Innehållspublicerare

På Mina Kanta-sidor ser du i fortsättningen dina vaccinationsuppgifter ännu bättre

Artikel - Medborgare Skrivet 11.5.2021 Alla artiklar

Under vårens lopp görs det ändringar i Kanta-tjänsterna för att medborgarna bättre ska hitta sina vaccinationsuppgifter på Mina Kanta-sidor. Det kommer också att finnas coronaintyg på Mina Kanta-sidor.

Hur kommer vaccinationsuppgifter och andra hälso- och sjukvårdsuppgifter till Mina Kanta-sidor?

Hälso- och sjukvårdsenheten antecknar uppgifterna i sitt eget patientdatasystem, och därifrån överförs de till Kanta-tjänsterna. På Mina Kanta-sidor kan medborgarna se de uppgifter som hälso- och sjukvården sparat om dem. De uppgifter som hälso- och sjukvården sparat ändras eller rättas inte i Kanta-tjänsterna, utan alla dokumentationer görs inom hälso- och sjukvården.

Varför kan inte alla se sina vaccinationsuppgifter i avdelningen Vaccinationer på Mina Kanta-sidor?

Mina Kanta-sidor har fått en ny avdelning för vaccinationsuppgifter. I nuläget visas ännu inte alla vaccinationer i avdelningen Vaccinationer på Mina Kanta-sidor. Det här beror på att många hälso- och sjukvårdsorganisationer har sparat vaccinationsuppgifterna i Kanta-tjänsterna i en sådan form att de inte syns på Mina Kanta-sidor.

Läget håller emellertid på att förbättras. För närvarande görs det ändringar i Kanta-tjänsterna och i en stor del av de patientdatasystem som används, för att vaccinationsuppgifter i fortsättningen ska visas under Vaccinationer på Mina Kanta-sidor.

För närvarande görs det ändringar i Kanta-tjänsterna och i en stor del av de patientdatasystem som används, för att vaccinationsuppgifter i fortsättningen ska visas under Vaccinationer på Mina Kanta-sidor. 

Det här ger också möjlighet att utfärda intyg över coronavaccinationer.

När kommer vaccinationsuppgifter att visas på Mina Kanta-sidor i den särskilda avdelningen Vaccinationer?

I avdelningen Vaccinationer kan uppgifter visas på två olika sätt: antingen enligt besöksdatum eller i form av sammanställningar enligt vaccinationsskyddet. En förutsättning för det sistnämnda är att detaljerade uppgifter har sparats om vaccinationen.

I och med de ändringar som gjorts i Kanta-tjänsterna under våren kan uppgifter om gamla vaccinationer plockas ut på ett noggrannare sätt än tidigare. Tack vare detta har under vårens lopp fler vaccinationsuppgifter än förut kunnat visas i avdelningen Vaccinationer. Inte heller i fortsättningen kommer alla gamla vaccinationer nödvändigtvis att synas under Vaccinationer, även om de finns sparade i Kanta-tjänsterna.

I framtiden visas nya vaccinationer i avdelningen Vaccinationer, eftersom det i de flesta patientdatasystemen redan har gjorts ändringar som ger möjlighet att anteckna vaccinationsuppgifter med tillräcklig noggrannhet.

När kommer uppgifter om coronavaccinationer att visas på Mina Kanta-sidor?

För närvarande görs det ändringar inom hälso- och sjukvården och i patientdatasystemen för att också uppgifter om redan givna coronavaccinationer ska fås till Mina Kanta-sidor i rätt form. En del hälso- och sjukvårdsenheter kan redan nu spara uppgifterna på ett sådant sätt att uppgifterna om coronavaccinationer visas under Vaccinationer på Mina Kanta-sidor. Vid andra enheter pågår de här ändringsarbetena fortfarande.

Vad är ett coronaintyg och när blir ett sådant tillgängligt på Mina Kanta-sidor?

I slutet av maj tas ett nationellt intyg om coronavaccination i bruk på Mina Kanta-sidor. Intyget innehåller uppgifter om personens coronavaccinationer.

I juli tas det gemensamma covid-19-intyget för EU i bruk. Det består av intyg om coronavaccinationer, intyg om negativt covid-19-test och intyg om tillfrisknande från covid-19. EU-intyget ersätter det nationella intyget på Mina Kanta-sidor. Coronaintyget på Mina Kanta-sidor är avgiftsfritt.

I vissa hälso- och sjukvårdsorganisationer kan det hända att de nödvändiga ändringsarbetena i patientdatasystemet inte kan göras förrän det nationella intyget eller EU-intyget tas i bruk. I så fall kommer coronaintyget att visas på Mina Kanta-sidor först i ett senare skede. Vaccinationsuppgifterna eller coronaintyget visas inte heller på Mina Kanta-sidor om personens vaccinationsuppgifter inte har antecknats på rätt sätt inom hälso- och sjukvården.

Om du behöver få ett intyg över coronavaccination, men vaccinationsuppgifterna inte syns under Vaccinationer på Mina Kanta-sidor och inget coronaintyg heller visas på Mina Kanta-sidor, ska du kontakta den hälso- och sjukvårdsaktör hos vilken du vaccinerats. I allmänhet är det inte möjligt att få intyget på vaccinationspunkten.

Vaccinationsuppgifterna i ett nötskal

  • I Kanta-tjänsterna har det gjorts ändringsarbeten för att vaccinationsuppgifter ska synas bättre i avdelningen Vaccinationer på Mina Kanta-sidor.
  • Inom hälso- och sjukvården görs det ändringar i patientdatasystemen för att också uppgifter om coronavaccinationer ska visas under Vaccinationer på Mina Kanta-sidor. En del medborgare kan se de här uppgifterna redan nu.
  • I maj tas ett nationellt coronaintyg i bruk på Mina Kanta-sidor. I juli tas EU:s gemensamma intyg i bruk.

Läs mer: