Innehållspublicerare

Inom hälso- och sjukvården förstår man betydelsen av landsomfattande arkivering av bildmaterial

Artikel - Vårdpersonal Skrivet 25.11.2021 Alla artiklar

THL:n kyselytutkimuksen mukaan Kuva-aineistojen arkisto pienentää terveydenhuollon kustannuksia ja sujuvoittaa hoitoa, kun keskitetty tieto on helposti ammattilaisen käytettävissä. Arkistoitavat tietosisällöt laajenevat uuden asiakastietolain myötä.

Illustrationsbild.

THL gör på social- och hälsovårdsministeriets begäran förundersökningar om Kanta-tjänsternas olika funktioner. En kundenkät kartlade hösten 2021 fältets åsikter, önskemål och behov i koppling till Kanta-tjänsternas Arkiv över bildmaterial. Arkivering av bilddiagnostiska undersökningar utökas ytterligare genom den nya lagen om kunduppgifter.

– Lagen om kunduppgifter som trädde i kraft i november 2021 förutsätter att hälsovårdsorganisationer ska lagra bilddiagnostisk data som uppstått i samband med patientens undersökning eller vård i Kanta-tjänsterna, berättar specialplanerare Tarja Kalima vid THL.
​​​​​​
Den nya lagen om kunduppgifter har fastställda tidsgränser för införandet av de nya funktionerna i Arkivet över bildmaterial. Dessa är i regel 1.10.2029 för nytt datainnehåll och 1.10.2026 för screeningundersökningar. Radiologiska undersökningar har arkiverats i Kanta sedan 2019.

Trots att tidsgränsen känns avlägsen, påminner Kalima om att olika hälsovårdsaktörer har mycket att göra innan de kan ansluta sig till Kanta-tjänsterna och Arkivet över bildmaterial.

Ekonomiskt lönsamt

Utöver sjukvårdsdistriktens, hälsovårdscentralernas och den privata sektorns enheter besvarades kundenkäten även av bland annat centrallaboratorier och patologiska enheter. Enligt respondenterna medför Arkivet över bildmaterial bland annat kostnadsbesparingar för hälsovården.

– Organisationerna anser att den ekonomiska nyttan är viktig. Nu lagras bildmaterial i lokala och regionala arkiv, och skyldigheten att lagra dem är till och med 120 år för till exempel vissa bildmaterial av tänder.

Tidigare var bilderna röntgenbilder på film och krävde stora arkivutrymmen. Nutida digitala bilder ger också upphov till avsevärda datamängder, som behöver mycket lagringsutrymme. Därtill måste man se till att informationen lagras säkert.

Smidig praxis

Enligt hälso- och sjukvårdspersonalen stödjer Arkivet över bildmaterial patientens vårdprocess. Olika aktörer kan utnyttja bilderna på den plats där patienten vårdas.

– När man även har tillgång till tidigare bilder är det lättare att ställa en diagnos. På så vis gör man inga onödiga radiologiska undersökningar. Läkaren har nytta av att uppgifter om tidigare undersökningar är lätt tillgängliga i Arkivet över bildmaterial.  

Läkaren har nytta av att uppgifter om tidigare undersökningar är lätt tillgängliga i Arkivet över bildmaterial.

Enligt Kalima blir vården smidigare då bildmaterialet arkiveras i ett gemensamt datalager och bilderna inte behöver skickas från ett sjukhus till ett annat.

– Personalens arbetstid besparas, bildläsare på CD behövs inte och inget svinn uppstår. När radiologer och läkare konsulterar varandra, syns patientens uppgifter samtidigt i arkivet.

Tillgång till centraliserad information

Användningen av Arkivet över bildmaterial utvidgas stegvis för hälsovårdens olika specialområden.  

I framtiden lagras en mångfald olika bilddiagnostiska undersökningar i arkivet. Nytt datainnehåll är bland annat munhälsovårdens intraorala undersökningar och fotografier. Det är också meningen att arkivera lagenliga screeningundersökningar såsom mammografiscreening.

När all information om patienten från de olika enheterna samlas på en plats, kan också olika typer av bildmaterial arkiveras centraliserat. På så sätt är uppgifterna inte längre utspridda hos olika aktörer.

– Undersökningar spelar en central roll i planeringen av patientens vård, så det är viktigt att undersökningsresultaten är tillgängliga på det ställe där patienten vårdas. Då blir vårdstigen också den rätta.

Läs mer