Innehållspublicerare

På Mina Kanta-sidor samlas också den studerandes hälsouppgifter på ett ställe

Artikel - Medborgare Skrivet 8.9.2022 Alla artiklar

Venla Kiuru från Villmanstrand tycker att Mina Kanta-sidor är en behändig hjälp i vardagen. På Mina Kanta-sidor kan laboratorieresultat granskas behändigt och den egna hälsohistorien finns på ett och samma ställe.

Venla Kiuru, 24, studerande i miljöteknik vid LUT-universitetet i Villmanstrand, berättar att hon använder Mina Kanta-sidor regelbundet oregelbundet. Kiuru har inga sjukdomar som kräver kontinuerlig vård eller regelbunden medicinering, men Mina Kanta-sidor finns alltid där när hon behöver uträtta ärenden som anknyter till den egna hälsan. 

På bilden Venla Kiuru

– Jag har använt Mina Kanta-sidor ända sedan jag över huvud taget började sköta mina egna hälsoärenden. Jag minns till exempel inte att jag någonsin skulle ha fått ett traditionellt pappersrecept, berättar Kiuru. 

Kiuru granskar alltid laboratorieresultat på Mina Kanta-sidor och tycker det är behändigt att inte nödvändigtvis behöva vänta på att läkaren ringer för att berätta dem. Till exempel hon lätt kunnat hitta resultaten från coronatester på Mina Kanta-sidor. Kiuru kontrollerar också hur länge hennes recept är i kraft på Mina Kanta-sidor. 

– Jag loggar alltid nu och då in för att se vad som har antecknats om mottagningsbesöket på Mina Kanta-sidor. Det är helt intressant att se uppgifter också om gamla besök, eftersom man inte nödvändigtvis annars kommer ihåg dem, säger Kiuru.   

Tack vare dokumentationen på Mina Kanta-sidor kan man försäkra sig om att läkaren säkert förstått en rätt. 

– Det kan kännas nervöst på läkarmottagningen, så det är trevligt att i efterhand kunna kontrollera om läkaren förstod min poäng och om jag förstod läkaren. 

Läkaren kan se alla hälsouppgifter

Kiuru använder i första hand Studenternas hälsovårdsstiftelses SHVS tjänster i hälsoärenden, men ibland har det hänt att SHVS har hänvisat henne vidare till en privat hälsostation. Kiuru var också nyligen tvungen att besöka en tandläkarjour inom den offentliga hälso- och sjukvården. 

Kiuru har gett sitt samtycke till att hennes hälsouppgifter får lämnas ut till olika aktörer inom hälso- och sjukvården, så de enheter som vårdar henne ser också uppgifter om ärenden som har skötts på annat håll. För att uppgifterna ska kunna användas förutsätts dock alltid en befintlig vårdrelation och uppgifterna får utnyttjas endast om det är nödvändigt med tanke på vården.

– Jag behöver inte förklara samma sak på nytt varje gång eftersom läkaren ser mina uppgifter i datorn. Det känns till och med som om läkaren kan behandla mig bättre när hen ser detaljerna i min sjukdomshistoria. Där finns uppgifter som jag inte nödvändigtvis skulle komma ihåg att nämna själv, säger Kiuru.

Ibland är det fråga om facktermer som en lekman inte skulle kunna förmedla till läkaren som sådana, men en yrkesutbildad person ser den väsentliga informationen med en blick. 

Även för en själv är det behändigt att all information förvaras på samma ställe. 

– Om uppgifterna fanns på papperslappar skulle jag inte ens kunna hålla reda på de olika lapparna, än mindre komma ihåg vad det står på dem.

Kiuru tycker att de uppgifter som behövs snabbt har hittats på Mina Kanta-sidor. Till exempel går det smidigt att ladda ner ett coronaintyg genast efter att man loggat in i tjänsten.

TOP3-fördelar med Mina Kanta-sidor enligt Venla Kiuru:

1.    Laboratorieresultat kan granskas behändigt
2.    Hälsouppgifterna finns samlade på ett och samma ställe
3.    Man kan se vilka recept som är i kraft

SHVS hälsovårdsavgift sköts via FPA
Yrkeshögskole- och universitetsstuderande som har rätt att använda SHVS tjänster betalar numera hälsovårdsavgiften till FPA. Hälsovårdsavgiften kan betalas i MittFPA. Venla Kiuru utnyttjade genast den nya möjligheten när hon betalade avgiften för 2022. 
 
– Det är behändigt att nu kunna följa med betalningen i MittFPA. Tidigare var jag alltid tvungen att fundera på om jag redan har betalat avgiften eller inte.
 
Hälsovårdsavgiften för höstterminen 2022 ska betalas senast den 30 september 2022. Hälsovårdsavgiften kan betalas i MittFPA.
 

Läs också våra tidigare användarberättelser