Innehållspublicerare

Uppgifterna i Kanta-tjänsterna skyddas på många sätt ‒ på Mina Kanta-sidor kan du läsa dina egna uppgifter

Artikel - Medborgare Skrivet 28.10.2020 Alla artiklar

Alla offentliga hälso- och sjukvårdsaktörer och en stor del av de privata aktörerna har anslutit sig till Kanta-tjänsterna. Med tanke på god vård och patientsäkerheten är det viktigt att patient- och receptuppgifterna antecknas elektroniskt och att informationsgången mellan de olika aktörerna inom hälso- och sjukvården fungerar. Kanta-tjänsternas informationssäkerhet övervakas och utvecklas kontinuerligt.

Hur sköts informationssäkerheten inom Kanta-tjänsterna?

Informationen i Kanta skyddas på många olika sätt, och informationssäkerheten har granskats av ett externt bedömningsorgan för informationssäkerhet. Systemets informationssäkerhet utvecklas också kontinuerligt.

De tekniska gränssnitten i Kanta-tjänsterna är planerade så att kraven på dataskydd och informationssäkerhet uppfylls minutiöst. Det här skyddar de uppgifter som är lagrade i Kanta även mot dataintrång.

Vad är det för nytta med att patientuppgifterna antecknas elektroniskt och att de kan röra sig mellan olika enheter?

Kanta-tjänsterna och elektroniska patientuppgifter är till nytta för dig på många olika sätt. Den smidiga informationsgången inom hälso- och sjukvården möjliggör en bättre vård för dig. Dessutom går det enklare och snabbare för dig att sköta ärenden inom hälso- och sjukvården när uppgifterna finns att tillgå oberoende av plats och tid.

Patientsäkerheten och kvaliteten på vården förbättras

När patientuppgifterna rör sig smidigt mellan de olika enheterna för hälso- och sjukvård, har de yrkesutbildade personerna inom hälso- och sjukvården uppdaterade uppgifter om dig att tillgå när de vårdar dig. Vårdpersonalen kan också ägna mer tid åt dina ärenden när de har tillgång till dina receptbelagda läkemedel och undersökningsresultat. Då behöver inte heller överlappande undersökningar göras. På det här sättet förbättrar Kanta-tjänsterna patientsäkerheten och kvaliteten på vården.

Det är möjligt att via Kanta-tjänsterna lämna ut uppgifter mellan de enheter inom hälso- och sjukvården som deltar i din vård endast om du har gett ditt samtycke till detta.

– Det är möjligt att via Kanta-tjänsterna lämna ut uppgifter mellan de enheter inom hälso- och sjukvården som deltar i din vård endast om du har gett ditt samtycke till detta. Du kan ge eller återkalla ditt samtycke i e-tjänsten Mina Kanta-sidor under Samtycke och förbud eller genom att kontakta hälso- och sjukvården. På samma sätt kan du också begränsa utlämnandet av patientuppgifter. I den enhet som har fört in uppgifterna kommer de alltid att kunna användas, påminner Mari Holmroos som är affärsverksamhetsspecialist för Kanta-tjänsterna.

Var kan jag kontrollera vilka uppgifter om mig som har sparats i Kanta-tjänsterna?

– Du kan se de vårduppgifter som har sparats om dig samt dina recept på Mina Kanta-sidor. Mina Kanta-sidor är medborgarens personliga tjänst på nätet som kräver stark autentisering med hjälp av nätbankskoder, mobilcertifikat eller elektroniskt identitetskort, berättar Holmroos.

Det går inte att förhindra att uppgifterna syns på Mina Kanta-sidor, men man måste inte använda tjänsten.

Dessutom kan du på Mina Kanta-sidor kontrollera sådan information som du har fått, de samtycken eller förbud som du har gett samt livstestamente och donationsvilja.

Kan mina uppgifter läcka ut via Mina Kanta-sidor?

Mina Kanta-sidor är medborgarens egen tjänst på nätet som endast visar sådana uppgifter som hälso- och sjukvården har sparat om användaren och hans eller hennes medicinering. Mina Kanta-sidor har alltså inte något eget datalager.

– Du kan också själv sörja för informationssäkerheten genom att alltid logga ut från Mina Kanta-sidor när du slutar använda tjänsten. Du ska också radera webbläsarhistoriken, tömma cacheminnet och stänga alla öppna webbläsarfönster. På så sätt säkerställer du att de som senare använder samma dator inte kommer åt att se dina uppgifter, betonar Mari Holmroos.

Du kan också själv sörja för informationssäkerheten genom att alltid logga ut från Mina Kanta-sidor när du slutar använda tjänsten. Du ska också radera webbläsarhistoriken, tömma cacheminnet och stänga alla öppna webbläsarfönster.

​​​​Kan mina uppgifter raderas från Kanta-tjänsterna?

Hälso- och sjukvården är enligt lag skyldig att lagra patienternas vårduppgifter i Kanta-tjänsterna. Du kan alltså inte förbjuda att dina uppgifter lagras i Kanta-tjänsterna eller radera dina uppgifter därifrån. De lagrade patientjournalerna ska utplånas efter att deras lagstadgade lagringstid har löpt ut.

Om du upptäcker ett fel i dina uppgifter kan du begära den enhet inom hälso- och sjukvården som har antecknat uppgifterna att rätta det.

Vem ser de uppgifter om mig som har lagrats i Kanta-tjänsterna?

Det är endast yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som får behandla de uppgifter om dig som har lagrats i Kanta-tjänsterna. För att personerna ska få läsa dina uppgifter förutsätts åtkomsträttigheter i enlighet med deras arbetsuppgifter.

Dessutom krävs det alltid en vård- eller klientrelation till dig, och ditt samtycke. En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården måste alltid ha ett certifikatkort för att han eller hon ska kunna läsa uppgifter i Kanta-tjänsterna. Det blir alltid spår i uppgifterna efter att kortet har använts.

I praktiken läser någon dina uppgifter i en vårdsituation eller när du sköter ärenden inom hälso- och sjukvården, t.ex. på läkarmottagningen eller när du hämtar ut ett receptbelagt läkemedel på apoteket.

Hur kontrollerar jag var mina uppgifter har använts?

– På Mina Kanta-sidor ser du var och när dina uppgifter har använts via Kanta-tjänsterna. På så sätt ser du enkelt om du vid en viss tidpunkt har uträttat ärenden vid den nämnda enheten för social- och hälsovård eller på apoteket, svarar Holmroos.

Hur får jag reda på vem som har behandlat mina uppgifter?

Om du vill ta reda på vilka enskilda personer som har behandlat dina patientuppgifter inom hälso- och sjukvården, ska du begära uppgifter om detta av den tjänstetillhandahållare inom hälso- och sjukvården hos vilken uppgifterna har antecknats.

Enligt lagen kan det på Mina Kanta-sidor inte finnas personuppgifter om den som har behandlat patientuppgifterna.

Om du vill kontrollera vem som har läst dina receptuppgifter, kan du göra en begäran om logguppgifter till FPA. Du kan även begära logguppgifter av FPA om information som du fått samt logguppgifter om dina samtycken, förbud och viljeyttringar.

Läs mer