Innehållspublicerare

Mina Kanta-sidorna betjänar medborgarna ännu bättre i fortsättningen

Artikel - Medborgare Skrivet 19.1.2021 Alla artiklar

Mina Kanta-sidor behöver inte längre någon introduktion: mer än hälften av alla vuxna finländare loggade in på e-tjänsten förra året, och sammanlagt gjordes 29,4 miljoner besök. Även i år görs förbättringar i tjänsten.

Specialist Mari Holmroos på FPA:s Kanta-tjänster konstaterar att Mina Kanta-sidorna utvecklas hela tiden. Mina Kanta-sidorna är en tjänst som visar de hälsouppgifter som sjuk- och hälsovården har lagrat i Kanta-tjänsterna.

– Mina Kanta-sidorna är ett slags skyltfönster in i patientuppgifterna, eftersom tjänsten inte har något eget datalager, definierar Holmroos.

Höstens viktigaste nyhet var att uträttandet av ärenden för minderåriga utökades. I år utökas bland annat tjänsterna för uträttande av ärenden för en annan vuxen och sammanfattningar av hälsouppgifter. Man väntar ännu på att klientdatalagen ska träda i kraft så att till exempel socialtjänsternas uppgifter ska kunna visas på Mina Kanta-sidorna.

Uträttande av ärenden för minderåriga utökas till barn över 10 år

Från och med oktober har en vårdnadshavare kunnat se uppgifterna för sitt minderåriga barn över 10 år på Mina Kanta-sidorna, så länge den egna sjuk- och hälsovården har gjort nödvändiga förändringar i patientdatabasen. Förändringen är efterlängtad och underlättar familjernas vardag. Enligt Holmroos kan ett minderårigt barn förbjuda att uppgifterna överlämnas, om personalen på mottagningen konstaterar att barnet är kapabelt att fatta beslut om sin egen vård.

Förra hösten skapade man ett avsnitt i Kanta-tjänsterna, där man berättar om Mina Kanta-sidorna ur ungdomars perspektiv. På webbplatsen finns en video som också ger information.

– Vi har tagit i bruk olika slags kanaler och kommunicerat om saken i medier som unga använder, såsom Snapchat, Jodel och Instagram.

Snart möjligt att uträtta ärenden för en annan vuxen person

I början av år 2021 blir det möjligt att uträtta ärenden för en annan vuxen person. Om en vuxen person vill befullmäktiga en annan person att se sina uppgifter på Mina Kanta-sidorna, kan fullmakt ges i e-tjänsten Suomi.fi. Båda parter ska vara myndiga.

– I Suomi.fi-tjänsten identifierar man sig med till exempel nätbankskoder eller mobil-id. Därifrån överförs informationen till Mina Kanta-sidorna.

Enligt Holmroos kan möjligheten att uträtta ärenden för en annan vuxen person behövas av såväl äldre personer, tillfälligt sjuka personer som även personer som har svårt att använda den nya tjänsten. Även ålderstigna föräldrar kan vilja ge sina barn möjligheten att uträtta ärenden, till exempel förnya recept.

Sammanfattningar gör det lättare att hitta uppgifter

Nu syns patientens uppgifter på Mina Kanta-sidorna i enlighet med besöksdagen. I början av detta år börjar en del av uppgifterna synas som sammanfattningar, vilket gör det lättare att följa uppgifterna.

I fortsättningen finns sammanfattningar om diagnoser, riskuppgifter, vaccineringar, åtgärder, laboratorieundersökningar, bilddiagnostiska undersökningar och fysiologiska mätningar. Sammanfattningarna tas troligtvis i bruk i början av februari.

Det nya sättet att visa uppgifter kräver förändringar i hur patientuppgifter registreras inom sjuk- och hälsovården.

– Sammanfattningarna är till stor nytta både för patienterna och sjuk- och hälsovården. Värden från blodsockermätningar fås som sammanfattning från en längre tid och inte bara enligt besök. En förhoppning är också att vaccineringar hittas bättre.

Sammanfattningarna är till stor nytta både för patienterna och sjuk- och hälsovården. 

Holmroos påminner att Mina Kanta-sidorna endast innehåller uppgifter som har lagrats i Kanta-tjänsterna. Till exempel är uppgifter om gamla vaccineringar inte tillgängliga.

I väntan på den reviderade klientdatalagen

I och med den reviderade klientdatalagen ska alla socialvårdsorganisationer i Finland i framtiden arkivera klientuppgifterna i Kanta. Enligt Holmroos finns ännu ingen säker information om lagens tidtabell.

– Klientdatalagen har som mål att klient- och patientuppgifter ska bättre kunna utnyttjas i vård- och servicesituationer. Det är viktigt att sjuk- och hälsovårdspersonalen har tillgång till omfattande uppgifter. På så sätt förbättras även patientsäkerheten. Klienten skulle emellertid fortfarande ha möjlighet att införa förbud för användningen av sina uppgifter.

Vad gäller elektroniska tjänster är klientdatalagen nödvändig även för att den skulle möjliggöra förmedlandet av bland annat hälsouppgifter till sjuk- och hälsovårdspersonal med klientens samtycke. Klienten kunde i framtiden lagra sina hälsouppgifter på Mina Kanta-sidorna till exempel från ett aktivitetsarmband.

Mina Kanta-sidornas tillgänglighet förbättras

Ett direktiv som trädde i kraft under hösten förutsätter att elektroniska tjänster är tillgängliga.

– I praktiken innebär det att digitala tjänster ska kunna användas oberoende av olika funktionshinder. Bland annat för blinda finns skärmläsare.

På Mina Kanta-sidorna har man publicerat ett tillgänglighetsutlåtande. Fler förbättringar görs nästa år.

Läs mer: