Innehållspublicerare

Kanta och digitaliseringen av social- och hälsovården syns i regeringsprogrammet – vi sammanställde exempel som stöd för verkställandet

Meddelande - Medborgare Skrivet 21.6.2023 Alla meddelanden

Regeringsprogrammet ger ett starkt stöd för utvecklingen av Kanta-tjänsterna. Genom samarbete över sektorsgränserna kan man få kundens digitala tjänster i samspel och utnyttja social- och hälsovårdsuppgifterna.

Social- och hälsovårdens digitala tjänster, samordning av datasystem och kunskapsbaserad ledning tas upp på ett mångsidigt sätt i det färska regeringsprogrammet.

– Enligt regeringsprogrammet ska de nationella datalagren, såsom Kanta-tjänsterna, utnyttjas i större utsträckning än i nuläget. Kanta samlar uppgifter om privata och offentliga social- och hälsovårdstjänster. Det lönar sig att nu ta i bruk hela dess nyttopotential, säger Kanta-tjänsternas huvudproduktägare Pirjo Vuorikallas från FPA.

FPA lyfter fram sex exempel på Kanta-tjänsternas möjligheter och utveckling.

1. Uppgifterna rör sig med hjälp av Kanta – även mellan det offentliga och privata

I regeringsprogrammet ingår en satsning på den nya FPA-ersättningsmodellen, vars mål är att avveckla köerna inom primärvården. Med hjälp av Kanta förmedlas uppgifterna mellan den offentliga och den privata hälso- och sjukvården.

– Det är viktigt att patienten får en helhetsbild vid olika vårdplatser. I Kanta kan vårdpersonalen i välfärdsområdet kontrollera de uppgifter som dokumenterats privat, och detsamma fungerar tvärtom. Patientdatasystemets användbarhet måste utvecklas ihärdigt för att användningen av Kanta-uppgifterna ska vara så smidig som möjligt för vårdpersonalen, betonar Vuorikallas.

Redan nu kan man i hälso- och sjukvårdssystemen ta i bruk Kantas sammanställningar av centrala hälsouppgifter som vårdpersonalen enkelt kan ögna igenom.

2. Kanta stöder social- och hälsovårdsintegrationen och informationsutbytet inom den offentliga förvaltningen

Ett fungerande informationsflöde och en livssituationsbaserad planering är i nyckelposition när regeringens mål om en starkare social- och hälsovårdsintegration förverkligas. I och med den uppdaterade lagen om kunduppgifter börjar informationen röra sig via Kanta i överenskommen omfattning mellan social- och hälsovården, med beaktande av kundens rättigheter. Kanta stöder rörligheten av information även när välfärdsområdet använder köpta tjänster.

Kanta möjliggör elektronisk dataöverföring även mellan olika myndigheter. Redan nu kan läkarintyg och -utlåtanden förmedlas med hjälp av Kanta från social- och hälsovårdsorganisationerna till FPA och Traficom, i framtiden även till andra myndigheter. På så sätt minskar belastningen på personalen inom social- och hälsovården och informationsgången påskyndas.

3. I MittKanta kan var och en hantera sina uppgifter

I inskrivningarna i regeringsprogrammet syns principen om individens rätt till egen information. Den riksomfattande webbtjänsten MittKanta säkerställer att alla har en samlad vy över sina egna hälsouppgifter och de uppgifter om välbefinnande som de själva samlat in, inom den närmaste framtiden även över socialservicens kunduppgifter.

– När uppgifterna syns på ett och samma ställe är det lättare att administrera dem. MittKanta kan dessutom användas för uppföljning av egna mätresultat och uppgifter om välbefinnande. Till exempel kan blodsockermätningar i framtiden sparas för skötarens påseende i Kanta i stället för i ett ruthäfte, beskriver Vuorikallas.

4. Utnyttja de nationella datalagren

Utvecklingen av beståndet och utnyttjandet av Kanta syns som tydliga mål i regeringsprogrammet. För att säkerställa kostnadseffektiviteten ska man inte bygga upp överlappande – välfärdsområdenas digitala tjänster, privata applikationer och Kanta är smart att samordna.

– När social- och hälsovårdsorganisationen utnyttjar Kanta fullt ut i sina digitala lösningar sparar den resurser för andra uppgifter. Kantas utveckling utgår från social- och hälsovårdens och kundernas behov, sammanfattar Vuorikallas.

Kanta ger jämförbara data för beslutsfattande och forskning. Potentialen för Kanta-data är till många delar ännu outnyttjad. Inskrivningarna i regeringsprogrammet om utvecklingen av regleringen av användningen av uppgifter är ett steg i rätt riktning.
Kanta är också ett gränssnitt till det Europeiska informationsutbytet och ekosystemet för hälsodata (EHDS).
​​​​
Kanta svarar mot kraven i EU-lagstiftningen och underlättar människors vardag när uppgifterna i framtiden rör sig enligt rese- och bosättningsland. Redan nu kan man köpa läkemedel med ett finländskt recept i vissa europeiska länder..

5. Tydligare tillgång till uppgifter om läkemedel och vaccinationer

FPA förhåller sig positivt till regeringsprogrammets inskrivningar där målet är att genomföra det nationella vaccinationskortet i Kanta och utveckla Kanta-medicineringslistan. Detta är viktiga reformer som förbättrar medborgarnas läkemedelssäkerhet och underlättar hälso- och sjukvårdspersonalens arbete. FPA bjuder in välfärdsområdena, apoteken och andra aktörer på fältet att delta i arbetet med Kanta-medicineringslistan.

I samband med coronaintyget fick man lära sig att utveckla och förenhetliga kvaliteten på vaccinationsuppgifterna. Nu deltar Finland i WHO:s pilotprojekt där man testar det globala vaccinationsintyget.

6. Tydlig gemensam riktning för digitaliseringen av social- och hälsovården

Utvecklingen av informationshanteringen och de digitala tjänsterna inom social- och hälsovården förutsätter en gemensam syn på kursens riktning. Detta har identifierats i regeringsprogrammet. Det behövs ett nära samarbete mellan välfärdsområdena, privata aktörer inom social- och hälsovården och den digitala sektorn, nationella myndigheter samt systemleverantörer. FPA erbjuder allt möjligt stöd för gemensam planering av kompetensen och för social- och hälsovården.

– Kanta är en servicehelhet som förnyas och som är datasäker och som används av kunder och personal inom social- och hälsovården 24/7. I Kanta finns redan nu sådana funktioner att det lönar sig att glömma bilden av ett statiskt arkiv. Via gränssnitten öppnas inom den närmaste framtiden fler möjligheter, sammanfattar Vuorikallas.

Foto av Pirjo Vuorikallas.