Innehållspublicerare

Kom och diskutera om läkemedelsbehandling!

Artikel - Medborgare Skrivet 10.3.2022 Alla artiklar

Temat för den riksomfattande Läkemedelsdagen 2022 är Din läkemedelsbehandling i den digitala tidsåldern. Mina Kanta-sidorna är ett bra exempel på hur digitala tjänster gör det lättare att sköta olika ärenden i anslutning till läkemedelsbehandling.

En av de populäraste funktionerna i tjänsten Mina Kanta-sidor är förnyande av recept. Under 2021 förnyade finländarna sina recept via Mina Kanta-sidorna över 3,4 miljoner gånger.  

Det här visar också att de är intresserade av sin egen läkemedelsbehandling. För en expert är det här glädjande nyheter.  

‒ Det är viktigt att läkemedelsbehandlingen är uppdaterad 365 dagar om året. Läkemedelsdagen uppmuntrar alla som använder läkemedel att granska sin egen läkemedelsbehandling och alla som arbetar inom hälso- och sjukvården att ta upp ämnet med dem som använder läkemedel, konstaterar undervisningsprovisor, farmacie doktor Hanna Kauppinen från Östra Finlands universitet. 

"-"
 

Även läkemedelsbehandlingen digitaliseras 

Allt fler hälso- och sjukvårdstjänster kan genomföras i en digital miljö. Man kan till och med träffa en läkare på distans. 

Hälso- och sjukvårdspersonalen ger vid behov råd och hjälp med att använda digitala tjänster. 

Även många ärenden som gäller läkemedelsbehandling kan skötas över nätet. Mina Kanta-sidorna är ett bra exempel på detta. År 2021 gjordes över 42 miljoner inloggningar till webbtjänsten av 3,8 miljoner olika användare. 

Förnyande av recept hör till de populäraste tjänsterna 

Var och en kan se sina egna recept och hur länge de är i kraft på Mina Kanta-sidorna. Av listan på sidan Recept framgår hur mycket läkemedel det ännu finns kvar att ta ut på receptet och hur länge det gäller. 

Via Mina Kanta-sidorna kan man vid behov skicka begäran om förnyande av recept. Den som använder tjänsten väljer själv till vem begäran ska skickas. Mottagaren ska i första hand vara den hälso- och sjukvårdsenhet som tidigare gett vården i fråga. 

Informationen på Mina Kanta-sidorna gör det också lättare för användaren att diskutera till exempel med apotekspersonalen om de läkemedel som hen blivit ordinerad. 

Läkemedelssäkerheten framför allt 

Ett annat syfte med temadagen är att främja en ändamålsenlig användning av läkemedel. Var och en kan kontrollera sina egna aktuella läkemedel på Mina Kanta-sidorna. Det går också att skriva ut ett sammandrag av alla recept. 

Kauppinen betonar att ingen fråga är så obetydlig att man inte vågar diskutera den med apotekspersonalen, läkaren eller hälsovårdaren. 

‒ Hälso- och sjukvårdspersonalen kan fråga den som använder läkemedel om läkemedelsbehandlingen har löpt smidigt eller om det har uppstått problem. Många problem kan lösas genom diskussion. 

Var och en kan kontrollera sina egna aktuella läkemedel på Mina Kanta-sidorna. 

Enligt Kauppinen står läkemedelsanvändaren i nyckelposition. Användaren är den bästa experten på sin egen läkemedelsbehandling och borde därför vara medveten om den. Hälso- och sjukvårdspersonalen är i sin tur expert på läkemedelsbehandlingar och hjälper användaren att se till att läkemedelsbehandlingen blir en framgång. 

‒ Den som använder ett läkemedel vet bäst vilken effekt läkemedelsbehandlingen har. Regelbunden uppföljning är A och O för att läkemedelsbehandlingen ska vara så effektiv och säker som möjligt. Användaren bör känna till målen med behandlingen. En diabetiker bör till exempel veta målvärdena för blodsockret. 
 
En uppdaterad läkemedelslista främjar säkerheten. Alla som deltar i vården av en patient eller klient bör känna till personens läkemedelsbehandling. När alla kan se vilka läkemedel patienten använder kan man undvika skadliga interaktioner. 

En Kanta-medicineringslista kommer att införas i Kanta-tjänsterna etappvis. Av listan framgår vilka alla läkemedel som personen har blivit ordinerad och vilka läkemedel han eller hon tar på eget initiativ. 

Expertföreläsningar och diskussioner 

Ett riksomfattande webbinarium om årets tema för Läkemedelsdagen ordnas den 17 mars kl. 13–15. Webbinariet består av expertföreläsningar och diskussioner, och det är öppet för alla läkemedelsanvändare och alla som arbetar inom hälso- och sjukvården. 

Kauppinen uppmanar alla att delta i Läkemedelsdagen. 

– De som använder läkemedel är de som bäst vet hur läkemedelsbehandlingen fungerar i den egna vardagen eller den egna digitala vardagen. 

Den gemensamma riksomfattande temadagen för läkemedelsanvändare och hälso- och sjukvårdspersonal ordnas i mars 2022 redan för 11:e gången. Nationella Läkemedelsinformationsnätverket ansvarar för planeringen av Läkemedelsdagen. 

Här ser du webbinarieprogrammet (endast på finska | superliitto.fi) 

 

Läs mer


Recept i Kanta