Kelaimen usein kysytyt kysymykset

Kelaimen usein kysytyt kysymykset

Kelain on selainpohjainen sovellus sähköisten reseptien kirjoittamiseen. Kelaimen käyttöön tarvitaan terveydenhuollon ammattikortti, kortinlukija ja kortinlukijaohjelmistoa. Kelaimeen kirjaudutaan osoitteessa www.kelain.fi.

Kelaimen käyttäjäksi voivat rekisteröityä

  • lääkärit
  • hammaslääkärit
  • sellaiset lääkärit ja hammaslääkärit, jotka eivät lääkemääräystä laatiessaan toimi terveydenhuollon palvelunantajan palveluksessa. 

Kelaimeen ei ole toteutettu yrityskäyttöön soveltuvia toiminnallisuuksia, joten yritykset eivät voi ottaa Kelainta käyttöönsä.

Kelain näyttää listan siten, että nimesi alla näkyvät ammattioikeudet ja alimpana Valviran-koulutusluokituksen mukaiset tutkinnot ja erikoisalat. Reseptille menevä tutkintotieto on mahdollista vaihtaa alasvetovalikosta Kelaimen käyttöliittymän oikeasta ylänurkasta. Näkyviin valittu tieto on se, jota käytetään reseptiä kirjoittaessa.

Kelain-palvelun rekisteröityminen yksityiskäyttäjänä irtisanotaan helpoiten Kelain-palvelussa.

Lue lisää:

Jos sinulla on kortinlukija asennettuna koneeseen, käynnistä koneesi uudelleen. Mikäli tästä ei ole apua, katso ohjeita sivulta Ohjeita Kelaimen kirjautumisongelmiin.

Ilmoitus viittaa yleensä siihen, että Terhikki-rekisterissä on jokin puute ammattioikeustietoihisi liittyen. Ota yhteyttä Valviraan (valvira.fi) asian selvittämiseksi.

Kelaimessa ei voi muuttaa virallista nimeä. Terveydenhuollon ammattirekisteri Terhikissä olevat ammattioikeustiedot välitetään tarvittavilta osin Kelan Kanta-palveluun Valviran rooli- ja attribuuttitietopalvelun kautta. Terhikissä käytetään väestötietojärjestelmän mukaisia henkilötietoja, mutta esim. kutsumanimitieto ei välity Kelaimeen. Kutsumanimitiedon valinta on kehityslistalla.

Lue lisää:

Käy.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikorttisi on henkilökohtainen ja voit sen avulla käyttää myös Kelainta.

Kelaimen maksujen määräytymisperusteet ja maksujen suuruus määrätään vuosittain STM:n asetuksessa. Kanta-palvelujen maksuista kerrotaan kanta.fi-verkkosivuilla. 

Lue lisää:

Moniallekirjoitus ei ole Kelaimessa mahdollista. Jokainen lääkemääräys allekirjoitetaan erikseen PIN2-tunnuksella.

Lääkemääräys laaditaan henkilötunnuksella, jos potilaalla on suomalainen henkilötunnus.

Määrääminen nimellä ja syntymäajalla on kuitenkin mahdollista esimerkiksi ulkomaalaiselle henkilölle, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta. Potilas saa tällöin lääkkeen apteekista vain potilasohjeella, joten tarvitset tulostimen potilasohjeen tulostamista varten.

Jos olet kirjoittanut reseptin potilaallesi nimellä ja syntymäajalla, potilas saa lääkkeen apteekista vain potilasohjeella. Nimellä ja syntymäajalla määrätyn reseptin potilasohjeen voi tulostaa Kelaimesta vain potilaskohtaisen istunnon aikana, ei enää jälkikäteen.

Lue lisää:

Potilasohjetta ei ole välttämätöntä antaa potilaalle, jos resepti määrätään henkilötunnuksella. Henkilötunnuksella määrätty resepti löytyy apteekissa ilman potilasohjetta. 

Potilasohje pitää tulostaa aina, kun resepti kirjoitetaan potilaalle, jolla ei ole virallista henkilötunnusta. Tällöin resepti kirjoitetaan potilaan nimellä ja syntymäajalla. Apteekki löytää reseptin näissä tapauksissa ainoastaan potilasohjeen viivakoodilla.

Et.

Potilasohjeen lähettäminen sähköpostilla ei ole sallittua tietosuojasyistä.

Ei.

Lääkemääräykset tallennetaan Reseptikeskukseen ja potilastiedot Potilastiedon arkistoon. 

Kelain ei myöskään anna huomautusta esimerkiksi 

  • lääkeaineallergiasta
  • jos olet määräämässä lääkettä, jota potilaallesi on jo määrätty
  • lääkkeiden yhteisvaikutuksesta.

Potilastiedon arkiston tai Reseptikeskuksen tiedot eivät ole näiltä osin käytettävissä Kelaimessa.

Kelain ilmoittaa, jos määrättävä valmiste on poistumassa tai poistunut myynnistä.

Et. Lääkemääräysten uudistaminen on mahdollista, mutta Kelaimella ei voi vastaanottaa sähköisiä uudistamispyyntöjä Omakannasta tai apteekista.

Kelaimella voi tehdä vain sähköisen lääkemääräyksen.

Mikäli Kanta-palveluissa on häiriöitä, toimitaan häiriötilanneohjeiden mukaisesti.

Kelaimella voi määrätä määräaikaisia erityislupavalmisteita, joiden tiedot löytyvät Lääketietokannasta.

Potilaskohtaiset erityislupavalmisteet ovat Lääketietokannan ulkopuolisia valmisteita ja määrätään siksi paperisella lääkemääräyksellä. Tämän vuoksi Kelaimella ei voi määrätä potilaskohtaista erityisluvallista lääkevalmistetta.

Saat Kelaimessa ilmoituksen ”Resepti tallennettu” samalla, kun siirryt reseptilistaukseen. Ilmoitus on näkyvissä vain hetken ajan. Kun resepti näkyy ylimmäisenä reseptilistauksessa, on se tallentunut Reseptikeskukseen.

Sivua päivitetty 09.06.2020