Sisältöjulkaisija

Verkkokoulutuksesta tukea alaikäisen päätöskyvyn arviointiin terveydenhuollossa

Artikkeli - Ammattilaiset Kirjoitettu 19.5.2021 Kaikki artikkelit

Uudistunut toimintamalli alaikäisen päätöskyvyn kirjaamisesta tulee käyttöön kaikkialle Suomeen. Kanta-palvelujen koulutus tukee terveydenhuollon ammattilaisia käytännön esimerkkien avulla.

Tieto alaikäisen päätöskyvystä ja tahdosta luovuttaa terveystietojaan huoltajille kirjataan jatkossa potilastietojärjestelmään jokaisen vastaanottokäynnin ja reseptin käsittelyn yhteydessä. Tällä tavoin myös yli 10-vuotiaiden tiedot ovat nähtävissä Omakannassa. 

– Alaikäisen päätöskyky on arvioitu ennenkin, vain päätöskyvyn kirjaamistapa muuttuu. Nyt terveydenhoidon ammattilaiset kirjaavat tiedon alaikäisen tahdosta rakenteisesti jokaisella vastaanottokäynnillä, liiketoiminnan asiantuntija Hanna Malinen Kanta-palveluista sanoo. 

Uusi toimintamalli helpottaa lapsiperheiden arkea merkittävästi, ja se onkin ollut odotettu uudistus. On ollut hankalaa, kun huoltaja ei ole nähnyt Omakannasta esimerkiksi 11-vuotiaan lapsensa reseptejä tai muita terveystietoja.  

– Uudistus  vähentää myös terveydenhuollon organisaatioihin tulevia lukuisia terveystietojen kysely- ja tietopyyntöjä. 

Kaikille terveydenhuollon ja apteekkialan ammattilaisille 

Kanta-palvelujen uusi verkkokoulutus tarjoaa perustiedot alaikäisen päätöskykyyn perustuvasta toimintamallista. Koulutus on tarkoitettu kaikille terveydenhuollon ja apteekkialan ammattilaisille. Verkkokouluun julkistetaan erillinen osio apteekkialan ammattilaisille vuoden 2021 aikana. 

– Arvioinnin alaikäisen henkilön päätöskyvystä tekee aina hoitava terveydenhuollon ammattilainen. Päätöskyvyn arviointi tehdään vuoropuhelussa alaikäisen kanssa. Alaikäiselle annetaan tietoa hänen päätöksensä vaikutuksesta tietojen näkymiseen Omakannassa.  

Koulutuksen sisältö on sama kaikille ammattiryhmille.  

– On hyvä muistaa, että päätöskyvyn arviointia voi myös muuttaa, jos seuraavalla vastaanotolla tilanne siltä vaikuttaa. Arvio tehdään joka kerralla, koska nuoren tilanne tai tahto samankin hoidon yhteydessä voi muuttua. 

Ammattilaiset ovat toivoneet koulutusta 

Kanta-palvelut järjesti syksyllä 2020 webinaarin alaikäisen päätöskyvyn arvioimisesta ja kirjaamisesta. Webinaariin osallistui 1 200 ammattilaista.  

– Vahva viesti kentältä on ollut, että tällaiselle verkkokoulutukselle on tarvetta. Tästä toiveesta loimme kaikille ammattilaisille avoimen uuden verkkokurssin.  

Koulutuksen sisältö on suunniteltu Kelan Kanta-palvelujen ja THL:n asiantuntijoiden yhteistyönä. Verkkokurssin voi suorittaa itselle sopivana ajankohtana. Koulutus kestää 60–90 minuuttia, ja se on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.  

Verkkokurssin voi suorittaa itselle sopivana ajankohtana, ja sen voi tehdä myös osissa.

– Koulutuksen voi keskeyttää tarpeen mukaan ja jatkaa taas siitä kohtaa, mihin jäi, Malinen kertoo.  

Käytännön vinkkejä arviointien tekemiseen 

Koulutuksen osioissa tarkastellaan vastaanotolla eteen tulevia tilanteita, joissa ammattilaisen pitää arvioida alaikäisen päätöskykyä hoitaa omia terveysasioitaan. Myös asian varsinainen kirjaaminen asiakkaan potilastietoihin käydään läpi. 

– Ammattilainen saa koulutuksesta tukea arviointien tekemiseen työarjessaan, Malinen sanoo.  

– Verkkokoulutus tukee osaltaan sitä, että kirjaamisesta ja nuoren potilaan oikeuksien läpikäymisestä tulee kiinteä osa vastaanottotilanteita.  

Koulutuksessa on moduuleita, joiden lopussa vastataan osioon liittyviin kysymyksiin. Kokonaisuuden päätteeksi osallistuja suorittaa lopputentin ja saa todistuksen suorittamastaan koulutuksesta. 

– Kehitämme koulutusta edelleen meille lähetetyn palautteen mukaan. Voimme esimerkiksi lisätä esimerkkejä tilanteista, joissa päätöskyvyn arviointi on haastavaa, Malinen kertoo.