Innehållspublicerare

Nätutbildning ger stöd för utvärdering av en minderårigs beslutsförmåga inom hälso- och sjukvården

Artikel - Systemutvecklare Skrivet 19.5.2021 Alla artiklar

De förnyade handlingsmodellen för registrering av en minderårigs beslutsförmåga införs i hela Finland. Kanta-tjänsternas utbildning stödjer yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården med hjälp av praktiska exempel.

Flicka och hälsovårdare

Uppgiften om en minderårigs beslutsförmåga och villighet att överlåta hälsouppgifter till vårdnadshavarna registreras i fortsättningen i samband med handläggningen av varje mottagningsbesök och recept. På detta sätt kan även uppgifter som gäller minderåriga som är äldre än 10 år ses i Mina Kanta-sidorna. 

– Minderårigas beslutsförmåga har utvärderats även tidigare, det är bara sättet på vilket beslutsförmågan registreras som ändras. I dag registrerar yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården uppgiften om den minderårigas vilja strukturerat vid varje mottagningsbesök, säger Hanna Malinen som är specialist på Kanta-tjänsterna. 

Den nya handlingsmodellen gör vardagen i barnfamiljer betydligt lättare, och det är en efterlängtad förnyelse. Det har varit besvärligt då vårdnadshavarna inte har kunnat se till exempel sitt 11-åriga barns recept eller andra hälsouppgifter på Mina Kanta-sidorna.  

– Förnyelsen minskar även de många förfrågningarna och informationsbegärandena om hälsouppgifter som hälso- och sjukvårdsorganisationerna får. 

För alla yrkespersoner inom hälso- och sjukvården och apoteksbranschen 

Kanta-tjänsternas nya nätkurs erbjuder grundläggande information om handlingsmodellen som baserar sig på minderårigas beslutsförmåga. Utbildningen är avsedd för alla yrkespersoner inom hälso- och sjukvården och apoteksbranschen. I nätskolan kommer ett separat avsnitt att öppnas för yrkespersoner inom apoteksbranschen under 2021. 

– Utvärderingen av en minderårig persons beslutsförmåga görs alltid av en behandlande yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Utvärderingen av beslutsförmågan görs i dialog med den minderåriga. Den minderåriga ges information om hur hans eller hennes beslut påverkar hur uppgifterna visas i Mina Kanta-sidorna.  

Utbildningens innehåll är det samma för alla yrkesgrupper.  

– Det är bra att komma ihåg att utvärderingen av beslutsförmågan också kan ändras, om situationen på följande mottagning verkar sådan. Utvärderingen görs varje gång, eftersom den ungas situation eller vilja kan förändras också i samband med en och samma behandling. 

Yrkespersoner har önskat utbildning 

Kanta-tjänsterna ordnade hösten 2020 ett webbinarium om utvärdering och registrering av minderårigas beslutsförmåga. I webbinariet deltog 1 200 yrkespersoner.  

– Ett starkt budskap från fältet har varit att det finns ett behov av en sådan utbildning. På grund av detta önskemål skapade vi en ny nätkurs som är öppen för alla yrkespersoner.  

Utbildningens innehåll har planerats som ett samarbete mellan Kanta-tjänsternas och THL:s experter. Nätkursen kan genomgås vid lämplig tidpunkt. Utbildningen tar 60–90 minuter och den finns tillgänglig på finska och svenska.  

Nätkursen kan genomgås vid lämplig tidpunkt och vid behov i delar. 

– Det går bra att avbryta utbildningen vid behov och fortsätta där man slutade, säger Malinen.  

Praktiska tips för att utföra utvärderingen 

I utbildningsavsnitten granskas situationer som man ställs inför vid mottagningen, där yrkespersonen ska utvärdera den minderårigas beslutsförmåga för att sköta sina hälsoärenden. Även den egentliga registreringen av ärendet i kundens patientuppgifter behandlas. 

– Utbildningen ger yrkespersonen stöd i att göra utvärderingar i arbetet i vardagen, säger Malinen.  

– Nätutbildningen stödjer för sin del att registreringen och genomgången av unga patienters rättigheter ska bli en etablerad del av mottagningssituationerna.  

Utbildningen består av moduler och i slutet av varje modul ska man besvara frågor om dem. I slutet av helheten ska deltagaren skriva ett slutprov och får ett intyg över avlagd utbildning. 

– Vi vidareutvecklar utbildningen utifrån den feedback som vi får. Vi kan exempelvis lägga till exempel på situationer där det är krävande att utvärdera beslutsförmågan, säger Malinen.