Innehållspublicerare

Vad allt är Kanta?

Artikel Skrivet 27.6.2022 Alla artiklar

Vad är skillnaden mellan Kanta och MittKanta? MittKanta är en vy över medborgarnas egna hälso- och välfärdsuppgifter och en del av de riksomfattande Kanta-tjänsterna, som hela tiden utvecklas i samarbete med användarna.

Kanta producerar digitala tjänster som gagnar medborgare och aktörer inom social- och hälsovården. Kanta samlar uppgifter från flera tiotals olika patientdatasystem, både från de offentliga och privata hälso- och sjukvården.


Ikoner som symboliserar olika funktioner av Kanta och Minat Kanta-sidorna på bilden

Med hjälp av Kanta-tjänsterna rör sig patient- och klientuppgifterna smidigt mellan social- och hälsovården, apoteken och medborgarna. För närvarande innehåller Kanta som servicehelhet bland annat receptuppgifter, patientuppgifter och uppgifter om socialservicen. I MittKanta ser användaren alla patientuppgifter som hälso- och sjukvården har sparat om dem i Kanta-tjänsterna.

Med hjälp av Kanta-tjänsterna rör sig patient- och klientuppgifterna smidigt mellan social- och hälsovården, apoteken och medborgarna.

Alla recept ordineras och expedieras via Kanta-tjänsterna. Kanta-tjänsternas Läkemedelsdatabas innehåller uppgifter om ordination och expediering av läkemedel, pris och ersättning samt utbytbara läkemedelspreparat.

Intyg och utlåtanden som utfärdats av yrkespersoner inom hälso- och sjukvården kan med hjälp av Kanta-tjänsterna förmedlas elektroniskt till FPA för förmånsbehandling.

I MittKanta ser du dina egna hälsouppgifter och recept

MittKanta är en webbtjänst för medborgare som visar uppgifter som hälso- och sjukvården har dokumenterat om patienten och patientens medicinering. Uppgifterna registreras av såväl den offentliga och privata hälso- och sjukvården samt företagshälsovården. År 2021 använde 92 procent av personer i arbetsför ålder och 63 procent av de äldre MittKanta.

I MittKanta hittar du bland annat recept, anteckningar om din vård, EU:s coronaintyg samt laboratorie- och röntgenundersökningar. I framtiden kommer också socialservicens uppgifter att finnas i MittKanta. Där kan man i allt större utsträckning också utnyttja de uppgifter om välbefinnande som man själv har sparat.

I MittKanta kan du bland annat begära förnyelse av recept och öka din vård- och donationsvilja. Dessutom kan du uträtta ärenden för ditt minderåriga barn. Det går att uträtta ärenden för en annan vuxen persons räkning med hjälp av Suomi.fi-fullmakten.

Det är tryggt att använda Kanta-tjänsterna

Med hjälp av Kanta-tjänsterna behandlas dina uppgifter på ett tillförlitligt och säkert sätt. Uppgifterna är väl skyddade, så ingen utomstående kan se dem.

Kanta-tjänsterna främjar vårdens kontinuitet och patientsäkerhet. Dina uppgifter är alltid uppdaterade och tillgängliga i vårdsituationen. En smidig informationsförmedling inom hälso- och sjukvården möjliggör bättre vård.

Kanta utvidgas och blir mångsidigare när kundernas behov och lagstiftningen utvecklas.  Tjänsterna utvecklas i samarbete med användarna.

Läs mer