Innehållspublicerare

Mina Kanta-sidor gör livet lättare för Aini Karppinen

Artikel - Medborgare Skrivet 20.9.2020 Alla artiklar

Att förnya recept på distans har visat sig vara en särskilt bra metod under coronapandemin. Karppinen anser också att den kommande förnyelsen är viktig, eftersom hon då kan sköta ärenden för sin gamla mamma.

Aini Karppinen, 64, från Uleåborg använder Mina Kanta-sidorna några gånger i månaden. Karppinen använder tjänsten främst för att kontrollera och förnya recept.

Aini Karppinen

– Recepten är den viktigaste orsaken till att jag använder Mina Kanta-sidorna. Det är så enkelt att förnya recept via tjänsten. På apoteket kommer man inte heller alltid ihåg att berätta hur mycket medicin finns kvar. Det kan man enkelt kontrollera på Mina Kanta-sidorna, berättar Karppinen.

Utöver att kontrollera sina recept läser Karppinen även information om sina läkarbesök på Mina Kanta-sidorna.

– På Mina-Kanta-sidorna kan jag till exempel kontrollera mina laboratorieresultat och var jag har fått vård. Vid ett läkarbesök är det inte heller så enkelt att komma ihåg allt som har sagts på mottagningen. Jag kan läsa min patientjournal på Mina Kanta-sidorna och jag har kunnat läsa dem ännu i efterhand. En gång hittade jag till och med ett förslag om alternativ läkemedelsbehandling som jag inte minns att jag skulle ha pratat med min läkare om på mottagningen, konstaterar Karppinen.

Enkelt att kontrollera viktiga uppgifter

Karppinen anser att Mina Kanta-sidorna är tydliga och enkla att använda. Hon säger att tjänsten har gjort hennes liv lättare.

– Jag har läkemedelsallergier. Med hjälp av Kanta-tjänsten kan både jag och läkarna enkelt kontrollera vilka läkemedel har ordinerats mig och vilka har varit trygga och välfungerande. Om något gammalt besvär har återkommit har det varit enkelt att kontrollera vilket läkemedel redan tidigare har visat sig fungera, berättar Karppinen.

Med hjälp av Kanta-tjänsten kan både jag och läkarna enkelt kontrollera vilka läkemedel har ordinerats mig och vilka har varit trygga och välfungerande.

Möjligheten att förnya recept på distans underlättar vardagen och visade sig vara särskilt nyttig när coronaepidemin slog till i Finland på våren. Karppinen kunde förnya alla sina recept via Mina Kanta-sidorna och kunde på så sätt undvika onödiga läkarbesök.

– Efter förnyandet av recepten ringde jag ännu till apoteket och frågade om de kan packa mina läkemedel färdigt. Jag behövde bara snabbt gå in och hämta dem. 

En ny viktig funktion är att kunna sköta ärenden för en närstående

Under 2021 förnyas Mina Kanta-sidorna så, att det även är möjligt att sköta ärenden för en vuxen persons räkning. Karppinen anser att förnyelsen är verkligt bra.

– Jag sköter många ärenden för min åldrande mammas räkning och besöker läkare tillsammans med henne. Rätten att läsa hennes patientjournal skulle göra det mycket enklare att sköta ärenden, berättar Karppinen. 
Förnyelsen skulle även göra framtiden säkrare.

– Vi kan aldrig med säkerhet säga vad som kommer att ske i framtiden. Om till exempel min man inte åldras i samma takt som jag eller blir allvarligt sjuk, är det bra att jag kan läsa även hans patientjournal, säger Karppinen.

Aini Karppinens TOP 3 nytta av Mina Kanta-sidorna:

  1. Förnya och kontrollera recept
  2. Kontrollera uppgifter från läkar- och laboratoriebesök
  3. I framtiden sköta ärenden för sin åldrande mammas räkning