Innehållspublicerare

Det blir möjligt att lämna ut klientuppgifter inom socialvården via Kanta-tjänsterna

Artikel - Vårdpersonal Skrivet 25.4.2022 Alla artiklar

Den nya kunduppgiftslagen gör det möjligt för personuppgiftsansvariga att lämna ut socialvårdsuppgifter som sparats i Kanta åt varandra. Klienten kan betjänas snabbare och enklare.

För närvarande kan klientuppgifter som sparats i Klientdataarkivet för socialvården bara användas av den personuppgiftsansvariga som registrerat uppgifterna.  
Den nya kunduppgiftslagen trädde i kraft i slutet av 2021. I och med den nya lagen kan klientuppgifter från och med den 1 januari 2023 utlämnas via Kanta-tjänsterna från en personuppgiftsansvarig till en annan.

Uppgifterna kan på det här sättet till exempel utlämnas från ett välfärdsområde till ett annat samt mellan privata och offentliga aktörer.  

Utlämnandet av uppgifter inom socialvården utvidgas i praktiken stegvis, i takt med att tillhandahållare av tjänster tar i bruk klientdatasystem som stöder funktionen.  

– Funktionen ska finnas tillgänglig i systemen senast den 1 september 2024. Då blir offentliga och privata tjänstetillhandahållare som arbetar för den offentliga socialvårdens räkning förpliktade att ansluta sig till Kanta, berättar Jaana Nissilä, specialist på FPA.s Kanta-tjänster.

En illustrationsbild där en ung person sitter vid bordet framför en kopp kaffe och en socialarbetare står bredvid honom.

Vilka fördelar medför möjligheten att lämna ut uppgifter i Kanta-tjänsterna?

Yrkesutbildade personer har nytta av att de har en heltäckande tillgång till all den information de behöver i sitt arbete. Målet är att beslutsfattandet ska bli snabbare och enklare i och med förändringen.  

Den största nyttan med att uppgifterna utlämnas mellan personuppgiftsansvariga ser klienten om hen flyttar från en kommun till en annan. Då följer uppgifterna med och klienten behöver inte uppge samma uppgifter på den nya orten.  

Vad är information om Kanta-tjänsterna?

En förutsättning för utlämnande av uppgifter är att klienten har informerats om Kanta-tjänsterna. I informationen berättas vilka uppgifter om klienten som behandlas och sparas i Kanta-tjänsterna. Klienten kan ta emot informationen antingen i Mina Kanta eller hos tillhandahållaren av tjänster.

En förutsättning för utlämnande av uppgifter är att klienten har informerats om Kanta-tjänsterna.

I och med den nya kunduppgiftslagen omfattas alla Kanta-tjänster av en gemensam information om Kanta-tjänsterna. Om klienten har tagit emot informationen till exempel inom hälso- och sjukvården är detta giltigt även inom socialvården.

Uppgifter kan utlämnas efter att klienten har informerats om Kanta-tjänsterna och klienten har gett tillstånd för utlämnande.

Hur kan klienten påverka utlämnandet av sina uppgifter?

Klienten ska ge tillstånd för utlämnande av uppgifter för att uppgifterna ska kunna utlämnas mellan personuppgiftsansvariga. Från och med den 1 januari 2023 kan uppgifter utlämnas från ett välfärdsområde till ett annat samt mellan offentlig och privat socialvård. Klienten kan helt eller delvis förbjuda att uppgifterna utlämnas. Förbudet kan till exempel gälla en viss serviceuppgift eller uppgifter i register som upprätthålls av en viss tillhandahållare av tjänster.

Även om klienten har förbjudit att uppgifter lämnas ut, kan uppgifter lämnas ut om de behövs i socialvårdens myndighetsarbete till exempel för att bedöma klientens servicebehov.  
Yrkesutbildade personers tillgång till uppgifter har genom de åtkomsträttigheter som fastställts i klientdatasystemet begränsats endast till de klientuppgifter som de behöver i sitt eget arbete.  
Därtill införs alltid en logganteckning om behandling och utlämnande av uppgifter. Klienten kan på Mina Kanta-sidorna kontrollera i vilken organisation hans eller hennes uppgifter har behandlats.

Hur påverkar ändringen socialvårdens verksamhetssätt?

Det blir allt viktigare att tillsammans med klienterna gå igenom frågor som gäller lagring, hantering och utlämnande av handlingar samt klientens rättigheter i anslutning till dessa frågor. De yrkesutbildade personerna ska således vara väl förtrogna med principerna och verksamhetssätten för detta.

FPA planerar tillsammans med THL en utbildning för helheten.

– Temat diskuteras också under Kanta-forumet för socialvården som ordnas i maj och under kommande ADB-dagar, berättar Nissilä.

Bekanta dig med videoinspelningar om utlämnande av klientuppgifter

Läs mer