Sisältöjulkaisija

Näin silmiesi terveystiedot näkyvät OmaKannassa – 6 faktaa

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 7.8.2023 Kaikki artikkelit

OmaKannasta jokainen voi tarkistaa myös silmäterveyteen liittyvät tietonsa edellyttäen, että palvelunantaja on liittynyt Kanta-palveluihin.

Monille silmien terveystietojen löytyminen OmaKannasta on vielä uusi ja iloinen yllätys. OmaKanta muistaa puolestasi, milloin olet viimeksi käynyt silmälääkärillä tai optikolla, millaisen silmälasireseptin olet saanut ja monta muuta asiaa silmiesi terveydestä. Kanta-palvelujen asiakkuusvastaava Tiina Rauhala listaa kuusi faktaa OmaKannassa näkyvistä silmien terveystiedoista.

Lääkäri avaa oven asiakkaalle.
​​​​​​1. Silmien terveystiedot löytyvät OmaKannasta

Silmien terveystiedot ovat nähtävissä OmaKannassa. Tämä koskee niin käyntejä yksityisellä silmälääkärillä ja optikolla kuin hyvinvointialueellasikin. Tiedot löytyvät OmaKannan Terveystiedot-osiosta. Voit etsiä tarvittaessa tietoja aiheen, käynnin syyn tai diagnoosin mukaan. OmaKannassa voit käyttää myös aihehakua termillä ”optometria” tietojen löytämiseksi.

2. Kaikkien yksityisten silmälääkäreiden ja optikoiden käyntitiedot eivät vielä näy OmaKannassa

Tietojen näkyminen OmaKannassa edellyttää, että yksityinen palvelunantaja on liittynyt Kanta-palveluihin ja tiedot käynneistä tallentuvat Kantaan. Tiedot näkyvät OmaKannassa siitä alkaen, kun palvelunantaja on liittynyt Kantaan.  

Kaikkien julkisen terveydenhuollon palvelunantajien kirjaamat silmäterveystiedot näkyvät OmaKannassa.

OmaKannasta näet myös silmälasireseptisi.

3. Nämä silmien terveystiedot voit tarkistaa OmaKannasta

OmaKannasta näet kaikki sinua koskevat näöntutkimustiedot ja silmälääkärin tai optikon tekemät diagnoosit ja lausunnot. Nähtävillä ovat myös sähköiset reseptit ja silmälasitiedot. Näöntutkimuksista näet muun muassa taittovirhetiedot, silmänpainetiedot ja lausunnot esimerkiksi silmänpohja- tai OCT-kuvauksesta.

4. Tietojen liikkumiseen terveydenhuollossa tarvitaan lupasi

Jotta muut terveydenhuollon ammattilaiset näkevät hoitosi yhteydessä tarvittavat silmien terveystiedot Kannan kautta, tarvitaan sinun lupasi tietojen luovuttamiseen.  

Jos olet antanut luvan tietojen luovuttamiseen, asiointisi terveydenhuollossa nopeutuu ja helpottuu. Et tarvitse käynneille mukaan erillisiä sairauskertomuksia.

Otetaan esimerkki:

Potilasta tutkitaan hyvinvointialueella päänsärkyoireiden vuoksi. Terveydenhuollon ammattilainen voi käydä tarkistamassa Kannasta esimerkiksi sen, milloin potilas on viimeksi käynyt näöntarkastuksessa. Käy ilmi, että potilas on käynyt kuukausi sitten yksityisellä silmälääkärillä, ja kaikki on siltä osin kunnossa. Tieto saattaa olla tärkeä ja sulkea pois esimerkiksi sen, että päänsärky aiheutuisi huonosta näöstä.

5. Luovutusluvan voit antaa OmaKannassa tai terveydenhuollossa

Jos et ole varma, oletko antanut luovutusluvan Kantaan tallennetuille tiedoille, voit käydä tarkistamassa sen OmaKannassa kohdassa Tietojen käytön hallinta ja tarvittaessa antaa luvan. Luvan voit myös antaa samalla, kun asioit esimerkiksi silmälääkärissä tai optikolla.

6. OmaKanta auttaa ymmärtämään optikon ja silmälääkärin merkintöjä

Näöntutkimuksissa ja silmien terveyden tutkimuksissa käytetään paljon lyhenteitä ja erikoisia termejä. Yhteneväinen kirjaaminen ja terminologia auttaa ammattilaisia hyödyntämään tietoja hoitosi yhteydessä. Kun tarkastelet omia tietojasi OmaKannassa, voit avata optometriatietojen yhteydessä olevan luettelon ja tarkistaa siitä lyhenteiden ja termien selitykset.