Innehållspublicerare

En hälso- och vårdplan som sparats i Kanta-tjänsterna stöder förverkligandet av den övergripande vård

Artikel - Vårdpersonal Skrivet 31.5.2022 Alla artiklar

En hälso- och vårdplan som sparats i Patientdataarkivet gagnar såväl patienten som hälso- och sjukvårdspersonalen. Planen görs upp som ett samarbete.

En hälso- och vårdplan görs upp för alla patienter vilkas vård förutsätter samordning och som har nytta av en plan. Det är i synnerhet fråga om kroniskt sjuka och multisjuka patienter.

Hälso- och vårdplaner görs hela tiden upp inom hälso- och sjukvården, men alla organisationer sparar ännu inte planerna i Patientdataarkivet i Kanta-tjänsterna. Förfarandena är olika på olika håll i Finland.

– Om det finns en uppdaterad plan i Patientdataarkivet kan organisationerna inom hälso- och sjukvården upprätthålla, läsa och komplettera den. En centraliserad plan sparar tid då man inte behöver inleda varje vårdsituation med att anteckna uppgifter. Det här gör processerna enklare i den belastade primärvården, konstaterar specialforskare Heini Kari vid FPA.

En äldre klient diskuterar med sjukskötare.
​​​​​

​Det är ofta besvärligt att förmedla information från en organisation till en annan. En plan som sparats i Kanta-tjänsterna är däremot inte beroende av område eller organisation, utan uppgifterna kan tillgås överallt i Finland.

– Mängden äldre och multisjuka ökar för varje år som går och därför skulle det vara viktigt att uppgifterna är uppdaterade och tillgängliga på ett ställe.

Den bästa vården för patienten

Hälso- och sjukvårdslagen förutsätter att en hälso- och vårdplan görs upp som stöd för vården av patienten. Kari understryker att patienten och en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården gör upp hälso- och vårdplanen tillsammans. På det sättet får man med inte bara målen för vården utan också patientens önskemål och behov.

– När patienten har hörts och önskemålen antecknats ökar patientens följsamhet i vården och därmed också kontinuiteten i vården. Patienten ställs i centrum och avsikten är att han eller hon ska få den bästa tänkbara vården.

När patienten har hörts och önskemålen antecknats ökar patientens följsamhet i vården och därmed också kontinuiteten i vården.

Personen kan själv granska sin hälso- och vårdplan på Mina Kanta-sidor. På det sättet är han eller hon hela tiden på det klara med målen för vården.

Multiprofessionellt stöd för vården

Heini Kari har nyligen skrivit sin doktorsavhandling med temat multiprofessionellt stöd inom primärvården för äldre personers egenvård (Iäkkäiden omahoidon tukeminen moniammatillisesti perusterveydenhuollossa).

Kari medverkade i Torneå stads och Helsingfors universitets gemensamma forskningsprojekt, där man för primärvårdens bruk utvecklade en egenvårdsmodell som stöder vården av äldre multisjuka patienter. Hälso- och vårdplanen är en viktig del av egenvården.

– Patienterna gjordes delaktiga i sin vård genom att de togs med i planeringen. De fick själva berätta vad de förväntar sig av vården. Avsikten var att förbättra patienternas följsamhet i vården, vilket kan vara en utmaning.

Först skickades en egenvårdsblankett hem till patienterna. Med hjälp av den kartlades läget i fråga om egenvården. Efter det gjorde en personlig skötare och en yrkesutbildad inom farmaci ett hembesök, där man utredde behov och önskemål i anslutning till behandlingen av sjukdomar och välbefinnande. Därtill gjordes en helhetsbedömning av patientens läkemedelsbehandling.

Under den multiprofessionella arbetsgruppens vårdmöte gick också läkaren igenom hälso- och vårdplanen, godkände den eller gjorde ändringar enligt behov.

Kontinuiteten i vården blir bättre

Enligt Kari var det centrala i egenvårdsmodellen de mål som patienten själv och den yrkesutbildade inom hälso- och sjukvård tillsammans ställde upp för vården. Alla parter ansåg att egenvårdsmodellen ärr bra och den konstaterades också vara kostnadseffektiv. Det är fritt fram att pröva på egenvårdsmodellen också på annat håll.

– Med hjälp av en multiprofessionell patientfokuserad egenvårdsmodell är det möjligt att förbättra kontinuiteten i vården och stödja äldre personers delaktighet i den egna vården inom primärvården.

När en och samma person får vård av flera yrkesutbildade personer är det viktigt att de alla har tillgång till uppdaterad information. Användningen av en hälso- och vårdplan som sparats i Kanta-tjänsterna förbättrar informationens rörlighet också mellan olika välfärdsområden.

–  I social- och hälsovårdsreformen behövs allas insats för patientens bästa, sammanfattar Kari.

Läs mer