Sisältöjulkaisija

Omakanta toimii terveyskalenterina Heidi Koivistolle

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 28.6.2021 Kaikki artikkelit

”Mitä enemmän Omakantaa käyttää, sitä enemmän siitä hyötyy”, sanoo astmakontrolleissa vuosittain käyvä terveysalan yrittäjä Heidi Koivisto.

Heidi Koivisto tietokoneen äärellä mökin pihassa.
 

Veikkolassa asuva Heidi Koivisto tuntee Omakannan kuin omat taskunsa. Hän on käyttänyt palvelua jo miltei kymmenen vuoden ajan, eli käytännössä lähes Omakannan alkumetreiltä lähtien. Omakanta otettiin käyttöön vuonna 2010. 

− Se oli tosi uusi juttu silloin. Itse kuulin siitä sattumalta, kun lääkärini mainitsi, että labratulokset tulisivat jatkossa Omakantaan.  

Heidi Koivisto käy astman takia kontrolleissa noin kerran vuodessa. Hän käyttää sekä julkisia että yksityisiä terveyspalveluja − ja iloitsee siitä, että kaikki käynnit ja diagnoosit näkyvät samassa paikassa. 

− Omakanta toimii minulla terveyskalenterina. Ennen minulla oli sairausmappi, johon keräsin kaikki hoitosuunnitelmat ja tärkeät tietoni. Nykyään katson asiat Omakannasta. Jos minulla on esimerkiksi siedätyshoito menossa, voin tarkistaa Omakannasta, milloin se päättyy.  

Ennen minulla oli sairausmappi, johon keräsin kaikki hoitosuunnitelmat ja tärkeät tietoni. Nykyään katson asiat Omakannasta. 

Omakannasta Koivisto näkee myös käyttämänsä lääkkeet: paljonko lääkettä on jäljellä ja myös niiden hinnat.  

− Ja paras juttu on se, että reseptin uusimispyynnön voi lähettää Omakannasta. Ei tarvitse sen takia mennä tai soittaa terveysasemalle. 

Omakanta on Koivistolla auki silloinkin, kun hän laittaa Kelan matkakorvaushakemuksia eteenpäin.  

− Saan päivämäärät sieltä kätevästi kerralla, eikä niitä tarvitse kirjoittaa lapulle. Myös vakuutusyhtiötä varten pystyn katsomaan Omakannasta, että kuitit löytyvät oikeille päiville. 

Lasten ja vanhempien puolesta asiointia 

Omakanta on tullut Koivistolle tutuksi myös lasten puolesta asioimisen kautta. Kotona asuu 10-vuotias lapsi ja juuri täysi-ikään tullut, erityistarpeita omaava nuori. 

− Viimeksi eilen kävimme 18-vuotiaan kanssa Omakannassa. Oli puhetta, että heti kun on sopiva hetki lähiaikoina, tekisimme valtuuden Suomi.fissä. Vaikka nuori täyttikin jo 18 vuotta, hän kokee, ettei ole vielä niin aikuinen, että käyttäisi Omakantaa itsenäisesti. 

Koivisto iloitsee siitä, että pääsee jatkossa näkemään myös yli 10-vuotiaan lapsensa tietoja Omakannasta. Omakannassa voi asioida yli 10-vuotiaan alaikäisen lapsen puolesta heti, kun omassa terveydenhuollossa on tehty tarvittavat muutokset potilastietojärjestelmiin. 

−  Tätä uudistusta on odotettu kuin kuuta nousevaa, Koivisto kiteyttää. 

Koivisto on miettinyt myös mahdollisuutta asioida omien vanhempiensa puolesta Omakannassa.  

− En ole vielä tarkemmin jutellut vanhempieni kanssa, mutta tiedän, että varsinkin isäni on tästä mahdollisuudesta kiitollinen. Monen muunkin aikuisen lapsen taakkaa varmasti helpottaa ajatus, että voi jatkossa auttaa iäkkäämpien vanhempien hoidossa asioimalla heidän puolestaan Omakannassa.

Monen aikuisen lapsen taakkaa varmasti helpottaa ajatus, että voi jatkossa auttaa iäkkäämpien vanhempien hoidossa asioimalla heidän puolestaan Omakannassa. 

Muista hoito- ja elinluovutustahto! 

Heidi Koivisto on taustaltaan sairaanhoitaja sekä ensihoitaja ja työskentelee nykyään terveysalan yrittäjänä.  

− Sanon aina kaikille, että kannattaa ainakin käydä tutustumassa Omakantaan ja käydä tarkistamassa omat tiedot. Tällainen ilmainen palvelu on käytössämme, niin kyllä se kannattaa hyödyntää. Mitä enemmän sitä käyttää, sitä enemmän siitä hyötyy. 

Koiviston mielestä myös hoito- ja elinluovutustahto kannattaa käydä kirjaamassa Omakantaan. Koivisto itse on lisäillyt hoitotahdon yhteyteen myös joitakin ylimääräisiä tietoja mieltymyksistään ja inhokeistaan − kuten kahvista. 

− Siltä varalta, etten pystyisi kertomaan niitä hoitohenkilökunnalle enää itse. Minulle ei siis tarvitse tarjota kahvia ja pullaa kello 14, kuten monissa hoivakodeissa on tapana, Koivisto naurahtaa.   

Heidi Koiviston Top 3 hyödyt Omakannassa: 

  • Reseptien uusiminen, lääketietojen ja labratulosten tarkistaminen 
  • Toisen puolesta asiointi 
  • Hoitotahdon tallettaminen 

Lue lisää: