Innehållspublicerare

Så här visas uppgifterna om din ögonhälsa i MittKanta – 6 fakta

Artikel - Medborgare Skrivet 7.8.2023 Alla artiklar

I MittKanta kan var och en även kontrollera sina uppgifter om ögonhälsan, förutsatt att tjänstetillhandahållaren har anslutit sig till Kanta-tjänsterna.

För många är det ännu en ny och positiv överraskning att hitta information om ögonhälsan i MittKanta. MittKanta kommer för din del ihåg när du senast besökte en ögonläkare eller optiker, vilket slags glasögonrecept du har fått och mycket annat om din ögonhälsa. Tiina Rauhala, som är kundrelationsansvarig vid Kanta-tjänsterna, räknar upp sex fakta om de uppgifter om ögonhälsa som visas i MittKanta.

Läkaren öppnar dörren för klienten.
​​​​​​1. Uppgifter om ögonhälsan finns i MittKanta 

Uppgifterna om ögonhälsan visas i MittKanta. Det här gäller både besök hos privata ögonläkare och optiker och hos välfärdsområdet. Uppgifterna finns under Hälso- och sjukvårdsuppgifter i MittKanta. Vid behov kan du söka information efter ämne, orsaken till besöket eller diagnosen. I MittKanta kan du också söka enligt ämne med termen "optometri" för att hitta information.

2. Alla privata ögonläkares och optikers besöksuppgifter syns ännu inte i MittKanta

En förutsättning för att uppgifterna ska visas i MittKanta är att den privata tjänstetillhandahållaren har anslutit sig till Kanta-tjänsterna och att uppgifterna om besöken lagras i Kanta-tjänsterna. Uppgifterna visas i MittKanta från det att tjänstetillhandahållaren har anslutit sig till Kanta-tjänsterna.  

Uppgifter om ögonhälsa som registrerats av alla offentliga tillhandahållare av hälso- och sjukvård visas i MittKanta.

I MittKanta kan du även se dina glasögonrecept.

3. De här uppgifterna om ögonhälsa kan du kontrollera i MittKanta

I MittKanta ser du all information om synundersökningar, diagnoser och utlåtanden av en ögonläkare eller optiker. Även elektroniska recept och uppgifter om glasögonen visas. Av synundersökningarna ser du bland annat uppgifter om refraktionsfel, ögontryck och utlåtanden om till exempel ögonbotten- eller OCT-fotografering.

4. Informationsöverföring inom hälso- och sjukvården kräver ditt tillstånd

För att andra yrkespersoner inom hälso- och sjukvården ska kunna se den information om ögonhälsan som behövs i samband med din vård via Kanta-tjänsterna krävs ett tillstånd från dig att lämna ut uppgifterna.  

Om du har gett tillstånd för utlämnande av uppgifterna, blir dina kontakter inom hälso- och sjukvården snabbare och lättare. Du behöver inte ta med dig separata sjukjournaler till besöken. 

Låt oss ta ett exempel:

En patient undersöks i välfärdsområdet på grund av huvudvärkssymtom. En yrkesperson inom hälso- och sjukvården kan i Kanta-tjänsterna kontrollera till exempel när patienten senast har genomgått synundersökning. Det visar sig att patienten besökte en privat ögonläkare för en månad sedan, och allt är i sin ordning på den punkten. Informationen kan vara viktig och utesluter till exempel att huvudvärken orsakas av dålig syn.

5. Du kan ge tillstånd för utlämnande i MittKanta eller under besök hos hälso- och sjukvården

Om du inte är säker på om du har gett tillstånd för utlämnande av uppgifter som lagras i Kanta-tjänsterna, kan du kontrollera saken i MittKanta under Hantering av användningen av uppgifter och vid behov ge tillstånd. Du kan också ge tillstånd samtidigt som du besöker exempelvis en ögonläkare eller en optiker.  

6. MittKanta hjälper dig att förstå optikers och ögonläkares anteckningar

Vid synundersökningar och undersökningar av ögonhälsan används många förkortningar och speciella termer. Harmoniserad registrering och terminologi hjälper vårdpersonalen att dra nytta av informationen i samband med din vård. När du läser dina egna uppgifter i MittKanta kan du öppna listan med optometridata och kontrollera förklaringarna till förkortningar och termer.