Innehållspublicerare

Uppgifterna i Kanta-tjänsterna utnyttjas i välfärdsområdena

Artikel - Vårdpersonal Skrivet 14.6.2023 Alla artiklar

Utnyttjandet av uppgifterna i Kanta-tjänsterna underlättar välfärdsområdenas arbete och kan leda till kostnadsbesparingar på lång sikt. FPA och välfärdsområdena samarbetar i utvecklandet av informationshanteringen och digitala tjänster inom social- och hälsovården.

När välfärdsområdena inledde verksamheten vid årsskiftet medförde det förändringar i klient- och patientdatasystemen. Via Kanta-tjänsterna kan hälso- och sjukvårdspersonal använda uppgifterna från patientregistret i hela välfärdsområdet, även om uppgifterna i området är utspridda i flera olika system.

Kanta-tjänsterna ger också stöd för bedömning av patientens hälsotillstånd, när Kanta-sammandragen över centrala hälsouppgifter och Kanta-medicineringslistan är i bruk. FPA inbjuder alla välfärdsområden att delta i utvecklingen av medicineringslistan. Kanta-tjänsterna underlättar informationsöverföringen också när välfärdsområdet utnyttjar köpta tjänster.

Smidiga digitala tjänster för invånarna  

Vid mötena mellan FPA och välfärdsområdena har man i år diskuterat hur man kan använda MittKanta och de uppgifter om välbefinnande som lagras i Kanta-tjänsterna då kundportaler utvecklas i välfärdsområdena.

– Från och med hösten kan invånarna i välfärdsområdet lagra de uppgifter om välbefinnande och aktivitet som de samlat in direkt i MittKanta. I fortsättningen kommer dessa uppgifter med personens eget samtycke också att vara tillgängliga för vårdpersonalen, berättar Anssi Hämäläinen vid Kanta-tjänsterna

Anssi Hämäläinen.
Vårdarnas och läkarnas arbete underlättas när de kan se till exempel de uppgifter om vikt, blodtryck, blodsocker och puls som patienten samlar in i digital form.

I välfärdsområdena utvecklas de digitala tjänsterna som en del av Finlands program för hållbar tillväxt. Syftet med programmet är att förbättra tillgången till tjänster och kostnadseffektiviteten i tjänsterna.  – På den här punkten vill Kanta-tjänsterna stödja välfärdsområdena, betonar Hämäläinen.

Välfärdsområdena uppmanas ta kontakt

Anssi Hämäläinen uppmuntrar alla välfärdsområden och deras representanter att kontakta FPA:s Kanta-tjänster, om något som har med Kanta-tjänsterna att göra väcker frågor.  

– Det är ingen idé att uppfinna hjulet på nytt, när det redan finns bra alternativ att tillgå. Kontakta oss gärna!

Kontakta de sakkunniga vid Kanta-tjänsterna: kanta@kanta.fi

FPA samarbetar med välfärdsområdena också i fråga om social trygghet och FPA:s förmåner. För mer information och kontaktinformation, läs på fpa.fi: FPA | Samarbetspartner | Välfärdsområden

FPA har statistik som omfattar social trygghet och hälso- och sjukvård och som kan användas i välfärdsområdenas verksamhet och ledning: Läs informationspaketet (tietotarjotin.fi)