Innehållspublicerare

Kan ditt patientdatasystem spara utlåtanden om körförmågan i Kanta?

Artikel - Vårdpersonal Skrivet 14.6.2022 Alla artiklar

När en kund uträttar körkortsärenden kan Traficom elektroniskt hämta slutsatsuppgifterna på blanketten Läkarutlåtande om körförmågan från Kanta-tjänsterna. Här kan du läsa hur vårdpersonalen ska göra om en kund ber om ett elektroniskt utlåtande om körförmågan.

Blanketten Läkarutlåtande om körförmågan (F122) kan sparas i Kanta-tjänsternas Patientdataarkiv. Då kan slutsatserna i utlåtandet utnyttjas i Transport- och kommunikationsverket Traficoms e-tjänst och på tjänsteleverantören Ajovarmas serviceställen när en kund ansöker om körkortstillstånd eller förnyar ett körkort som snart förfaller. Uppgifterna hämtas alltid på begäran av kunden.

Läkaren och patienten diskuterar med varandra.

Lättare att förnya körkortet med elektroniskt utlåtande om körförmågan

Ett utlåtande om körförmågan som sparats i Kanta-systemet underlättar handläggningen av kundens ansökningsärende. På det sättet kan också personer som behöver ett läkarutlåtande som bilaga till ansökan sköta sitt ärende elektroniskt. Det går snabbare att förnya körkortet när kunden kan göra det hemifrån.

– Den elektroniska blanketten hjälper läkaren göra upp utlåtandet så att alla nödvändiga anteckningar finns med och tolkningsmöjligheterna minskar. Alla vinner på att läkaren inte behöver komplettera utlåtandet i efterskott. Informationsförmedlingen är säker och Traficom ser bara de uppgifter som behövs, säger Sini Pajari, sakkunnig på Traficom.

Den elektroniska blanketten hjälper läkaren göra upp utlåtandet så att alla nödvändiga anteckningar finns med och tolkningsmöjligheterna minskar.

Den elektroniska blanketten används dock fortfarande sällan inom hälso- och sjukvården. Enligt Pajari förekommer också missuppfattningar om hur blanketten Läkarutlåtande om körförmågan ska sparas elektroniskt.

Blanketten måste sparas i strukturerad form i Kanta-tjänsterna

Till skillnad från vad många tror räcker det inte med att bara anteckna uppgifterna om körhälsan i patientuppgifterna och spara dem i Patientdataarkivet.  

– För att Traficom ska kunna utnyttja uppgifterna måste blanketten Läkarutlåtande om körförmågan sparas i strukturerad form, och den får vara högst 6 månader gammal, säger Tiina Rauhala som är kundrelationsansvarig vid FPA.

Det här kräver att funktionen för att spara blanketten Läkarutlåtande om körförmågan har tagits i bruk i patientdatasystemet.

När en organisation har börjat arkivera nya intyg eller utlåtanden i Kanta-tjänsterna måste den också förankra de nya verksamhetsmodellerna och utbilda användarna.

Kontrollera om din organisation redan infört funktionen

Hälso- och sjukvårdsorganisationerna måste ge personalen aktuell information om huruvida de tagit i bruk funktionen för att spara blanketten. Dessutom finns på kanta.fi en lista över tjänstetillhandahållare som sparat utlåtandet om körförmåga i Kanta-tjänsterna.

Än så länge sparar endast en liten del av tjänstetillhandahållarna blanketten Läkarutlåtande om körförmågan i strukturerad form i Patientdataarkivet.

– Tjänstetillhandahållare som är intresserade av att ta i bruk blanketten ska kontakta systemleverantören. Före införandet måste Kanta-tjänsterna samordna en samtestning av utlåtandet, säger Rauhala.

Gör så här om kunden vill ha ett elektroniskt utlåtande om sin körförmåga

Allt fler kunder känner till möjligheten att spara utlåtanden om körförmågan elektroniskt i Kanta-tjänsterna. Därför är det viktigt för vårdpersonalen att veta hur man gör om kunden ber om ett elektroniskt utlåtande.

  1. Kontrollera först om organisationens patientdatasystem kan spara blanketten Läkarutlåtande om körförmågan i Patientdataarkivet i strukturerad form.
  2. Spara blanketten i arkivet. Därefter kan Traficom utnyttja uppgifterna på blanketten elektroniskt.
  3. Ge kunden en utskrift av blanketten om kunden vill ha det. Du kan också hänvisa kunden till Mina Kanta-sidor där blanketten visas under Hälso- och sjukvårdsuppgifter, Intyg och utlåtanden.

Om du inte kan spara utlåtandet om körförmågan i Patientdataarkivet ska du ge det till kunden i pappersformat. Kunden kan skicka dokumentet till Ajovarmas serviceställe som bilaga till sin ansökan.

Läs mer