Innehållspublicerare

Mina Kanta-sidor underlättar skötseln av barnfamiljernas hälso- och sjukvårdsärenden

Artikel - Medborgare Skrivet 16.8.2022 Alla artiklar

Mina Kanta-sidor är en behändig tjänst för skolelevernas föräldrar när det gäller att sköta barnens hälso- och sjukvårdsärenden. På Mina Kanta-sidor kan man till exempel enkelt kontrollera uppgifter om barnens besök hos skolhälsovårdaren.

Virpi Ekholm i Nokia, 44, är mamma till två barn i skolåldern. Mina Kanta-sidor har familjen använt sedan tjänsten lanserades, och enligt Ekholm tillför den absolut mervärde i barnfamiljens vardag. 


 

– Förut hade kunderna inte tillgång till anteckningarna från läkarbesök på samma sätt. Jämfört med de tidigare pappersrecepten är det också mycket behändigare att recepten nu samlats centraliserat i den elektroniska tjänsten, säger Ekholm. 

Familjen har inga behov av regelbunden sjukvård men besöker Mina Kanta-sidor till exempel efter att barnen besökt skolhälsovårdarens eller läkarens mottagning. När barnen var små läste Ekholm anteckningarna från rådgivningsbesöken på Mina Kanta-sidor.

När barnen var små läste Ekholm anteckningarna från rådgivningsbesöken på Mina Kanta-sidor.

– Jag loggar ofta in av ren nyfikenhet för att kolla vad läkaren antecknat. På mottagningen tas ofta allt möjligt upp och man blir osäker på om man kommer ihåg allt, säger Ekholm.

Ärendeskötsel för större barn en efterlängtad reform

Ekholms barn är nu 10 och 12 år. Skötsel av ärenden för barn över 10 år blev möjlig på Mina Kanta-sidor 2020 stegvis i olika kommuner allteftersom hälso- och sjukvårdsorganisationerna infört de nödvändiga ändringarna i patientdatasystemet.

I Ekholms hemkommun Nokia får man ännu vänta på ärendeskötsel för över 10-åringar. Det märkte Ekholm när hon skulle skaffa recept för säsongsinfluensavaccin åt sina barn. 

– Läkaren skickade inget meddelande om recepten så jag kollade på Mina Kanta-sidor om de var klara. Då upptäckte jag att ingen receptinfo fanns för äldsta barnet trots att info fanns för yngsta barnet, som vid den tiden var 9 år. 

Enligt Ekholm är det ändå bra att skötseln av ärenden för över 10-åringar blivit möjlig på Mina Kanta-sidor, även om den reformen ännu inte nått Nokia. 

– Barn i den åldern har vanligen inte egna bankkoder och är annars också bara barn. Föräldrarna sköter deras läkarbesök och labbresultat och bär ansvaret för att den av läkaren ordinerade behandlingen genomförs.

Vaccinationsuppgifter från Mina Kanta-sidor

Ekholm använder också Mina Kanta-sidor för att sköta sina egna hälso- och sjukvårdsärenden. Hon tycker till exempel det är behändigt att kontrollera vaccinationer på Mina Kanta-sidor. 

Hon och hennes man skaffade också coronaintyg via Mina Kanta-sidor i höstas. Intyg för barnen har tillsvidare inte behövts.

Virpi Ekholms Topp 3 nyttor av Mina Kanta-sidorna: 

  1. Delaktighet i den egna vården. Information om vilka uppgifter som antecknats om en själv. 
  2. Granskning av recept
  3. Uppföljning av vaccinationer

Mera information

Sköta ärenden för minderåriga

Läs också våra tidigare användarberättelser