Innehållspublicerare

I MittKanta ser du vad som gjordes och undersöktes vid tandvårdsbesöket

Artikel - Medborgare Skrivet 8.6.2023 Alla artiklar

Visste du att du också ser uppgifter om mun- och tandvård i MittKanta? Förutsättningen är att tandläkaren eller munhygienisten har registrerat uppgifterna där.

Inom mun- och tandvården har det sedan sex år tillbaka varit möjligt att registrera uppgifter om tandvård i MittKanta. För kunden betyder det att hen hittar information om sina tandläkarbesök i MittKanta.

Läkaren och patienten pratar.

‒ Uppgifter från den offentliga tandvården hittas med större säkerhet än från den privata sidan eller självständiga yrkesutövare. Om de egna uppgifterna inte finns i MittKanta, är det bäst att höra sig för hos hälso- och sjukvårdsenheten i fråga, uppmanar Kati Haukirauma som är kundrelationsansvarig för Patientdatasystemet.

Tandläkarbesöken finns under Hälso- och sjukvårdsuppgifter i MittKanta

När du loggar in i MittKanta hittar du uppgifterna om tandvård under Mun- och tandvård i menyn Hälso- och sjukvårdsuppgifter. Här finns uppgifter om både heltäckande tandundersökningar och övriga besök. Som för andra hälso- och sjukvårdsuppgifter visar MittKanta bland annat besöksorsaken, diagnosen, åtgärderna och i det här fallet även tändernas nuvarande skick.

– Det kan hända att vissa av uppgifterna är svåra att förstå eftersom de har registrerats på fackspråk. De väsentliga uppgifterna framgår nog, konstaterar Haukirauma.

Följsamheten till tandvården blir bättre när kunden kan se vårduppgifterna i MittKanta.

Av förhandsuppgifterna framgår bland annat primärsjukdomar och läkemedelsbehandlingar, om de har antecknats där. Nyttan är att kundens hela vårdkedja förbättras när alla hälso- och sjukvårdsuppgifter finns på ett och samma ställe och kan kopplas samman också med all annan vård. Inför en planerad operation behöver man till exempel ha god munhälsa.

Enligt Haukirauma blir följsamheten till tandvården bättre när kunden kan se vårduppgifterna i MittKanta. Kunden kan kontrollera när hen har besökt läkaren och vilken vård som gavs. Tandläkaren kan också registrera tidpunkten för nästa tandundersökning. Uppgifterna gör det lättare att följa den egna mun- och tandvården.

Uppgifter om tandvård i MittKanta underlättar för alla

Om uppgifterna om tandvården inte finns i MittKanta, är det bästa att höra sig för om orsaken hos den hälso- och sjukvårdsenhet där man fått tandvård.

– Det kan hända att mun- och tandvårdsenheten inte har anslutit sig till Kanta-tjänsterna fastän lagen ålägger den att arkivera uppgifterna.

Anledningen kan vara att aktören inte känner till denna skyldighet eftersom kunduppgiftslagen som preciserar den här saken trädde i kraft för drygt för ett år sedan. Den gäller alla aktörer som använder elektroniska informationssystem.

Kunden bör själv ge sitt samtycke i MittKanta till att hens uppgifter lämnas ut för att uppgifter ska kunna ses av alla hälso- och sjukvårdsenheter. På så sätt fungerar vårdkedjan smidigt i alla skeden.

Tilläggsinformation:

Mun- och tandvård