Sisältöjulkaisija

Tukeeko potilastietojärjestelmäsi ajokykylausunnon tallentamista Kantaan?

Artikkeli - Ammattilaiset Kirjoitettu 14.6.2022 Kaikki artikkelit

Traficomin on mahdollista hakea Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomakkeen johtopäätöstiedot sähköisesti Kannasta, kun asiakas hoitaa heillä ajokorttiasioitaan. Lue ohjeet, miten terveydenhuollon ammattilaisen pitää toimia, jos asiakas pyytää sähköistä lausuntoa ajokyvystä.

Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomake (F122) voidaan tallentaa Kanta-palvelujen Potilastiedon arkistoon. Näin lausunnon johtopäätöstietoja voidaan hyödyntää Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa ja Traficomin palveluntuottaja Ajovarman palvelupisteessä, kun asiakas hakee ajokorttilupaa tai uudistaa päättyvää ajokorttia. Tiedot haetaan aina asiakkaan pyynnöstä.

Potilas ja lääkäri keskustelevat.

Sähköinen ajokykylausunto sujuvoittaa ajokortin uudistamista

Kantaan tallennettu ajokykylausunto sujuvoittaa asiakkaan hakemusasian hoitoa. Sen ansiosta sähköinen asiointi on mahdollista myös niille, jotka tarvitsevat hakemuksen liitteeksi lääkärinlausunnon. Ajokortin uudistaminen nopeutuu, kun asiakas voi hoitaa asian kotoaan käsin.

– Sähköistetty lomake ohjaa lääkäriä lausunnon laatimisessa, jolloin välttämättömiä merkintöjä ei unohdu ja tulkinnanvaraisuus vähenee. Kaikkien etu on, ettei lääkärin tarvitsisi täydentää lausuntoaan enää myöhemmin. Tietojen välitys on turvallista, ja Traficom näkee lausunnosta vain tarpeelliset tiedot, asiantuntija Sini Pajari Traficomista summaa.

Sähköistetty lomake ohjaa lääkäriä lausunnon laatimisessa, jolloin välttämättömiä merkintöjä ei unohdu ja tulkinnanvaraisuus vähenee.

Sähköisen lomakkeen käyttö on kuitenkin terveydenhuollossa vielä vähäistä. Lisäksi Pajarin mukaan Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomakkeen sähköiseen tallentamiseen liittyy myös virheellisiä käsityksiä.

Lomake on tallennettava Kantaan rakenteisesti

Toisin kuin usein luullaan pelkkä ajoterveystietojen kirjaaminen potilastietoihin ja niiden tallentaminen Potilastiedon arkistoon ei riitä.  

– Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomake pitää tallentaa rakenteisessa muodossa ja se voi olla korkeintaan 6 kuukautta vanha, jotta sen tietoja voidaan hyödyntää Traficomissa, kertoo asiakkuusvastaava Tiina Rauhala Kelasta.

Tämä edellyttää, että Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomakkeen tallennus on otettu käyttöön potilastietojärjestelmässä.

Kun organisaatiossa on aloitettu uuden todistuksen tai lausunnon arkistointi Kanta-palveluihin, täytyy organisaatiossa myös huolehtia uusien toimintamallien jalkauttamisesta ja käyttäjien koulutuksesta.

Tarkista, onko lomake jo käytössä organisaatiossasi

Terveydenhuollon organisaation pitää tarjota henkilöstölleen ajantasainen tieto siitä, onko lomakkeen tallentaminen jo käytössä organisaatiossa. Lisäksi kanta.fi-verkkopalvelusta löytyy lista palvelunantajista, jotka ovat tallentaneet ajokykylausuntoa Kantaan.

Vasta pieni osa terveydenhuollon palvelunantajista tallentaa rakenteista Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomaketta Potilastiedon arkistoon.

– Jos kyseisen lomakkeen käyttöönotto kiinnostaa, kannattaa palvelunantajan olla yhteydessä järjestelmätoimittajaan. Lausunto täytyy ennen käyttöönottoa olla yhteistestattu Kanta-palvelujen koordinoimassa yhteistestauksessa, Rauhala muistuttaa.

Toimi näin, jos asiakas haluaa sähköisen lausunnon ajokyvystä

Yhä useammat asiakkaat ovat perillä mahdollisuudesta tallentaa ajokykylausunto sähköisesti Kanta-palveluihin. Siksi terveydenhuollon ammattilaisen on tärkeä tietää kuinka toimia, jos asiakas pyytää sähköistä lausuntoa.

  1. Varmista ensin organisaatiostasi, onko sen käyttämällä potilastietojärjestelmällä mahdollista tallentaa Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomaketta Potilastiedon arkistoon rakenteisessa muodossa.
  2. Tallenna lomake arkistoon. Lomakkeen tietoja voidaan sen jälkeen hyödyntää sähköisesti Traficomissa.
  3. Anna asiakkaalle tuloste lomakkeesta, jos hän sellaisen haluaa. Voit myös ohjeistaa asiakasta, että lomake on nähtävissä Omakannan terveystiedoissa, kohdan ”Todistukset ja lausunnot” alla.

Mikäli et voi tallentaa ajokykylausuntoa Potilastiedon arkistoon, anna lausunto asiakkaalle paperisena. Asiakas voi toimittaa paperisen lausunnon Ajovarman palvelupisteeseen hakemuksen liitteeksi.

Lue lisää