Sisältöjulkaisija

5 vinkkiä: Tiedätkö, mikä on reseptin potilasohje ja mihin sitä käytetään?

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 17.11.2022 Kaikki artikkelit

Reseptin potilasohje on potilaan muistilappu vastaanotolla määrätyistä lääkkeistä. Potilasohje on hyvä pitää tallessa ja ottaa mukaan apteekkiin.

Lääkärin vastaanotolla saamasi tulostettu reseptin potilasohje on monessa tilanteessa varsin hyödyllinen paperi. Tässä vinkit siihen, milloin sitä tarvitset.

Mies pitelee kahvikuppia dosetti edessään.

1. Voit käyttää reseptin potilasohjetta muistilappuna

Kun asioit lääkärin vastaanotolla, saat tulosteena reseptin potilasohjeen, jossa näkyvät tiedot sinulle määrätystä lääkkeestä sekä sen annosteluohje.

– Reseptin potilasohje on kuin muistilappu asiakkaalle. Yksinään se ei riitä reseptiksi, vaan lääkäri kirjaa varsinaisen reseptin sähköisesti Reseptikeskukseen, kertoo Tikkurilan Ykkösapteekin farmaseutti Sari Haapa-aho.

Kaikki reseptin tiedot eivät näy potilasohjeesta. Esimerkiksi lääkkeen jäljellä oleva määrä tallentuu toimituksen jälkeen Reseptikeskukseen, ja voit tarkistaa sen OmaKannasta.

2. Potilasohje voi korvata Kela-korttisi lääkettä noutaessasi

Kun noudat lääkkeesi apteekista, sinun tulee osoittaa luotettavasti, että olet henkilö, jolle lääke on määrätty. Sinun on näytettävä farmaseutille esimerkiksi reseptin potilasohje, Kela-kortti, henkilökortti tai ajokortti. Henkilötunnuksen tai potilasohjeessa olevan viivakoodin avulla reseptitietosi löytyvät Reseptikeskuksen tietokannasta.

3. Potilasohje helpottaa kun haet lääkettä vaikkapa lapsesi puolesta

Kun haet lääkettä lapsen puolesta, asiointi onnistuu esimerkiksi lapsen Kela-kortilla tai potilasohjeella. Potilasohjeesta on hyötyä myös, jos et muista, minkä nimistä lääkettä on tullut hakemaan.

– Lääkkeiden nimet voivat olla vaikeita, varsinkin kun nykyään määrätään paljon lääkkeitä pelkän lääkeaineen nimellä.

4. Potilasohje on välttämätön, jos olet kieltänyt OmaKannassa reseptiesi luovutuksen tai sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta

Joissakin tilanteissa apteekki ei voi luovuttaa lääkettä ilman reseptin potilasohjetta. Näin on silloin, jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja resepti on määrätty pelkällä nimellä ja syntymäajalla.

Tarvitset potilasohjetta myös, jos olet kieltänyt OmaKannassa lääkereseptisi luovutuksen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelunantajille, lääkkeen määrääjille ja apteekeille. 

– Aina joskus käy niin, että asiakas ei muista tehneensä tätä kieltoa. Jos potilasohjetta ei ole mukana, on tilanteesta selvitty sillä, että asiakas muuttaa reseptin näkymisen asetukset matkapuhelimellaan OmaKannassa, Haapa-aho sanoo.  

5. Potilasohje auttaa, jos apteekkikäyntisi aikana syntyy tekninen häiriötilanne

On mahdollista, että Reseptikeskukseen tulee häiriötilanne eikä apteekkihenkilökunta saa hetkeen haettua sieltä reseptitietojasi. Välttämättömissä lääkehoidoissa tietyt lääkkeet voi silloinkin saada apteekista reseptin potilasohjeella.

– Jos potilasohjetta ei löydy, tutussa apteekissa voi olla avuksi näyttää lääkkeen edellinen pakkaus ja siinä oleva annosteluohjetarra. Siitä selviävällä numerolla apteekki löytää lääkkeen tiedot omasta tietokannastaan, vaikkei Reseptikeskuksen tietoihin sillä hetkellä pääsisikään, Haapa-aho sanoo. 

Vaikka Reseptikeskuksen häiriötilanteet ovat olleet harvinaisia ja kestoltaan lyhyitä, on hyvä ottaa varman päälle ja hakea tärkeät ja säännöllisessä käytössä olevat lääkkeet apteekista ajoissa.