Innehållspublicerare

Det lönar sig att spara livstestamentet i MittKanta

Artikel - Medborgare Skrivet 19.10.2022 Alla artiklar

Alla borde ha ett livstestamente gjort. Med livstestamente kan man definiera saker som gäller den egna vården och uttrycka önskemål om vad man själv anser vara viktigt i livet.

Ingen är en bättre expert på frågor som gäller ens eget liv än man själv. Därför är det bra att göra ett livstestamente, och i god tid. 

- Det är viktigt att vara förutseende, för ingen av oss känner till morgondagen. Alla borde ha ett livstestamente gjort innan det är för sent. I livstestamentet kan man ange värderingar och önskemål för livets slutskede, konstaterar rådgivningskoordinator Mailis Heiskanen från Minnesförbundet. 

Minnesförbundet har länge arbetat i förmån för livstestamentet. Ofta kopplas livstestamentet ihop med äldre personer och minnessjukdomar, men i lika hög grad kan en yngre person till exempel råka ut för en trafikolycka och förlora sin förmåga att besluta om sin vård. I början av en progressiv minnessjukdom kan man göra ett livstestamente, då man ännu kan förstå vad man vill för resten av sitt liv. 

Kädet pitää kännykkää, jonka ruudussa Omakannan hoitotahto-sivu
 

Livstestamentet förpliktar hälso- och sjukvården 

Hälso- och sjukvårdspersonalen är förpliktade att handla i enlighet med det som uttrycks i livstestamentet. Det lönar sig också att ge någon närstående fullmakt att fatta beslut om lösningar i anslutning till vården, i fall att man själv inte är förmögen att göra det. En närstående kan också se journalhandlingarna om så bestäms. 

I livstestamentet kan man bland annat berätta om man i livets slutskede vill undvika lidande mer än förlänga livet. Får man till exempel återuppliva och ska alla möjliga medel för att förlänga livet användas? 

Heiskanen påminner om att den medicinska vetenskapen utvecklas med tiden och att det kan finnas tillgång till ny behandling eller nya läkemedel.  

Det är också bra att uppdatera livstestamentet. Situationen, önskemål och livsvärderingar kan förändras. 

- Önskan om smärtlindring skulle jag anteckna så noggrant som möjligt. Det är också bra att uppdatera livstestamentet. Situationen, önskemål och livsvärderingar kan förändras. 

Ett liv i din egen stil, ända till slutet 

I livstestamentet kan man framföra önskemål om långtidsvård ‒ till exempel hur man önskar att livsvärderingar och övertygelse ska beaktas, hurdana faktorer som betonas i vård- och vårdplatsens kvalitet eller hur man vill att medlen ska användas. 

- Någon utomstående kan tänka att det är onödigt att gå på fotvård eller besöka en frisör. Men detta onödiga kan vara mycket viktigt. Säkerhet och sådant som är bekant är viktiga saker i livet för en person med minnessjukdom. Det lönar sig att anteckna både trevliga och otrevliga saker. 

På vårdhemmet är önskemålen rekommendationer som bör följas så bra som möjligt. Allt kan dock inte nödvändigtvis genomföras. 

Spara ditt testamente i MittKanta

Heiskanen medger att det inte är lätt att fundera på sådant som gäller slutskedet av livet. 

- Då måste man stanna upp och fördjupa sig i sitt eget liv. Livstestamentet görs beklagligt ofta först på tröskeln till livets slutskede. 

Ett livstestamente kan registreras på sidan Livstestamente i MittKanta. Dessutom är det bra att informera de närstående och vårdpersonalen om saken. Om man vill kan man också skriva ut livstestamentet. 

Mera information