Innehållspublicerare

Varför behöver läkaren dina patientuppgifter i samband med vården?

Artikel - Medborgare Skrivet 11.5.2023 Alla artiklar

Det är viktigt för patientsäkerheten och vården att vårdpersonalen har tillgång till omfattande uppgifter om kunden. Då kan var och en få den bästa möjliga vården. Det finns strikta regler för hur uppgifterna används inom hälso- och sjukvården.

Varför är det viktigt att vårdpersonalen kan se din patienthistoria? 

  1. Patientsäkerhet och riskminimering – yrkespersonen ser de viktiga uppgifterna och kan bedöma vilken information som är relevant för vården. 
  2. Smidig vård – yrkespersonen ser bakgrundsuppgifterna i patientdatasystemet och har mer tid för själva vården av patienten. 
  3. Tidigare undersökningar eller diagnoser kan vara till stor nytta för behandlingen. 
  4. Patienten minns inte alltid till exempel tidigare diagnoser eller medicineringar eller kan kanske inte uppge all information som läkaren behöver. 

Läkaren och patienten pratar.
 

Uppgifter visas bara i en vårdrelation 

Det finns strikta regler för läsning och utnyttjande av uppgifterna. Endast yrkespersoner som har en vårdrelation till dig får se dina patientuppgifter, och endast om uppgifterna behövs för din hälsa. En väsentlig del av yrkesetiken inom hälso- och sjukvården är att uppgifterna utnyttjas på rätt sätt.  

Endast yrkespersoner som har en vårdrelation till dig får se dina patientuppgifter, och endast om uppgifterna behövs för din hälsa. 

Om någon har läst dina uppgifter syns det alltid i patientdatasystemet. Om en yrkesperson läser dina uppgifter utan giltig orsak kan det till och med vara ett brott. 

Yrkespersonernas arbetsuppgifter påverkar vilken information de kan se. Redan nu har man på flera håll avgränsat visningen av uppgifter i patientdatasystemen enligt yrkespersonernas arbetsuppgifter. En ny förordning om behandlingen av kunduppgifter träder i kraft i juni 2023. Därefter är det obligatoriskt att inom hälso- och sjukvården göra sådana avgränsningar enligt arbetsuppgift. 

Hälso- och sjukvårdsorganisationerna övervakar användningen av patientuppgifter. Du kan också själv i MittKanta se vilken vårdenhet som har behandlat dina uppgifter via Kanta-tjänsterna. Du kan be hälso- och sjukvårdsenheten ge dig närmare logguppgifter om visningen.  

Om du förbjuder utlämnandet av uppgifter kan personalen missa information som är viktig för vården  

Vårdpersonalen ser kundens uppgifter i ett patientdatasystem. Om en yrkesperson behöver uppgifter som registrerats om dig i ett annat välfärdsområde visas de via Kanta-tjänsterna. Uppgifterna visas också via Kanta-tjänsterna när du får vård både inom den privata och den offentliga hälso- och sjukvården. 

För att uppgifterna ska kunna visas via Kanta-tjänsterna krävs det att du har gett tillstånd för utlämnande av patientuppgifter. Du kan ge tillstånd för utlämnande i MittKanta eller inom hälso- och sjukvården. I MittKanta kan du också kontrollera om du redan har gett tillståndet. 

Om du vill kan du förbjuda utlämnandet av till exempel specifika besöks- eller receptuppgifter. Uppgifter med förbud får inte lämnas ut bland annat från ett välfärdsområde till ett annat eller mellan välfärdsområdet och den privata sektorn.  

Om du till exempel har förbjudit utlämnandet av välfärdsområdets besöks- och receptuppgifter kan en läkare inom den privata företagshälsovården inte se dessa uppgifter. Vårdpersonalen i välfärdsområdet kan fortfarande se uppgifterna i sitt eget register trots att du förbjudit utlämnande. Det går inte att förbjuda användningen av patientuppgifter inom en tjänstetillhandahållares, till exempel välfärdsområdets, register. 

Om du meddelar förbud mot utlämnande kan det betyda att den yrkesperson som vårdar dig inte har möjlighet att se alla uppgifter som registrerats i Kanta-tjänsterna, såsom sjukdomar eller medicinering, trots att vården kräver det. Det gäller att vara medveten om det här om du meddelar förbud mot utlämnande. 

Läs mer: