Innehållspublicerare

5 tips: Vet du vad en patientanvisning för ett recept är och vad den används till?

Artikel - Medborgare Skrivet 17.11.2022 Alla artiklar

Patientanvisningen är patientens kom-ihåg-lapp om de läkemedel som ordinerats på mottagningen. Det är bra att spara patientanvisningen och ta den med till apoteket.

Utskriften av patientanvisningen som du fått på läkarmottagningen är i många fall ett mycket användbart papper. Här är några tips om när du behöver den.

Man håller en kaffekopp framför en dosett.

1. Du kan använda patientanvisningen som kom-ihåg-lapp

När du besöker en läkarmottagning får du som utskrift en patientanvisning som visar information om det läkemedel som du ordinerats samt en anvisning om doseringen.

– Patientanvisningen fungerar som en kom-ihåg-lapp för kunden. Den räcker inte som recept, utan läkaren för in det egentliga receptet elektroniskt i Receptcentret, berättar Sari Haapa-aho, farmaceut på Dickursby Första Apotek.

All information på receptet finns inte i patientanvisningen. Till exempel lagras den återstående mängden av läkemedlet i Receptcentret efter expedieringen, och du kan kontrollera den på MittKanta.

2. Patientanvisningen kan ersätta ditt FPA-kort när du hämtar ut läkemedlet

När du hämtar ut ditt läkemedel på apoteket ska du på ett tillförlitligt sätt visa att du är den person för vilken läkemedlet har ordinerats. Du måste visa farmaceuten till exempel patientanvisningen, ditt FPA-kort, ett identitetskort eller körkort. Med hjälp av personbeteckningen eller streckkoden i patientanvisningen hittas dina receptuppgifter i Receptcentrets databas.

3. Patientanvisningen gör det enklare att hämta ut läkemedel till exempel för ett barns räkning

När du hämtar ut läkemedel för ett barns räkning, kan du göra det till exempel med barnets FPA-kort eller med patientanvisningen. Patientanvisningen är också användbar om du inte kommer ihåg namnet på det läkemedel du ska hämta ut.

– Läkemedelsnamnen kan vara svåra, särskilt med tanke på att många läkemedel nuförtiden  ordineras enbart med läkemedelssubstansens namn.

4. Patientanvisningen är nödvändig om du på MittKanta har förbjudit att dina recept lämnas ut eller om du inte har någon finsk personbeteckning

I vissa fall kan apoteket inte expediera ett läkemedel utan patientanvisning. Så är fallet om du inte har en finsk personbeteckning och receptet har upprättats med enbart namn och födelsedatum.
Du behöver en patientanvisning också om du på MittKanta har förbjudit att dina recept lämnas ut till tjänstetillhandahållare inom hälso- och sjukvården och socialvården, läkemedelsförskrivare och apotek. 

– Ibland händer det att kunden inte minns att han eller hon har meddelat ett sådant förbud. Om kunden inte har patientanvisningen med sig, har situationen lösts genom att kunden loggar in på MittKanta med sin mobiltelefon och ändrar inställningen för hur receptet visas, säger Haapa-aho.  

5. Patientanvisningen är till hjälp om det uppstår en teknisk störning under ditt apoteksbesök

Det är möjligt att det uppstår en störning i Receptcentret och att apotekspersonalen inte kan hämta dina receptuppgifter där på ett tag. I fråga om nödvändig läkemedelsbehandling kan vissa läkemedel också i sådana fall expedieras på apoteket med en patientanvisning.

– Om kunden inte har patientanvisningen med sig kan man på ett bekant apotek visa den föregående läkemedelsförpackningen och etiketten med doseringsanvisningen. Med det nummer som står där hittar apoteket uppgifterna om läkemedlet i sin egen databas, även om man inte just då kommer åt uppgifterna i Receptcentret, säger Haapa-aho. 

Även om störningssituationer i Receptcentret har varit sällsynta och kortvariga, är det bra att i fråga om läkemedel som man använder regelbundet ta det säkra före det osäkra och hämta ut dem på apoteket i god tid.