Sisältöjulkaisija

OmaKanta on tullut suomalaisille tutuksi

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 16.5.2023 Kaikki artikkelit

Vuonna 2022 OmaKannassa vieraili peräti 3,6 miljoonaa eri kävijää. Ahkerimmin sitä käyttivät Keski-Uudenmaan asukkaat. Hyvänä kakkosena tulee Länsi-Uusimaa. Kunnista OmaKannassa kävivät useimmin Kauniaisten asukkaat.

Kaksi vuotta sitten vuonna 2021 OmaKannan käyttäjämäärät kasvoivat huimasti. Kasvua aiheuttivat koronatodistukset, jotka voi ladata OmaKannasta. Vaikka todistuksia ei enää käytetä samassa määrin, eivät käyttäjämäärät ole sen jälkeen juurikaan muuttuneet.

OmaKannan käyttöaste kunnittain vuonna 2022.

​​​​​–  OmaKantaa käytti kaikkiaan 3,6 miljoonaa eri henkilöä vuonna 2022. Se on vain 300 000 vähemmän kuin koronavuonna. Yli miljoona henkilöä käyttää OmaKantaa kuukausittain ja kirjautumisten määrissä on nähtävissä hieman kasvua. OmaKannan käyttö näyttää vakiintuneen osaksi omien terveysasioiden hoitamista, toteaa Kanta-palvelujen harjoittelija Tiia Shetty Kanta-palveluista.

Yli miljoona henkilöä käyttää OmaKantaa kuukausittain.

Jos lasketaan yhteen kaikki kirjautumiset, käyntejä tulee vieläkin enemmän. Esimerkiksi maaliskuussa 2022 OmaKannassa oli yhdessä kuukaudessa yli 3,5 miljoonaa käyntiä. Monet pistäytyvät palvelussa useamman kerran vuoden aikana muun muassa uusimassa reseptejä tai katsomassa terveystietojaan.

OmaKantaa käytetään kaikkialla Suomessa

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa. Kun käyttäjämääriä katsotaan hyvinvointialueittain, kärjessä on Keski-Uusimaa: hieman yli 66 prosenttia alueen väestöstä hyödyntää palvelua. Alueelta löytyvät myös aktiiviset Järvenpää ja Hyvinkää, jotka molemmat sijoittuvat kymmenen kärkeen kaikista Suomen kunnista. OmaKanta on aiempinakin vuosina ollut näissä kunnissa suosittu.

Eniten OmaKantaa käytetään Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tulee hyvä kakkosena noin 66 prosentin osuudella. Siellä Kauniainen on toista vuotta peräkkäin koko Suomen tilastoykkönen: hiukan yli 70 prosenttia asukkaista käyttää OmaKantaa. Seuraavina tulevat Espoo ja Kirkkonummi.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella OmaKannan käyttäjiä on reilut 65 prosenttia alueen asukkaista. Neljänsinä tulevat Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan, Varsinais-Suomen ja Lapin hyvinvointialueet, joissa kaikissa käyttäjiä on 64 prosenttia. Etenkin isot kaupungit Tampere, Joensuu, Turku ja Rovaniemi vaikuttavat OmaKannan suosioon.

Eniten OmaKantaa käyttävät kunnat ovat järjestyksessä Kauniainen, Järvenpää, Helsinki, Turku, Tampere, Joensuu, Jyväskylä, Espoo, Hyvinkää ja Rovaniemi. Vaikka painotus on eteläisessä Suomessa, myös pohjoisemmassa palvelun käyttö on tuttua.

OmaKannan käyttäjiä on reippaasti yli puolet väestöstä

Shettyn mukaan liki kaikilla hyvinvointialueilla OmaKannan käyttöaste yltää yli 60 prosentin. Ainoastaan Kainuun, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueilla jäädään hiukan alle 60 prosentin.

Ahvenanmaalla prosenttiluku on hieman yli 46. Se johtunee siitä, että julkisessa terveydenhuollossa on käytössä vain sähköinen resepti eikä vielä muita Kanta-palveluita. OmaKanta toimii kuitenkin molemmilla kotimaisilla kielillä suomeksi ja ruotsiksi.

Lue lisää

Interaktiivinen karttakuva Omakannan käyttäjistä (infogram).
OmaKannan käyttäjämäärät kunnittain 2022. (pdf)
Blogi: Omakannan suosio kasvaa kunnissa (2022)