Innehållspublicerare

Avtal om delad vårdnad är inget hinder för att sköta ärenden på Mina Kanta-sidorna

Artikel Skrivet 30.3.2022 Alla artiklar

Det har kommit välkomna förändringar på Mina Kanta-sidorna när det gäller att sköta ärenden för minderårigas räkning. Förändringarna gäller avtal om delad vårdnad och spärrmarkeringar.

Satu Räsänen, kundansvarig för Mina Kanta-sidorna, välkomnar de nya funktionerna. Det är viktigt att vårdnadshavare till minderåriga kan se sina barns hälsouppgifter och sköta ärenden för deras räkning. 

‒ Föräldrarna verkar uppskatta webbtjänsten. Det är bra att förnyelserna möjliggör och underlättar skötseln av ärenden. 

Kvinna och barn tittar på bärbar dator tillsammans.
 

Är det möjligt att sköta ärenden för en minderårigs räkning på Mina Kanta-sidorna om det finns ett avtal om delad vårdnad av barnet? 

Ett avtal om delad vårdnad ingås i frågor som gäller vårdnaden om ett minderårigt barn när barnets föräldrar skiljer sig. Om avtalet har registrerats i kodad form i befolkningsdatasystemet, kan vårdnadshavarna få tillgång till uppgifter om det minderåriga barnet på Mina Kanta-sidorna och sköta ärenden för barnets räkning på det sätt som överenskommits i avtalet om delad vårdnad. 

Avtalen om delad vårdnad har registrerats i kodad form i befolkningsdatasystemet sedan hösten 2020. Sedan januari 2022 har vårdnadshavare kunnat sköta ärenden för barnets räkning på Mina Kanta-sidorna utgående från de kodade avtalen om delad vårdnad. 

Om avtalet om delad vårdnad har registrerats i kodad form, behöver vårdnadshavaren inte vidta några åtgärder utan det är möjligt att sköta ärenden för barnets räkning på Mina Kanta-sidorna automatiskt.  
 
Hur är det om avtalet om delad vårdnad ingicks för länge sedan? 

Mina Kanta-sidorna kan bara tolka avtal i kodad form. Om ett avtal om delad vårdnad som har ingåtts för flera år sedan har registrerats i textform och inte i kodad form, kan vårdnadshavarna befullmäktiga varandra att sköta barnets ärenden i webbtjänsten Suomi.fi. Befullmäktigandet måste godkännas av båda vårdnadshavarna. Närmare anvisningar finns på webbplatsen Kanta.fi.

Om avtalet om delad vårdnad endast gäller barnets boende, kan båda vårdnadshavarna sköta ärenden för barnets räkning på Mina Kanta-sidorna. Ett befullmäktigande är nödvändigt endast om avtalet om delad vårdnad är i textform och omfattar många sorters frågor.  

Hur påverkas skötseln av ärenden för en minderårigs räkning av att en vårdnadshavare har en spärrmarkering? 

En spärrmarkering begränsar utlämnandet av uppgifter om en persons adress, bostadsort och hemkommun ur befolkningsdatasystemet. Man kan ansöka om spärrmarkering till exempel på grund av sitt yrke eller om en person eller en familjens säkerhet är hotad. 

Om en vårdnadshavare har en spärrmarkering, kan den andra vårdnadshavaren inte sköta ärenden för barnets räkning på Mina Kanta-sidorna. Om båda vårdnadshavarna har en spärrmarkering, kan ingen av dem sköta barnets angelägenheter. I sådana situationer kan vårdnadshavarna befullmäktiga den ena eller båda vårdnadshavarna i webbtjänsten Suomi.fi att sköta ärenden för barnets räkning på Mina Kanta-sidorna.  

Befullmäktigandet är endast möjligt om vårdnadshavarna gör det i samförstånd. Båda vårdnadshavarna måste godkänna befullmäktigandet för att det ska träda i kraft. 

Om det däremot är barnet som har en spärrmarkering, kan ingen av föräldrarna sköta ärenden för barnets räkning och spärrmarkeringen kan inte förbigås genom en fullmakt. Barnets säkerhet kommer först. 

Vad innebär rätt till information och vad får en person som har rätt till information göra på Mina Kanta-sidorna? 

Rätten till information innebär att en person har rätt att få tillgång till uppgifter om en minderårigs hälso- och sjukvård. Det kan till exempel vara en förälder till barnet som inte har vårdnad eller rätt att fatta beslut i frågor som gäller hälso- och sjukvård eller en mor- eller farförälder eller någon annan närstående stödperson. 

Rätt till information beviljas till exempel genom ett beslut från de sociala myndigheterna i samband med att avtalet om delad vårdnad ingås. Beslutet registreras i befolkningsdatasystemet och kan därefter användas även för att sköta ärenden för någon annan på Mina Kanta-sidorna. 

Den som har rätt till information kan endast se recept- och hälsouppgifter på Mina Kanta-sidorna. Personen kan till exempel inte skicka en begäran om att förnya barnets recept eller vidta andra åtgärder. 

För hur gamla barn kan man sköta ärenden på Mina Kanta-sidorna? 

En vårdnadshavare kan sköta ärenden på Mina Kanta-sidorna för alla sina barn. För vårdnadshavare med barn över 10 år visas barnets uppgifter på Mina Kanta-sidorna när nödvändiga ändringar har gjorts i patientdatasystemet i den hälso- och sjukvårdsorganisation som har tagit hand om barnet. 

Ändringarna införs enligt hälso- och sjukvårdsorganisationernas egna tidtabeller. 
 
I stället för i webbtjänsten kan vårdnadshavaren även sköta alla sina minderåriga barns ärenden på apoteket och inom hälso- och sjukvården på traditionellt sätt. 
 

Läs mer