Innehållspublicerare

Visste du att uppgifter om ögonhälsan finns i MittKanta?

Artikel - Medborgare Skrivet 27.2.2023 Alla artiklar

Väinö Teittinen, 51, använder glasögon och utnyttjar regelbundet de uppgifter om ögonhälsan som finns i MittKanta. När en optiker eller ögonläkare har anslutit sig till Kanta-tjänsterna kan man om man så önskar också kontrollera uppgifterna om ögonhälsan i MittKanta.

Esbobon Väinö Teittinen är närsynt och har använt glasögon sedan högstadieåldern. För fyra år sedan lade han märke till att också närseendet hade försämrats så han blev tvungen att skaffa sina första multifokala eller progressiva glasögon.

Väinö Teittinen.

–  Medan närsyntheten har bibehållits på samma nivå i decennier har närseendet försämrats år för år och jag har blivit tvungen att förnya linserna i en raskare takt, konstaterar Teittinen.

Teittinen kontrollerar uppgifterna som gäller ögonhälsan i MittKanta. I samband med det senaste optikerbesöket registrerades en patientjournal och, till exempel, uppgifter om ögontryck, brytningsfel och ögonbottnarna.

–  Det är jättebra, för nu finns uppgifterna alltid i MittKanta om de behövs och jag kan själv också följa med hur synen förändras. Samtidigt håller man också koll på när man senast besökte ögonläkare eller optiker. 

Lätt att köpa glasögon över nätet

Teittinen grämer sig över att priset på glasögon stigit avsevärt i och med de progressiva linserna. Han fick idén att testa en nätbutik som sålde bågar och linser till vad som verkade vara ett mycket konkurrenskraftigt pris. Vid behov kan man också få hem bågar på prov.

– Jag lyckades skråma mina tidigare dyra glasögon och jag nändes inte köpa nya likadana.

Teittinen bestämde sig för att köpa från en finländsk glasögonbutik på nätet. För att beställa linser behövdes ett officiellt recept och Teittinen använde sig av uppgifterna om ögonhälsa i MittKanta.

– Det gick smidigt att leta fram de uppgifter som behövdes för linserna. Det enda som inte framgår av receptet i MittKanta är avståndet mellan ögonen. Lyckligtvis gav nätbutiken anvisningar om hur den här mätningen ska göras.

Väinö Teittinen använde sig av uppgifterna i MittKanta för att köpa glasögon över nätet.

Glasögonen levererades direkt hem och enligt Teittinen fungerar linserna bra.


Uppgifterna om ögonhälsan finns under Hälso- och sjukvårdsuppgifter på MittKanta. Om det har gått mer än ett år sedan besöket måste man sedan ändra tidpunkten för att få fram uppgifterna, eftersom de sorteras utifrån datum. Orsaken till besöket kan vara t.ex. optometri, ögonsjukdomar eller något annat relaterat till ögon och syn, beroende på hur optikern eller ögonläkaren har registrerat besöket.  

MittKanta innehåller många nyttiga uppgifter

​​​​​​Förutom för uppgifterna om ögonhälsan använder Teittinen också MittKanta för andra ändamål. I december genomgick han en öronoperation och alla uppgifter som relaterar till den finns praktiskt nog i MittKanta.

– Det är intressant att gå in och se vad som har undersökts när. Sådant minns man ju inte utantill.

I MittKanta syns också recept på läkemedel och det är lätt att vid behov skicka en begäran till hälso- och sjukvården om att få ett recept förnyat. Teittinen har två barn, varav det ena ännu minderårigt och han kan se även barnets uppgifter i MittKanta genom att sköta ärenden för hens räkning.

– Jag har också registrerat min donationsvilja i MittKanta. Livstestamente har jag ännu inte gjort, men jag tänker göra ett sådant också. Man kan aldrig veta vad morgondagen för med sig!