Innehållspublicerare

Får mina föräldrar nu titta på alla mina uppgifter i Mina Kanta-sidor?

Artikel - Medborgare Skrivet 10.11.2020 Alla artiklar

I fortsättningen kan vårdnadshavare titta på hälsouppgifterna för barn som de har vårdnad om och som inte fyllt 18 år. Jag är minderårig. Kan jag själv besluta om synligheten av mina uppgifter?

Läkarbesök och samtal med hälsovårdaren är alltid konfidentiella. Endast du själv, de yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som vårdar dig och i vissa fall dina vårdnadshavare kan se de uppgifter som registrerats om dig i Mina Kanta-sidor. 

Mina Kanta-sidor är en tjänst där du kan själv titta på dina egna hälsouppgifter. Tjänsten drivs av FPA. I Mina Kanta-sidor registreras uppgifter om din vårdhistorik, till exempel uppgifter om dina besök hos läkare, tandläkare och hälsovårdare. I tjänsten finns också dina laboratorieresultat och elektroniska recept.  

Illustration: Folk som spelar fotboll

Vad har förändrats? 

Tidigare såg vårdnadshavarna endast uppgifterna för barn under 10 år i deras vård på Mina Kanta-sidor. 

Från och med oktober 2020 ser vårdnadshavarna hälsovårdsuppgifter som registrerats i Mina Kanta-sidor om deras barn som de har vårdnad om och som inte fyllt 18 år. Uppgifterna kan synas i din egen hälsovård när de nödvändiga ändringarna har gjorts i det aktuella patientdatasystemet. Reformen sker således stegvis i Finland.  

Kommer hälsouppgifterna om mina besök i framtiden att synas automatiskt för mina vårdnadshavare? 

Nej. Du diskuterar separat på varje besök med en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården om huruvida uppgifterna om det aktuella besöket eller den aktuella vårdperioden visas för vårdnadshavaren. 

Kan jag förbjuda att mina uppgifter visas för mina vårdnadshavare? 

Frågan diskuteras vid varje besök på mottagningen. Den yrkesutbildade personen inom hälso- och sjukvården bedömer om du har förmåga att själv ta hand om det aktuella ärendet som gäller din hälso- och sjukvård. Bedömningen påverkas bland annat av den unga personens ålder, mogenhet och det ärende som ska skötas. 

Du kan förbjuda att uppgifter visas om besök hos läkare och skolhälsovårdaren eller om annat besök inom hälso- och sjukvården. 

Det är inte möjligt att ställa in ett förbud i Mina Kanta, dvs. att förhindra att uppgifter är synliga för dina föräldrar. Du kan dock be om detta även i efterhand inom hälso- och sjukvården. 

Ser min vårdnadshavare i Mina Kanta-sidor att jag besökt läkare? 

För vårdnadshavarna visas ingen uppgift alls, om ett sådant beslut gjorts vid mottagningsbesöket. 

Kan jag förbjuda eller tillåta på en gång att alla mina uppgifter visas för mina vårdnadshavare? 

Nej, det är inte möjligt. Du kan be om att dina uppgifter hemlighålls separat per besök eller vårdperiod. Det är möjligt att förbjuda att uppgifterna visas om en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer att en person som inte fyllt 18 år har förmåga att fatta beslut i det aktuella hälsorelaterade ärendet. 

Syns uppgifterna om mina besök för ett par år sedan i Mina Kanta-sidor? 

Vårdnadshavarna ser inte uppgifter om 10–17-åringar som registrerats före oktober 2020. De syns inte heller för vårdnadshavarna i efterhand. 

Du ser dock alla dina egna uppgifter själv – även de som registrerats före oktober 2020. 

Titta på video i känn till Mina Kanta-sidor! (youtube.com)

 

Mer information: