Innehållspublicerare

Företagshälsovårdens uppgifter följer med dig – du ser dem i MittKanta

Artikel - Medborgare Skrivet 4.4.2023 Alla artiklar

I MittKanta ser du dina hälso- och sjukvårdsuppgifter som registrerats i Kanta-tjänsterna, oavsett om du har fått vård inom den offentliga eller den privata hälso- och sjukvården. Den här mångsidigheten i MittKanta blev en glad överraskning för Åbobon Samppa Haapio när han bekantade sig med tjänsten under coronatiden.

När Samppa Haapio, 51, för ett par år sedan loggade in i MittKanta för att ta ut ett coronaintyg, började han lära sig mer om tjänsten.

Mies sohvalla.

"Jag märkte hur bekvämt det är att använda MittKanta.
​​​​Information från både företagshälsovården och den offentliga sjukvården som finns antecknad i Kanta-tjänsterna visas i MittKanta på ett enda ställe.

Om en leverantör av företagshälsovård byts ut visas uppgifterna ändå i MittKanta.

Haapios arbetsgivare har bytt tjänsteleverantör för företagshälsovården, men han kunde konstatera att tidigare registrerade företagshälsovårdsuppgifter fortfarande syns i MittKanta. Och om Haapio själv bestämde sig för att byta jobb, kan han lita på att de patientuppgifter som registrerats av företagshälsovården på den förra arbetsplatsen fortfarande finns tillgängliga i MittKanta.


"När jag i framtiden går i pension och kontakten med företagshälsovården upphör, står mina hälso- och sjukvårdsuppgifter fortfarande till mitt förfogande", konstaterar Haapio.

Alla uppgifter om samma sjukdom som registrerats i Kanta-tjänsterna visas också i MittKanta. Om till exempel en företagsläkare skickar en remiss till den offentliga sjukvården visas uppgifterna om samma sjukdom i MittKanta, även om behandlingen har inletts inom företagshälsovården och fortsatt på den offentliga sidan.

Även ögonläkar- och tandläkarbesök visas i MittKanta

Haapio har förnyat recept i MittKanta, där det är bekvämt att kontrollera receptets giltighetstid.

Han använder glasögon och även information som registrerats av ögonläkare och optiker visas i MittKanta. Detsamma gäller tandläkarbesök, om de har registrerats i Kanta-tjänsterna.

 "Jag har tydligen besökt en optiker för 1,5 år sedan. Det är inte säkert att man kommer ihåg sådant här rakt av."

Många vet inte heller nödvändigtvis att man kan registrera donationsvilja och vårdtestamente i MittKanta.

"Jag fyllde just själv i min donationsvilja. Vårdtestamente har jag ännu inte gjort, men det gör jag säkert också någon dag", säger Haapio.

Man kan också uppdatera donationsviljan och vårdtestamentet i MittKanta om man ändrar sig.