner där MittKanta används mest är i ordningsföljd Grankulla, Träskända, Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Joensuu, Jyväskylä, Esbo, Hyvinge och Rovaniemi. Även om tyngdpunkten ligger i södra Finland är man van vid att använda tjänsten också längre norrut i landet.

Betydligt mer än hälften av befolkningen använder MittKanta

Enligt Shetty är nyttjandegraden i nästan alla välfärdsområden över 60 procent. Endast i Kajanalands, Österbottens och Södra Österbottens välfärdsområden ligger nyttjandegraden något under 60 procent.

På Åland är procenttalet något över 46. Det beror antagligen på att endast det elektroniska receptet, inga andra Kanta-tjänster, är i bruk där inom den offentliga hälso- och sjukvården. MittKanta fungerar dock på båda de inhemska språken finska och svenska.

Läs mer

Användningsgraden av MittKanta per kommun (infogram).
Antalet personer som använder MittKanta i olika kommuner 2022. (pdf)
Blogg: Mina Kanta-sidor allt populärare i kommunerna (2022)