Sisältöjulkaisija

Omakanta helpottaa lapsiperheen terveysasiointia

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 16.8.2022 Kaikki artikkelit

Omakanta on koululaisten vanhemmille kätevä palvelu lasten terveysasioissa. Omakannasta on helppo tarkistaa tiedot esimerkiksi lasten käynneistä kouluterveydenhoitajalla.

Nokialla asuva Virpi Ekholm, 44, on kahden kouluikäisen lapsen äiti. Omakanta on ollut perheessä käytössä sen alkumetreiltä asti, ja Ekholmin mielestä palvelu tuokin ehdottomasti lisäarvoa lapsiperheen arkeen. 


 

– Aiemmin asiakkaalla ei ollut samalla tavalla pääsyä lääkärikäyntien kirjauksiin. Entisiin paperiresepteihin verrattuna on myös paljon kätevämpää, että reseptit löytyvät nyt keskitetysti sähköisestä palvelusta, Ekholm sanoo. 

Säännöllistä hoitoa vaativia sairauksia ei perheessä ole, mutta Omakannassa tulee vierailtua esimerkiksi sen jälkeen, kun lapset ovat käyneet kouluterveydenhoitajalla tai lääkärin vastaanotolla.

Kun lapset olivat pienempiä, neuvolakäyntien merkinnät tuli katsottua Omakannasta. 

– Ihan uteliaisuudesta käyn usein tarkistamassa, mitä lääkäri on kirjannut. Vastaanotolla tulee usein esiin monenlaista, ja itselle voi jäädä epävarmuus, muistanko kaikkea, Ekholm sanoo. 

Asiointi isompien lasten puolesta kaivattu uudistus

Ekholmin lapset ovat tällä hetkellä 10- ja 12-vuotiaita. Yli 10-vuotiaan lapsen puolesta asiointi on tullut mahdolliseksi Omakannassa vuodesta 2020 alkaen vaiheittain eri kunnissa sitä mukaa, kun kyseisessä terveydenhuollon organisaatiossa on tehty tarvittavat muutostyöt potilastietojärjestelmään.

Ekholmin kotipaikkakunnalla Nokialla yli 10-vuotiaan huollettavan puolesta asiointia vielä odotellaan. Ekholm törmäsi asiaan hankkiessaan lapsilleen reseptiä kausi-influenssarokotteisiin. 

– Lääkäriltä ei tullut erikseen viestiä, olivatko reseptit valmiina, joten tarkistin asian Omakannasta. Silloin huomasin, että vanhemmasta lapsesta ei löytynyt tietoa reseptistä, vaikka nuoremmasta, tuolloin 9-vuotiaasta lapsesta löytyi. 

Ekholmin mielestä on kuitenkin hyvä asia, että yli 10-vuotiaan puolesta asiointi on ylipäänsä tullut Omakannassa mahdolliseksi, vaikkei uudistus vielä Nokialla näykään. 

– Sen ikäisillä ei yleensä ole omia pankkitunnuksia, ja he ovat muutenkin vielä aivan lapsia. Vanhemmat huolehtivat joka tapauksessa heidän lääkärikäynneistään ja labratuloksistaan sekä kantavat vastuun siitä, että lääkärin määräämä hoito toteutuu. 

Rokotustiedot löytyvät Omakannasta

Ekholm käyttää Omakantaa myös omien terveysasioidensa hoitamiseen. Hän pitää kätevänä esimerkiksi mahdollisuutta tarkistaa rokotukset Omakannasta. 

Myös koronatodistukset Ekholm ja hänen miehensä hankkivat viime syksynä Omakannasta. Lapsille todistuksia ei ole vielä tarvittu.

Virpi Ekholmin TOP 3 Omakannan hyödyt: 

  1. Osallisuus omaan hoitoon. Tieto siitä, mitä itsestä on kirjattu. 
  2. Reseptien tarkastelu
  3. Rokotusten ajantasaisuuden seuraaminen

Lisätietoja

Alaikäisen puolesta asioiminen Omakannassa

Lue myös aiemmat käyttäjätarinamme