Innehållspublicerare

Mina Kanta-sidorna håller Verna Julkunen uppdaterad

Artikel - Medborgare Skrivet 26.10.2020 Alla artiklar

Verna Julkunen, 42, använder Mina Kanta-sidorna regelbundet i sin vardag. Tjänsten fungerar framför allt som ett stöd för Julkunens minne. 

Helsingforsbon Verna Julkunen har en kronisk sjukdom som är under utmärkt kontroll. Sjukdomen kräver emellertid ganska regelbundna laboratorieprover.  

– På Mina Kanta-sidorna kan jag enkelt följa när jag senast har varit på prover och när följande gång är på ett ungefär. På Mina Kanta-sidorna ser jag också mina laboratoriesvar och kan även själv följa med läget, berättar Julkunen.  

Verna Julkunen

Bild: Roope Permanto  

Helsingforsbon Verna Julkunen har en kronisk sjukdom som är under utmärkt kontroll. Sjukdomen kräver emellertid ganska regelbundna laboratorieprover.  

– På Mina Kanta-sidorna kan jag enkelt följa när jag senast har varit på prover och när följande gång är på ett ungefär. På Mina Kanta-sidorna ser jag också mina laboratoriesvar och kan även själv följa med läget, berättar Julkunen.  

Julkunen kontrollerar även regelbundet sina recept via Mina Kanta-sidorna.  

– På grund av min sjukdom har jag använt vissa läkemedel redan länge. På Mina Kanta-sidorna kan jag snabbt kontrollera vilka av mina recept som är i kraft och hur mycket som finns kvar av läkemedlen. Jag har inte ännu förnyat mina recept via Mina Kanta-sidorna, men jag har hört att det är ganska enkelt, funderar Julkunen.  

Alla uppgifter på ett ställe på Mina Kanta-sidorna  

Julkunen använder både privata och offentliga hälso- och sjukvårdstjänster. Hon har gett samtycke på Mina Kanta-sidorna till att hennes hälsouppgifter ska få förmedlas till aktörer som vårdar henne. Samtycke innebär att olika hälso- och sjukvårdsenheter även får ta del av uppgifter som antecknats på andra ställen.  

Att uppgifterna finns på ett och samma ställe har enligt Julkunen underlättat pendlandet mellan läkartjänsterna.  

– Det har blivit betydligt enklare att besöka läkare tack vare Mina Kanta-sidorna, när läkaren har kunnat läsa uppgifterna från alla mina tidigare besök oberoende av var jag har uträttat ärenden. Tidigare kunde jag till exempel vid byte av företagshälsovård bli tvungen att på nytt grundligt förklara någon gammal krämpa när uppgifterna inte hade förmedlats till den nya företagshälsovården, förklarar Julkunen.  

Det har blivit betydligt enklare att besöka läkare tack vare Mina Kanta-sidorna, när läkaren har kunnat läsa uppgifterna från alla mina tidigare besök oberoende av var jag har uträttat ärenden.

Hon tror att det även underlättar läkarnas arbete när alla uppgifter finns på samma ställe.  

Uträttande av ärenden för barn underlättar vardagen  

Julkunen har förutom sina egna hälsoärenden även uträttat sina barns ärenden. Till och med hösten 2020 har hon kunnat uträtta ärenden på Mina Kanta-sidorna för sitt barn som är under 10 år.  

Från och med slutet av år 2020 blir det även gradvis runtom i Finland möjligt att uträtta ärenden för ett minderårigt barn över 10 år. Den exakta tidtabellen beror på när den lokala hälso- eller sjukvårdsenheten gör ändringarna i sin egen patientdatabas.  

För tillfället kan man be om uppgifterna för ett barn över 10 år från hälso- eller sjukvårdsenheten, men i fortsättningen underlättas vardagen när uppgifterna även syns på Mina Kanta-sidorna.  

– Vi har haft tur i den bemärkelsen att våra barn har varit mycket friska och att vi inte har behövt besöka läkare på ett par år. Förnyelsen försäkrar emellertid att jag i framtiden utöver mitt 7-åriga barns hälsouppgifter även vid behov kan kontrollera mitt 12-åriga barns uppgifter.  

Julkunen tycker också att förnyelsen är bra vad gäller hennes egen familj.  

– Det gör det också lättare att uträtta 12-åringens ärenden, ifall det finns behov för det i fortsättningen, konstaterar Julkunen.   

Verna Julkunens TOPP 3 fördelar med Mina Kanta-sidorna:  

  • Kontrollera laboratorieprover och -svar  
  • Kontrollera recept  
  • Uträtta ärenden för minderåriga barn